A Pásztor Leather Design 2008 TavaszNyár bemutatóján jártunk (április 26.)

Gondolnánk-e, hogy tavasszal és nyáron is hordhatunk bőrruhát? Pedig így igaz!


Szőröstül bőröstül

Gondolnánk-e, hogy tavasszal és nyáron is hordhatunk bőrruhát? Pedig így igaz! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Ruházati Ipartestület Székházában megrendezett Pásztor Leather Design (Pásztor Anni / Anni Pastor) bemutatója, amelyen a bőrsortoktól kezdve a szőrmével szegélyezett stólákon át a bőrkosztümökig sok mindent megszemlélhettünk. Kislányok és nagylányok lejtettek előttünk apró minikben, gyöngyös topokban, hetyke kalapokban, de ami igazán újnak számított ezen a bemutatón, az nem a luxust idéző szőrmék és bőrök felvonulása volt, hanem a hozzájuk viselt selyemblúzok, lenge nadrágok, muszlinok, szatének domináns jelenléte, amelyek szintén egytől egyig Anni Pastor keze munkáját dicsérték. A 2008 Tavasz/Nyári Pásztor kollekció így nem csupán a bőr- és szőrmedivatról szólt az idén, mert első alkalommal jelentős szerepet kaptak mellettük egyéb nemes anyagok is, még dinamikusabb, fiatalosabb kollekcióval lepve meg a kíváncsi publikumot.



Bőrbarátok

Pásztor LeatherÉvekkel az államosítás után, az 1996-ban visszaszerzett, és Ruházati Ipartestület Székházra keresztelt épületre kissé nehezen bukkantam rá a belváros keresztutcáinak szövevényes hálózatát róva. Végül egy, a kapura ragasztott BEMUTATÓ felirat segített ki szorult helyzetemből, s terelt a helyes bejárathoz. Odabent már népes társaság falatozott a pogácsával, aprósüteménnyel, pezsgővel, üdítővel terített asztal mellett, én azonban nem horgonyoztam le itt, hanem egy pohár narancslével a kezemben gyorsan tovasodródtam, hogy minél jobb helyről szemlélhessem meg a várva várt kollekciót. Még nem igazán jártam kifejezetten bőrös-szőrős bemutatón, így valóban kíváncsian üldögéltem az első sorban a kezdésig. Bevallom, a bőrruhákról nekem elsősorban valahogy mindig a motorosok jutottak az eszembe: a fekete vaskos nadrágok és dzsekik, csizmák és kesztyűk, mind-mind kissé merev anyagokból, esetleg rojtokkal, szegecsekkel tűzdelve. Másodsorban szoktam asszociálni az övekre, cipőkre, táskákra és kesztyűkre - természetesen mint luxus-kiegészítőkre -, a szőrméről pedig a méregdrága bundák, prémek képe derengett fel általában előttem. Nos, ezen a bemutatón motorosruhákat nem láthattunk, viszont szebbnél szebb bőrkosztümöket vehettünk szemügyre, s a várt kiegészítők (kesztyű, öv stb.) helyett inkább a felsőruházat darabjai domináltak a felvonuló modellek között. Csupa tavaszi, nyári szín, fazon; lélegzetelállítóan szép selyemblúzok, a lábak körül kavargó, lenge nadrágok, s az elmaradhatatlan, különféle bőrből készült szoknyák, nadrágok, kabátkák kombinációit csodálhattuk meg ezen az április végi délutánon.

Nem csak idősebbeknek és nem is csak luxuskategóriában

Pásztor LeatherA bemutató egy igazán szexi darabbal indult: a térdcsizma, a egyrészes fürdőruha, a strasszdíszes, vastag deréköv és a hozzájuk viselt áttetsző tüllkabát azonnal felpezsdítette a hangulatot. Bár a szőrméről és a bőrről mindenkinek a luxus és az elegancia jut az eszébe, Pásztor Anni kezdő modellje megmutatta, hogy bizony másféle stílus is képviseltetheti magát ebben a műfajban. Az igazán figyelemfelkeltő kezdésen túl azért a bemutatott darabok inkább az elegáns és nőies irányvonalat képviselték, amelyek amellett, hogy rafináltan kihangsúlyozták a nők erősségeit, azért igazán szépek és kifinomultak maradtak.

HazaiDivat.hu: Beszélnél kicsit a ma esti bemutatón látott ruhákról?
Pásztor Anni:
A mostani kollekcióval már a nyárra készültünk. Engem általában onnan ismernek, hogy szőrmékkel, bőrökkel foglalkozom, de mivel ezek inkább télre való anyagok, ezért egészítettük ki tavaszra a repertoárunkat például muszlinblúzokkal, selyemingekkel is. A mostani kollekció így – bár nem csak emiatt - igazán fiatalos hangulatú, és ami nekem még nagyon tetszik benne, az a színek kavalkádja. Mondhatni papagájszíneket alkalmazunk a tavaszi-nyári ruháinknál, méghozzá azért, mert ezek az évszakok arról szólnak, hogy meleg van, vidámak vagyunk, süt a nap. Az előbbi gondolatsorból ered tehát a színesítés ötlete, majd megtalálva a koncepcióhoz a megfelelő anyagokat – a szőrmén és a bőrön túl is - jött létre maga a kollekció.

