Tavaszi divatnapok az Arenában 2008 (április 2.)

A divat új arénájába, azaz az Arenába indultam 2008. április 2-án, ahol 20.00-kor vette kezdetét a Plaza első, exkluzív divatestje, a 2008 Tavaszi szezon jegyében.


Divataréna az Arenában

A divat új arénájába, azaz az Arenába indultam 2008. április 2-án, ahol 20.00-kor vette kezdetét a Plaza első, exkluzív divatestje, a 2008 Tavaszi szezon jegyében. A VIP napon, - akárcsak a következő két hétvégén az Arenában - Lukács Gabi és Lakatos Márk irányítása alatt, kiváló szakemberekből álló gárdát láthatott a közönség, akik a legjobb divatmárkák kollekcióinak darabjaival ismertettek meg minket. Az est háziasszonya, Lilu, virágos blúzban a kifutók álomszerű izgalmát említve nyitotta meg az eseményt, majd adott helyet a Megatáncosoknak és a modelleknek, akik felváltva jelentek meg a színpadon, igazi show-t kerekítve. S hogy valóban rangos eseményről beszélünk, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az első sorban tágra nyílt szemekkel ült több híresség, például Szekeres Nóra és a távoli Amerikába szakadt hazánk fia, Andy Vajna is.



Sátortábor

Andy Vajna az Arena divatbemutatójánAz Árkád után itt az Arena. Tavaly télen nyitotta meg kapuit az Arena Plaza Bevásárlóközpont, de idén tavasszal már a divatvilágban is debütál, a két hétvégén át tartó (április 4-6. és április 10-12.) bemutatósorozattal, amelyeken a leghíresebb márkák legújabb tavaszi modelljeit csodálhatja meg a kíváncsi publikum. Minden, ami új, minden, ami tavasz felvonul ezen a kifutón, ahogy felvonult minden híresebb márka a zártkörű VIP estén is.

Fél nyolc tájt érkeztem, s kissé meglepődtem, amikor egy hölgyemény – kérdésemre, hogy merre található a lelátó – kinavigált az épületből. Némiképp kételkedtem, de végül neki lett igaza: a lelátóra szervezett esemény kint, egy hatalmas sátor fehér ponyvája alatt kapott helyet, amely előtt csak az elszánt biztonságiak és – a várt tömeggel ellentétben csupán - néhány didergő ember álldogált.

Odabent sem fogadott hatalmas emberár, a bemutató előtt fél órával még csak néhányan lézengtek erre-arra, többnyire fotósok és a média egyéb küldöttei. Legalább nyugodtan körülnézhettem: a sátor közepén fekete, magasított színpad kúszott keresztül, két oldalán éjszín széksorok kis reklámtáskákkal a tetejükön - katonás rendben. Hátul fehér büféasztalok – még üresek - és néhány pincér italokkal megrakott tálcával. Alig pislogtam körbe, hirtelen emberhad lepte el a sátrat, s tolakodott a székek felé. Valószínűleg mindenki a meleg Plazában várakozott, s csak a kezdés előtt negyedórával özönlöttek a lelátóra, ahol ekkor már be is engedték őket. Mielőtt hoppon maradhattam volna – székügyileg – gyorsan helyet foglaltam, s csendben-rendben szemlélődtem a kezdésig.

Téli pláza, tavaszi divat

Lilu - Arena divatbemutatóA kifutó mögött tavaszi képek villództak a paravánon: lepkék, nyíló virágok, kacskaringózó indák, sőt egy lovas kocsié is, majd Lilu jelent meg, és az absztrakt légiesség mottót fejtette ki az egybegyűlteknek, azaz megtudhattuk, hogy a divat teszi színessé hétköznapjainkat.

HazaiDivat.hu: Hogyan lettél épp te az est háziasszonya?
Lilu:
Egyrészt, mert tudják, hogy otthon vagyok a divat világában, másrész volt egy nagyon praktikus oka is – mosolyog – fehérnemű üzletem van az Arenában, így mondhatni, kéznél vagyok.

