Náray Tamás 2008 TavaszNyári kollekciójának szalonbemutatóján jártunk (február 21.)

Ha valaki a megszokások rabja, kerülje el messze az Ybl Palotát! Náray Tamás ugyanis nem az ismétlések híve, sokkal inkább, a vérpezsdítő újdonságoké.


Harapnivalóan gyümölcsös!

Ha valaki a megszokások rabja, kerülje el messze az Ybl Palotát! Náray Tamás ugyanis nem az ismétlések híve, sokkal inkább, a vérpezsdítő újdonságoké. Az idei tavasz, nyár – mint mondta – a bizarr színpárosításokról szól, ha kicsit is adunk a divatra, párosítsuk a pisztáciát, az almazöldet, meggy-, vagy vérpirossal, a levendula lilát, ezüst, vagy gyöngy szürkével. Bakot persze akkor sem lövünk, ha a kifutó gazelláit követve, egy-egy szinte nonfiguratívvá oldott állatmintás kabátot öltünk magunkra a szeles napokon. De jöhet a viola lila és a sás zöld is, pláne, ha gyöngyökkel gazdagon díszített, kézműves ruhákról van szó. A koktélruhák viszont - bármennyire is nehéz volt nem alkalmaznia őket a tervezőnek – ez egyszer ment maradnak a klasszikus, a kedvenc pirostól, az optikai fehéret csillogó ezüsttel és ébenfeketével kombinálják, természetesen luxuskivitelben. S hogy a divatbemutatónak legyen még egy csavarja, Náray a fináléban a Csillag Születik aranytorkú énekeseit is felsorakoztatta a „jól bevált szüzek”, értsd, modelljei sorában.



Intro

Náray TamásAz Ybl Palota szépségét lehetetlen ragozni! Lépjük át akár először, akár tizedszer a küszöböt, a bimbózó rózsacsokrok, az épp közszemlére bocsájtott kollekció kimunkált darabjainak látványa mindig jóleső érzéssel tölti el az ember szívét. A kedves fogadtatásnak köszönhetően, mintha egy másik világba érkeznénk, vagy legmerészebb álmainkat látnánk hirtelen beteljesedni. Az élénk, pezsgő forgatagban felocsúdni sem hely, sem pillanat, minden minutumban vendégek hada érkezik.

Így aztán, mondanunk sem kell, a hét órai szalonbemutató ismét teltház előtt zajlik, a közönség soraiban Fonyó Barbara operaénekesnő mellett, többek közt a tévés tehetségkutató kiscsillagainak rokonai foglalnak helyet, mindnyájan feszült figyelemmel várva a reflektorfények felgyulladását. Mielőtt felcsendülne a nyitószám, kifutóra sereglenének az est fénypontjai, Náray Tamás személyesen kalauzol el bennünket a tavaszi/nyári trendek útvesztőjében. Nemcsak a kollekció különlegességeivel ismerkedhetünk meg, gyors sminkleckét is kapunk a lá Náray. A modellek make-upjáért kezeskedő Sipos Zitát követve, idén fekete szemhéjakkal és szempillával hódíthatunk, noha a régi szempillaspirál-köpködő technika már a múlté, a hatás közel azonos, lehengerlően mély pillantások. Az arccsont hangsúlytalan, a száj pasztell, az egész smink barackos, narancsos árnyalatot kap, mely kitűnően harmonizál a ruhákkal – mondja Náray.

