Papp Jánossal, a Le Corset fűzőszalon tervezőjével beszélgettünk (december 28.)

Derék, mell alatti, félemeletes vagy egész mellett eltakaró? – ha egy műveltségi vetélkedő játékvezetője intézné hozzánk a kérdést


Király Tamás öltözetTestre szabott nőiesség

Derék, mell alatti, félemeletes vagy egész mellett eltakaró? – ha egy műveltségi vetélkedő játékvezetője intézné hozzánk a kérdést, vajh melyik szó hiányozhat a mondat végéről, mi, divatorientált közönség, bizton vágnánk rá a választ: a megfejtés a fűző. Az Ifjú divattervezők éjszakáján és a Budapest Fashion Weeken is bemutatkozó Le Corset is a míderek műfajában utazik, mesés darabjaik titka a kiváló minőségű alapanyagokon túl, a manufakturális kimunkálásban rejlik. Kínálatuk az utcai viselésre szánt daraboktól kezdve egészen az extrémebb, lakkbőr, fétis jellegű vagányságokig terjed, kinek-kinek merészségén áll vagy bukik csak, mikor, mennyit mutat meg nőiességéből!



MZ: hogy került a Le Corset az Ifjú divattervezők éjszakájára, milyen kapcsolatban áll Király Tamással?
Papp János:
Király Tamással, most kerültem csak kapcsolatba, az est szervezője keresett meg, hogy látta az előző bemutatómat és beleillenének a ruháink ebbe a képbe is. Sajnos Tamást nem sikerült még jobban megismernem, egy-két megbeszélés alkalmával találkoztunk csupán.

MZ: A beharangozóban hallottuk, hogy ezek a mesés darabok már nem halcsontmerevítővel, hanem nemesacélból készülnek. Mivel tud többet ez az anyag, dolgozni egyszerűbb vele, vagy esetleg viselni könnyebb az ilyen módon készülő fűzőket?
PJ:
A halcsont használatának két nagy akadálya van, egyrészt, hogy a bálnák védettek, így nem lehet hozzájutni (mert itt ugye a bálnák szilájáról, „fogáról” van szó), a másik a nehezebb feldolgozhatóság és balesetveszély. Ha ugyanis a csont törik, akkor egy hegyes, éles vég keletkezik, ami adott esetben a ruhát is kiszakíthatja, rosszabb esetben pedig sérülést okozhat. A nemesacél merevítők teljesen rugalmasak és alaktartóak soha nem törnek el és nagyobb mozgásteret is engednek mint a halcsont.

MZ: Nagyon sokféle darabot láttunk a derékfűzőktől a teljes méretű fűzőkig, más-más stílusban, Önnek melyik a kedvence közülük?
PJ:
Személy szerint a teljes fűzőket szeretem, ezeknek van a leginkább formáló hatásuk és a klasszikus értelemben is ezek az igazi fűzők. Egy szoknyával párosítva őket, tulajdonképp semmilyen más kiegészítőre nincs is szükség.

MZ: Hogy veszi észre, a mai nők szívesen viselik ezt a nagy múltú darabot, igaz, hogy ismét divat, fűzőt hordani?
PJ:
Nyugat-Európában járva érezni ezt a hatást, hogy megint (még mindig) divatban van ez a ruhadarab, itthon sajnos még nem merik az emberek felvállalni az extravaganciájukat a hétköznapi viseletben. Persze vannak kivételek csak még szűk a kör.

MZ: Szűk kört említett, ettől eltekintve, van-e sztárkuncsaftja? Kik vásárolnak ilyen darabokat?
PJ:
Még nem volt igazi sztárkuncsaftom, aki vásárolt volna fűzőt magának, csupán érdeklődés szintjén mutatkozott igény a darabjaimra.

MZ: A közönség hol s mikor láthatja a Le Corset-et legközelebb? Mik a tervei a közeljövőben?
PJ:
Még nincs meg a jövő évi menetrend. Jelenleg épp költözés alatt van a szalon, remélem január közepére, végére rendeződik ez a helyzet. Terveim között szerepel egy új, három részből álló kollekció létrehozása, ahol helyet kapnának az utcai viseltre szánt fűzők a különböző kiegészítőkkel, estélyi és part ruha kollekció, és egy kicsit extrémebb bőr és lakk darabokat tartalmazó fétis szekció. Ennek a várható elkészítését április környékére tervezem, természetesen majd egy bemutatóval prezentálva.

További cikkek a témában:

Portréinterjú Király Tamás, divattervezővel

Ifjú divattervezők éjszakája 2008 (december 28.)

Mindent a Le Corsetről a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2008-01-08






ALMAF