HazaiDivat.hu: Milyen fehérneműket láthatunk nálad?
L:
Mivel Magyarországon szinte hiánycikk volt a márkás fehérnemű, ezért én pont ezeket kínálom: Dolce & Gabbana, Armani, Cavalli...

Férfi fehérnemű - Arena divatnapokFehérneműket a kifutón is láthattunk, ha nem is Armanit, de a Triumph modelljeit mindenképp. A vérforraló felvonulást a homlokukon bányászlámpát viselő táncosfiúk és a hatalmas ezüsthernyókként betipegő táncoslányok előadása készítette elő, akik ledobva bábjaikat elővillantották neccharisnyás lábaikat és pink/ fekete együtteseiket.

Az őket követő modell már szelídebb rózsaszín, rövid szatén hálóinget viselt, köldökig zsinórozott dekoltázzsal, majd egy fekete, kombinéfelsős, elegáns pizsama következett és egy barackszín pliszírozott kisnadrág áttetsző felsővel.

A sportosabb fazon kedvelői sem maradtak ki semmiből, számukra egy narancssárga női boxer vonult a kifutóra, ugyanilyen színű trikóval kombinálva. S hogy az urak – vagy a hölgyek? - se szenvedjenek hiányt ezen a téren, megszemlélhettük a férfialsókat is: szűk fekete, kék, barna boxert, s az elmaradhatatlan fecskét - kifogástalan körítéssel.

HazaiDivat.hu: Eszerint nyomon követed a külföldi divatot…
L:
Természetesen. Folyamatosan kijárok és figyelek, például két-háromhavonta kiszaladok Milánóba…

HazaiDivat: Ellátogatsz a rendezvény ikertestvérére is, az Árkádba?
L:
Nem, nem is tudom, mikor lesz…

Arena tavaszi divatnapok - 2008Az Arena bemutató azonban itt és most volt C&A, Levi’s, Nike, Mexx, Art’z Modell, Marks&Spencer és még számos híres márka modelljeit tárva elénk. Láthattunk itt mindent: sportos és elegáns darabokat, furcsa fejdíszeket, meghökkentő cipőket, igazán színes felhozatalt, színeset, akárcsak maga a tavasz.

Megtudhattuk, hogy még mindig divat a fekete/fehér összeállítás, a hatalmas virágminták, az apró sortok és bokát verdeső szoknyák, a széles övek, uraknál pedig a csíkok minden mennyiségben: pólón, pulóveren, öltönyöknél egyaránt. S bár a felvonuló számos márkának akadtak közös jellemzőik, mégsem lehetett könnyű egységbe kovácsolni azt a számtalan stílust, amelyet egyenként képviseltek. Miképp is történik mindez? Erre a kérdésre Lukács Gabi és Lakatos Márk próbáltak válaszolni.

Lukács Gabi&Lakatos MárkHazaiDivat.hu: Sokadik éve rendeztétek, szerveztétek az Árkád divatnapjait. Hogy kerültök most az Arenába?
Lukács Gabi&Lakatos Márk:
Nagyon egyszerű erre a válasz: az Árkád vezetősége átjött ide, mi pedig jöttünk velük. Szeretjük őket, jó velük együtt dolgozni és egy profi produkció létrehozásánál ez nagyon fontos szempont. Ha nem értitek meg egymást a megrendelővel, akár káoszba is fulladhat az egész.