Almazöld és meggypiros

NárayMZ: Mi inspirálta a 2008-as tavasz/nyári kollekciót?
Náray Tamás:
Az utolsó kollekció abszolút a színekre épült. A tavaszi palettára felvettem az almazöldet és a pisztácia zöldet, meggypirossal kombinálva, ami egy egészen nem várt párosítás. A hideg ezüstöt a vilola lilával kombináltam és itt ilyen metálos, ocelot és leopárd minták is megjelentek. A fűzöld és a levendula kék, vagy levendula lila és az ibolya lila a sás zölddel jelent még meg, amik szintén nagyon fontos párosítások. Illetve alapvetően még a casual jeans vonalban a bordó, a csokoládébarna és a homokszínű, pontosabban nem is a bordó, inkább borvörösnek mondanám ezt az árnyalatot. Ezek lenes, lenvásznas anyagokból készültek, csipkékkel, strasszokkal díszítve, nagyon érdekes volt. A végén pedig a koktélruhák, most, hogy az estélyi ruha szezonnak vége van. Esetükben a csillogó ezüstöt, matt ezüstöt, a feketét és az optikai fehéret használtam.

A nyitó tour hímzésekkel és gyöngyrátétekkel gazdagon díszített, almazöldben és pirosban úszó összeállításokkal kezd. Míg az amfora alkatot kölcsönző, magas derekú szoknyát piros övecske, finom, empire-fazonú, piros muszlinblúz teszi ellenállhatatlanná, a pantallóhoz hátul gombolós ing dukál, melyhez telitalálat a melltűként funkcionáló, bimbózó aranyrózsa, akár csak a modellek Rózsa Erzsi fodrászolta frizurájában szikrázó, aprócska ezüstcsatok. Az egyetemes csillogás alól a kabátkák hátán, az almazöld nadrágok farzsebén tündöklő, gyöngyből kirakott, vérpiros Náray logók sem vonhatják ki maguk.

A gyöngyökkel ékített, rövid csipkeujjas, meggypiros ruhácska piros gyöngysorral és fülbevalóval mutat igazán, latinos bájt kölcsönözve az őt viselő sötéthajú modellnek. Az almazöld empire ruhácskát viszont már a tüzes rózsadísz emeli el a földtől, nem beszélve az aranyláncos pánttal dekorált, tűzpiros, lakkos hatású táskáról. Hasonlóképp tud izgalmas lenni egy-egy almazöld masni a piros ruhán, rafinált és tökéletes éke a kreációnak. Hogy az almazöldbe az arany is képes új életet lehelni, azt a falatnyi, mélyen dekoltált empire-felső széles, nemesfémszínű pántja bizonyítja.

Ocelot

MZ: Rosszul érzem, hogy a fináléban felvonuló koktélruhák azt art deco stílusjegyeit is megjelenítették?
NT:
Nem érzed rosszul és nem is butaság a kérdés, sőt nagyon helyénvaló, mert egyébként az egész kollekció egy ilyen 30-as évektől az 50-es évekig tartó mix volt, ezt lehetett látni a modellek frizuráján, hajviseletén is, a viszonylag széles, kiemelt vállak, a hangsúlyos derék, az úgynevezett X-sziluett esetében, amik mind a harmincas, negyvenes évek világát idézték. Valamint az ötvenes évek környékéről megjelentek ezek a körloknis, nagyon bő szoknyák is, viszonylag magasabb derekakkal, és tulajdonképpen ebben a stiláris mixben, abszolút jól érezhető módon jelent meg az art deco és a bauhaus is mint stiláris egység a teljesen világosra szerkesztett funkcionális formákkal. A tervezésnél nagyon fontos szempont, hogy az ember kösse a dolgokat.

A fejedelmi, állatmintás darabokat, már nem az arany, egy másik nemesfém, az ezüst emeli más dimenzióba, de a hosszú, övvel karcsúsítható ocelotkabátnak a lila rózsadísz is remek kiegészítője. Persze a kézben himbált, nemes, ocelotmintás táskáról sem feledkezhetünk meg, nélküle aligha lehetne teljes toalettünk.

Míg a gyöngyszürke nadrág csipke felső és ezüstsál után kiállt, a hímzett, csipkefinom, organza ujjas ezüstruhán, egyszerre mutat remekül és tesz eleget a réteges öltözködés alapelveinek, a sötét mellényke. Az ocelot blézer és nadrág merész kettősére a lila övön túl, a hosszú fazonú, végig gombos ezüsting is rátesz még egy lapáttal, az ötletes kiegészítőknek köszönhetően, menten ki is verjük fejünkből azt az ostobaságot, hogy a szürke unalmas lenne.