Pásztor LeatherHazaiDivat.hu: Pontosan milyen anyagokkal is dolgozol?
PA:
Alapvetően is nagyon nemes anyagokat használok a ruháimhoz: a prémeknél nercet, csincsillát, rókát, hiúzt; a bőröknél pedig báránybőrt. Én nem teszek különbséget nyári és téli bőr között, mindig kifejezetten a finom kesztyűbőrből készülnek a modelljeim, ezért is viselhetőek egész nap, például irodai munka során. Ezekhez a különleges anyagokhoz természetesen nem társíthattam műszálas blúzokat vagy egyéb ruhadarabokat, hiszen az olyan, mintha a Mercedesre felszereltük volna a Trabant kerekeit…Igaz, nem készült túl sok blúz, de azok selyem és muszlinanyagúak, és minden egyes darab a bőrruhák tökéletes párját alkotja. Ráadásul mind abszolút a nőiességet tükrözi. Számomra ugyanis nagyon fontos, hogy a nőből valóban nő legyen a ruháim által, így szeretek mindent kihangsúlyozni a hölgyeken – mellet, derekat, csípőt -, ami ahhoz szükséges, hogy megforduljanak utánuk az utcán. A bőrsortok is ebben a szellemben készültek, illetve azért, hogy kicsit feldobjuk a közönséget. Nem hinném, hogy ebbe be lehetne menni, mondjuk az irodába dolgozni, de szerintem ahhoz, hogy még inkább kihangsúlyozzuk a blúzokat - és emlékezzenek rájuk az emberek -, ahhoz tökéletesen megfelelőnek találtam őket. Amúgy ezeket a sortokat nyáron is nyugodtan lehet hordani egy jó pólóval, csak a bemutatón, a blúzokkal sokkal jobban mutattak, és kölcsönösen kihangsúlyozták egymást.

Valóban szebbnél is szebb, vállról féloldalasan leejtett blúzokat láthattunk, fekete alapon lepkemintásakat és virágdíszeseket, bő tölcsérujjakkal, amelyekbe tavasszal belekaphat a szél. Természetesen azért akadt bőrből is bőven: miniszoknyák, apró sortok, karcsúsított, szőrmemandzsettás, szőrmegalléros kiskabátok, s színek a szivárvány számos színében: fehér, fekete, bordó, tojásszín, aranya és sárga egyaránt.

Szőrök, bőrök és egyéb anyagok

Pásztor LeatherHazaiDivat.hu: Eszerint a nőies-elegáns stílust képviselik a munkáid…
PA:
Igen, én sem vagyok már tinédzser és a ruháim is főképp a 30-40 év körüli hölgyeknek készülnek.

HazaiDivat.hu: Azért akadtak rövidke szoknyák és mélyen dekoltált darabok is a kollekcióban…
PA:
A picit harminc feletti hölgyek, akik megengedhetik maguknak, igénylik ezeket a modelleket, hiszen nők - s szeretnék is ezt érezni magukon, valamint éreztetni a környezetükkel is.

HazaiDivat.hu. Most, hogy más anyagokkal is dolgozol, még mindig a bőr a kedvenced?
PA:
Igen! Igaz ugyan, hogy egyéb anyagokat is bevontam a kollekciómba, de ezeket mindig úgy vásárolom, hogy már eleve tudom, milyen bőrhöz párosítom majd őket. Tehát konkrétan, elsőnek mindig a bőr van meg, az az alap, amelyhez hozzáillesztem a többi anyagot.

A bőr mellett megcsodálhattuk a selyemből, muszlinból készült, nyár esti vacsorákhoz tökéletes, háromnegyedes szoknyájú vagy épp bokáig érő ruhákat, mély V kivágással, gyöngyös kivarrással. Tavaszi inda- vagy virágmotívum, modern, kubista kockák minta, fodrok és bodrok mind-mind az abszolút nőiességet képviselték.

Pásztor LeatherHazaiDivat.hu: A szőrméről, bőrről általában a luxusra asszociálnak az emberek. Valóban a luxuskategóriába tartoznak a ruháid?
PA:
Úgy érzem, hogy csak egy kicsit. Nem tartozik a legolcsóbb ruhadarabok közé, de nem is feltétlenül az a cél, hogy valaki tetőtől talpig bőrbe öltözzön. Elég, ha van egy szép vonalvezetésű bőrzakónk, amely tökéletesen illik valamelyik szövetruhánkhoz, blúzunkhoz vagy akár farmerünkhöz. Nem kötelező bőrkosztümben járni, de egy-egy bőrkiegészítőnek – szerintem - ott a helye minden nő ruhásszekrényében.

HazaiDivat.hu: Mennyibe kerülnek ezek a darabok?
PA:
A blúzok húszezer környékéről indulnak és úgy ötvenig tartanak, egy bőrzakó pedig negyven körül kezdődik és elmehet százezer forintig is.

HazaiDivat.hu: Mit láthatunk legközelebb?
PA:
Az őszi kollekcióban majd gyönyörű bundákat, amelyek érdekessége, hogy hatásukban olyanok lesznek, mint a szövetkabátok.

Igaz, a bundák ideje csak most ért véget van, aki már a következő tél viseletein töri a fejét. Mi azonban élvezzük még ki a tavasz langyos délelőttjeit, a nyár forró óráit és kellemes, hűvös estéit, s öltözzünk az alkalomhoz illő – s persze az időjárásnak megfelelő - gyöngyös topba vagy leheletfinom bőrzakóba, Pásztor Anni módra.

Fotók:

Fotók Pásztor Anni (Pásztor Leather) bemutatóról - Rházati Ipartestület Székháza, 2008-04-26

További cikkek a témában:

A Luxus Brand kiállítás és vásár VIP napján jártunk (november 19.)

Makány Márta 2007 tavasz/nyár, 2007/08 ősz/tél divatbemutató (december 4.)

Mindent a bőrről a HazaiDivat.hu portálon

Mindent a szőrmékről a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-05-07






ALMAF