Náray Tamás 2008 Ősz-előzetes bemutatóján jártunk (szeptember 4.)

Az ősz beköszöntével nem csupán az iskola kezdődött el újra, de a divatvilág is ismét felélénkülni látszik a hosszú, forró és pihentető hónapok után.


NrayMajdnem'80-as vek

Az ősz bekszntvel nem csupn az iskola kezdődtt el jra, de a divatvilg is ismt fellnklni ltszik a hossz, forr s pihentető hnapok utn. Nray Tams divatbemutatja sem kslekedett sokat, alig rt vget a nyr, ő mris a nagyrdemű el trta intenzv, 2008 Ősz-előzetes kollekcijt az Ybl Palota falai kzt berendezett, modern hangulat szalonban, 2008. szeptember 4-n. Mint ksőbb megtudtam Nray Tamstl, ez a divatbemutat valban csupn előzetes volt: egy kis zeltő az ősz derekra tervezett nagyszabs divatshow előtt. S hogy mit hoz a jvő? A mltat, felidzve a ’80-as veket, persze j szemszgből, j mdon tlalva azt, mert br a divat is rk krforgs, ez a kgy sosem harap a sajt farkba, sosem tr vissza pont ugyanoda.



Prológus

NárayKorán érkeztem az Ybl Palota patinás épülete elé, de így sem elég korán ahhoz, hogy első legyek a vendégek sorában. Pedig reménykedtem, hogy a bemutató előtt válthatok néhány szót a mesterrel, s megtudhatom tőle, mi is lesz az idei ősz legújabb divatirányzata. Erről azonban lekéstem, a Náray rajongók már a szalonban álldogáltak, sétálgattak, s kézről kézre adták Tamást, aki kedvesen, közvetlenül elbeszélgetett minden vásárlójával, aki erre vágyott ezen a langyos, kora esti órában. Ám a türelem rózsát terem, azaz ebben az esetben úgy is fogalmazhatnék, a türelem Nárayt terem… Valóban be is érett türelmem gyümölcse, addig pedig szétnéztem a szalonban, ahol - minden érintésre himbálódzó - fémrudakra akasztva sorakoztak az előző bemutató szemet gyönyörködtetően színes, csillogó darabjai, valamint az egyik falon a Királynő elnevezésű szépségversenyre tervezett modellek java része.

 

A jóslat

NárayVáltozások kezdődnek, visszatér a múlt – jósolta nekünk Náray Tamás, kezében meglepő módon mikrofonnal. Bár idegenkedett igénybe venni a modern technika segítségét hangja felerősítéséhez, végül mégiscsak abba súgta bele a titkot, mire is számíthatunk az elkövetkezendő hónapokban divat fronton. A változások ugyan lassan mennek végbe, de határozottan elkezdődnek már ebben a szezonban – szólt a prófécia. Maradnak ugyan a testközeli formák, de már jóval lazábbak lesznek, mint amit eddig megszokhattunk. Lassan ismét visszatérnek a válltömések, persze ezek sem hirtelen, csak szép fokozatosan, hogy megbarátkozhassunk velük megint. Akik azonban azt hiszik, előkereshetik a szekrény mélyén lapuló hasonló modelleket, amelyek néhány 10 évvel ezelőtt arattak nagy sikert, azok bizony felejtsék el azonnal ezt az ötletet, mert bár múltat idézünk, arról azért tesz a divatvilág, hogy ne vehessük elő újra régi ruhadarabjainkat. Egy pici változtatás itt, egy apró rafinéria ott, s máris egy új trend születik, amely ugyan kísértetiesen hasonlít a sok-sok évvel azelőttire, mégis kicsit más, csak épp annyira, hogy ha a múlt darabjait aggatjuk magunkra, divatos helyett avíttos benyomást keltsünk majd. Színek terén előtérbe kerülnek az olyan markáns árnyalatok, mint a királykék, fukszia, mustár és almazöld, a cipők pedig magasabb talpúak és vastagabb sarkúak lesznek, mint azt az utóbbi években láthattuk.