Pláne az ocelotmintás körszoknya láttán, melyet hímzett organza ujjakkal kombinált ezüstszínű selyemblúz tesz teljessé, aminek kézelőjén, pici, finom, lila masnik táncolnak. És hogy csodálatunk teljes legyen, a rákövetkező lila ruhácska nyakrészéből indított, hátrafelé köpenyként szélesedő, ocelotmintás stólájában is el kell, mélyedjünk.

„Pirosarany”

NárayMZ: Hogy jött az ötlet, hogy a mostani bemutatón a Csillag Születik énekesnői is a modellek sorába lépjenek?
NT:
Az ötlet úgy jött, hogy a lányok imádták a ruháimat, amiket a showműsor folyamán terveztem rájuk. Mindig kérdezték, hogy, hogy kell benne állni, hogy jól mennek-e benne, egyáltalán, hogy, hogy mozogjanak. Gyakoroltak a ruhában, és mindig mondták, hogy hú, ők olyan szívesen végigvonulnának egyszer a kifutón, bemutatnák a ruhákat. Most jött el az ideje ennek. Most már nem szerepelnek, nem versenyeznek, gyakorlatilag ez véget ért, úgyhogy azt mondtuk, na jó, legyen egy kollekció erejéig. Különben pedig azt gondolom, nagyon-nagyon jól megállták a helyüket, szerintem ez így tök rendben volt. Csinosak voltak, ügyesek, kellemesek, szép lányok, tehát rendben volt minden. Egyébként májusban majd egy olyan dologgal készülünk, ahol már énekelnek is.

Ki mondta, hogy egy blézer csak konzervatív lehet? Náray minden beidegződésünkkel szakítva, a homokszínű lenvászon kabátkákba is nem várt lendületet csempész, hála a zakók piros tűzéseinek, melyek a homokszínű ceruzaszoknyákon is visszaköszönnek, no és persze a kabátkák frontvonalán futó arany gombocskáknak. A blézereket, akár fekete tüllel borított, piros szoknyával is viselhetjük, a hatás garantáltan nem marad el. Akárcsak a fekete csipkevirágokkal telehintett ujjatlan ruhácska esetében, mely igazi couture remek.

Ami a piros, nadrágos kétrészeseket illeti, a szinte véletlenszerűen felbukkanó ocelotbetétek révén, egy csapásra szakítanak az egyhangúság monotóniájával. A piros jeans kabátot persze az alatta megbúvó, barna fűző is képes megbolondítani, ahogy a rövid ballont a gyöngyös arany.

Ciklámen vagy lila és zöld

Ha eddig nem tettük volna, most aztán végképp itt az ideje, hogy leszámoljunk a közhelyekkel, a lila ugyanis, ahogy azt Náray Tamás bevezetőjében előre jelezte, cseppet sem öreges, urambocsá vénasszonyos, sőt! Ékes bizonyítékát kapjuk ennek a bemutatón is, elég csak a férfiak örömére felvonuló élénk, viola lila forrósortot magunk elé idézni, az almazöld, vérpiros rakott szoknyácskák mellett a nyár igazi előhírnökét, melyhez felállított gallérú, övvel karcsúsítható kiskabát társul, vagy a földet seprő, lakkos hatású hosszú lilát, mely nemcsak Aipli Ágit varázsolta fiatalosan energikussá, bárki másnak modern, lendületes, egyszersmind divatosan nőies külsőt kölcsönzött volna. Az alatta megbúvó, nyak tájt hatalmas masnival ékített muszlin ujjatlan minden bizonnyal már a romantika szerelmeseit is elbájolta, a hozzá passzított sás zöld nadrággal egyetemben, mely szintúgy a cyber-hatás élén tompított.