HazaiDivat.hu: És ti miképp találtatok egymásra a munka terén?
LM:
Elmeséljem? – neveti - Az Operettszínházban egy régi hajshow-n kezdődött, aminek Gabi volt az egyik rendezője, én meg az egyik vendégcsapat szintén rendezője, ahol is én elkezdtem minősíthetetlenül kiabálni, mert nem működött valami, úgy ahogy kellett volna. Persze Gabi dühös volt, de akkor nem zúdította rögtön rám a haragját, hanem megtartotta, s még a következő, teljesen véletlenszerű közös munkánk alkalmával – amikor nekem kellett őt stylingolnom – is forrt benne, ezt abból sejtettem, hogy, kicsit furán nézett rám, éreztem is, hogy valami nem stimmel… De végül harag helyett összebarátkoztunk.
LG: Igen, a második találkozásnál épp modellként dolgoztam, és egy reklámfilmet forgattunk, akkor döntöttem el, hogy jó, akkor ő lesz a stylistom.
LM: Ez biztos valami női vonás, mert Gryllus Dorkával is hasonlóképp barátkoztunk össze…

HazaiDivat.hu: Modellkedés és szervezés együtt?
LG:
Hozzávetőlegesen tíz éve modellkedem, de húszévesen elhatároztam, hogy nem akarok kiöregedett modell lenni; szeretnék a szakmában maradni, de kicsit másképp, inkább átmegyek a túloldalra. A modellkedés ma már csak a reklámfilmekre vonatkozik, mást nem vállalok.
LM: Egyébként, ha valaki okosan dolgozik egy szakmában, az egy idő után, átlátja minden kis részét, és mivel tudja, hogy egyszer ennek vége lesz – mármint a modellkedésnek – így megnézi, mi érdekelheti még ebben a témában.

Tavaszi divatnapok 2008 - ArenaAmi a kifutón lejtő modelleket illeti, nem tudom, ők hogyan tervezik a jövőt, de tény, hogy amit, most csináltak, az kiválóan ment nekik. Bemutatni a hófehér lenvászon kosztümöket, csíkos farmereket, a fekete alapon fehér tűpöttyös blúzt rávarrt masniba kötött sállal, az elegáns keleti ihletésű, magas nyakú estélyiket vagy épp az aszimmetrikus dekoltázsnál apró piros gombsorral díszített, tradicionális kínai viseletre emlékeztető fekete alkalmit.

A fiúkon megszemlélhettük a csíkos pólókat, az elegáns, de mégis sportos öltönyöket – szintén csíkosakat, esetleg szürkéket, fehéreket – nyakukba vetett, összehengergetett pulcsikkal, tornacipőkkel fűszerezve a látványt. De akadtak bermudanadrágok, kék alapon hatalmas virágdíszesek, és rózsaszín trikók is – ma már minden unisex, a virágok és a pink sem tilos az erősebb nem képviselőinek.

Tavaszi divatnapok 2008 - ArenaHazaiDivat.hu: Mit terveztek következőleg? Folytatjátok a divatnapokat itt az Arenában?
LM:
Nem tervezünk, mivel az, hogy folytatódik-e ez a divatbemutatósorozat, nem rajtunk múlik. Ha az Arena vezetősége felkér minket, akkor nagyon fogunk örülni, de tervezni majd csak akkor kezdünk, ha konkrétan megvan a megrendelés…mert ha az ember olyan dolgokat tervezget, amikre még nincs garancia, akkor fantazmagóriákban él.

HazaiDivat.hu: Pont egy stylist mondja, hogy nem jó a fantazmagória?
LM:
De jó! Képzelődni lehet, csak tervezni nem érdemes olyanra, ami még nem biztos.
LG: Azért egy őszi rendezvénynek nagy a valószínűsége… hogy itt vagy máshol, azt még nem tudjuk, de nagyon szeretjük ezt a stábot, ezt a vezetőséget, mert soha semmibe nem szólnak bele, teljesen szabad kezet kapunk. Ez nagyon fontos, mert úgy gondoljuk, hogy mindenkinek megvan a saját területe, amihez ő ért, és ezt ők maximálisan tiszteletben is tartják.