A lila lakkbőrből formás zakó is készült, alatta gyöngyös top bújt meg, hozzá ugyancsak sás zöld pantalló társult. A promenád alatti gombolkozás már-már izgalomgerjesztő komponensévé érett a bemutatónak, a közönség soraiban ki-ki alig várta, hogy tapssal köszönthesse a kabátkáiktól szabaduló modelleket.

A ruhák megszállottjait a lila-zöld hímzésekkel gazdagon ékített, rövidfazonú kreációk vették le lábukról, melyeket esetenként nemcsak a félpántos megoldás tett meghökkentően látványossá, a hozzá társított ékszerek, méretes, lilában, zöldben játszó karperecek úgyszintén. Csörgésük tán csak a mesterien komponált zenéktől nem hallatszódott.

Barna – rózsaszín

A következő tour angyalai már francia ritmusokra sorjáztak kifutóra, míg Aipli Ági barna együttesén a hosszú, rózsaszínben úszó muszlin ing lágyított, a Náray rózsaszálak zöme, szikrázó gyöngyrózsákkal ékített, pántnélküli, vagy épp hajszálvékony, spagetti pántos rózsaszín, csupa csipke költeményben lejtett előttünk.

Fekete-fehér

A koktélruhás finálé ezúttal is az est fénypontjául szolgált, nemcsak a menetirány borult – modellek az egyik szárnyból, énekesnők a másikból érkeztek, menetközben keresztezve egymást – a látvány is meghatványozódott, négyzetére, köbére emelkedett. Az optikai fehérben-ébenfeketében pompázó, csillogó ezüsttel variált alkotásokat nem túlzás a kézművesség, egyediség csúcsaként aposztrofálni. Elég csak az art deco költemények pazar, egyszersmind fantasztikus formáira tekintenünk, jelesül Sarnyai Eszter mesés, elől fűzős fekete fűzőjére, melyre hurkásan húzott, fekete organza „kardigán” borult, vagy Aipli Ági fehér, fekete körökkel, négyzetekkel telehintett zakós, pantallós kétrészesére, mely fölött világos hímzésekkel ékített, sejtelmesen áttetsző, sötét organza szoknyácska egyensúlyozott.

Náray 2008A geometrikus alakzatok még Picasso gitáros Harlequin-jét is felidézték, mondhatni egy csepp melankólia, szomorúság vegyült a fényűzésbe, amitől persze nemhogy kevesebb, épp ellenkezőleg, gazdagabb lett a ruhák jelentése, mondanivalója.

Az ezüsttel ékített, fekete körszoknyát átlapolós fekete póló gazdagítja, de egy-egy több rétegű szoknya derekán a szatén masni is ott egyensúlyoz. Masnikból a kézelőre is kijut, s ha már kiegészítőkről beszélünk, a köldökig lógázó ezüstláncokról sem feledkezhetünk meg.

Kovácsovics Fruzsina állónyakú, fekete pelerinben, fehér hímzésekkel ékített, sötét, többrétegű körszoknyákban siklik tova a kifutón, sebtiben levetett felsője, leheletfinom csipke ujjatlant takar. És ahogy Náray ígérte, Toldi Viktória, Rontó Kitty is a legjavát nyújtja, annak, amit tud, nem hiába az állandósult vastaps, a tehetséges lányok nemcsak az énekléshez értenek. Szinte röpködnek azok a fehér körszoknyák, csillagként ragyognak azok a fénylő ezüstblúzok…

Fotók:

Fotók Náray Tamás 2008 tavasz/nyár kollekciójának divatbemutatójáról - Ybl Palota, 2008-02-27

További cikkek a témában:

Portréinterjú Náray Tamás, divattervezővel

Portréinterjú Aipli Ági, topmodellel

Náray Tamás 2007/08 téli szalonbemutatóján jártunk (november 21.)

Mindent Náray Tamás divattervezőről a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2008-03-20






ALMAF