Tavaszi divatnapok 2008 - ArenaHazaiDivat.hu: Apropó saját terület, ti hogyan osztjátok fel a munkát egymás közt?
LM:
Ez egy 100 fős stáb, amit irányítani kell, 2000 ruhával, 4 kutyával…szóval nem egyszerű.
LG: A stylistmunka, a ruhák tartoznak Márkhoz, a szervezés része, a csapat összefogása az enyém, és rengeteget ötletelünk együtt: Márk, Kolos és én. Szerencsére mi barátok is vagyunk és egy vacsora mellett, vagy amikor egymáshoz átmegyünk, szoktunk ötletbörzéket tartani.
LM: Vagy a diszkóban, bömbölő zene mellett. – nevet – Ez nem egy olyan formális kapcsolat köztünk, mint mondjuk egy multinacionális cégnél, ahol mindenkinek megvan a munkaköre, amit lehetőség szerint, minimálisan próbál elvégezni. Ebben a csapatban mindenki felelősséget vállal, ötletel. Ebből persze akadnak nézeteltérések, de igazából ez is csak „tuningolja” a munkát.
Schilling Kolos: Az elgondolások persze mindig máshonnét érkeznek. Például a fejpántokon látható arcképek ötletét egy külföldi, ’93-as bemutatóról szereztem és így javasoltam.
LG: Nagyon jó, hogy nálunk mindenkinek megvan a saját feladata, s remekül végzi mindenki az övét. Kéthónapnyi munkát fektettünk ebbe a bemutatóba, hogy mindent rendben összerakjunk: a castingolás, egyeztetés a modellügynökségekkel, hogy milyen arcokat szeretnénk, milyen stílust; kint jártunk Madridban, Milánóban, állandóan néztük – és nézzük is - a nagyokat, hogy ihletet merítsünk belőlük, s ezeket összegyúrva a saját elképzeléseinkkel nagyon jó dolgokat lehet csinálni. Szeretném, ha a szakmában, itt Magyarországon minimum ilyen show-kat láthatnánk, mert igény van rá.

Karsai Zita - Arena divatbemutatóSzerencsénkre ezen a bemutatón felvonult a világ divatmárkáinak jó része és show elemekből is akadt bőven: emlékezetes kép marad, szerintem, mindenki fejében Karsai Zita Flashdance jelenete a nyakába zúduló vödörnyi vízzel… De szintén nem felejtjük el a Kolos által emlegetett pántos fejdíszeket sem, amelyeken híres színészek arcmásai díszelegtek - rám például Liza Minelli kacsintott le a kifutóról. Gas, Pimkie, Benetton, Etam, Mayo Chix; buggyos ülepű nadrág vagy magasan, a mell alá felkúszó derekú farmer, színes empire szabású nyári ruhácska vagy elegáns, bordó-fekete nagyestélyi, vietnámi papucs vagy vérvörös, jégcsapsarkú, ocelotmintás pántos szandál, neonzöld szoknya, neonrózsaszín harisnyával és neonsárga toppal, kabáttal vagy decens vajszín kiskosztüm…vegyük, vigyük, ami tetszik, és kapcsolódjunk be a világ divatkörforgásába!

Fotók:

Fotók a Tavaszi divatnapokról az Arenában - Arena Plaza, 2008-04-02

Fotók a Tavaszi divatnapok az Arenában backstage-éről - Arena Plaza, 2008-04-02 

További cikkek a témában:

Árkád Őszi Divathét 2007 VIP bemutató (szeptember 26.)

Sarina, Felina fehérnemű- és fürdőruhabemutató a WMN Hiúságok Vására kifutóján (április 14.)

Lakatos Márk, stylist

Schilling Kolos, kalaptervező, stylist

Mindent a divathetekről a HazaiDivat.hu portálon

Mindent Liluról a HazaiDivat.hu portálon

Mindent Lukács Gabiról HazaiDivat.hu portálon

Mindent Lakatos Márkról a HazaiDivat.hu portálon

Mindent Schilling Kolosról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-04-16






ALMAF