 

Csak szolidan

NárayA változások azonban valóban csak lassan, átmenetesen érnek el majd minket, mi sem mutatta ezt jobban, mint az, hogy a bemutatót egy igazán csinos és decens vajszín nadrágkosztüm nyitotta anyagában halvány csíkozással, övrészén fekete masnival, sejtelmesen áttetsző ujjú éjszín blúzzal. Hasonló hatást keltett a halásznadrágos, csuklóban és térdhajlatban hasított kosztüm is, amelyet a Királynő címet elnyerő Freire Szilvia mutatott be. Ősz ide vagy oda, azért nem csak a nadrágoknak jutott hely ebben a kollekcióban sem: láthattunk térd fölött végződő, középen - elöl és hátul is - hasított szoknyákat, a vágás mentén kontrasztos díszítéssel; tojásszín ujjatlan mini koktélruhát, alján hatalmas rózsáktól ékeset; arany, mellben vágott extra rövid egyberuhát, fekete alapon aranypöttyös blézerrel.

HazaiDivat.hu: Beszélhetünk valamilyen ihletforrásról ezzel a kollekcióval kapcsolatban?
Náray Tamás:
Talán Bridget Bardot, Catherine Deneuve és egyáltalán az a típusú franciás elegancia köszön vissza ránk ezekről a ruhákról, amely a nem rég meghalt Yves Saint-Laurent –t jellemezte. Ez valamilyen módon tiszteletadás a francia kreátoroknak, s annak a világnak, amelyben a nagyon híres filmsztárok léptek még fel…ez volt a kis kabátkák, buborék vonalvezetésű ruhák időszaka.

HazaiDivat: Alapvetően jellemző a munkádra, hogy egy-egy kollekció egy-egy inspirációhoz köthető?
NT:
Mindig azt szoktam mondani, hogy az iparművészet – benne van a nevében is – iparszerűen folytatott művészeti tevékenység. Persze léteznek inspirációk, és az ember el-elgondolkodik formákon, színeken, de túlságosan gyors a divatvilág tempója ahhoz, hogy midig az ihletre várjak. Negyedévente új kollekciót kell alkotni, így általában engem sem a klasszikus ihlet ragad magával a munka során, sokkal inkább az inspirál, hogy minden alkalommal valami újat tudjak nyújtani, hogy meglepjem az embereket, akik eljönnek a bemutatómra.

HazaiDivat.hu: Mennyire veszed figyelembe a külföldi trendeket a tervezés során?
NT:
Nem hiszem, hogy el lehet szakadni a nemzetközi divatvilág irányvonalától. Itt Budapesten, miből is gondolhatná bárki, hogy felülbírálhatja a világban jelen lévő trendeket…Persze ez nem azt jelenti, hogy azokat kell másolni vagy fel kell adni a saját ízlésünket, stílusunkat. Nem! A lényeg a szintézis. Figyelni arra, hogy mi van a levegőben, mit láthatunk kint, s ezt kell ötvözni azzal, ami én vagyok, ami rám jellemző. Hiszen azok, akik szeretnek, az én ruháimat szeretik, azt, amit én képviselek a trendek között, ugyanakkor viszont divatosak szeretnének lenni akkor is, ha külföldön járnak: Párizsban, Milánóban. Nincs is annál jobb dolog, mint mikor a vendégeim itt vesznek valamit, de az utazásaik során tudnak stílusban, színben hozzá illő más ruhadarabokat is vásárolni a nagy divatházak kínálatából.

 

Ultrabestiális színvilág és merész kombinációk

NárayVajszín, arany és fekete uralta az első blokkot elegáns szoknyákkal, kosztümökkel, a business vonal képviseletében, melynek erős kontrasztja jelent meg a második felvonásban, ahol sportos fazonok és élénk színek jellemezték a modelleket. Meglepő módon kombinálta Náray Tamás a lilát a türkizzel vagy éppen a rózsaszín a pirossal. Ebben a tourban egyszerre jelentkezett a sportos és az elegáns hatás, ahogy a szűk szabású, színes farmereket, lapos talpú cipőket összepárosította a tervező a lágy esésű, selyemfényű, mély kivágású, kacéran libbenő felsőkkel. A színek szokatlan kombinációja és a stílusok merész keverése igazán figyelemfelkeltő összhatást keltett, legalább annyira, mint a hozzájuk viselt élénk színű, lapos talpú cipők vagy a futurisztikus nyakú, sárga ruhához passzoló zöld/sárga, sarok nélküli térdcsizma.

HazaiDivat.hu: A rózsaszín farmert összepárosítani egy piros felsővel elég merész gondolta. Honnét jött az ötlet?
NT:
Ez a cicamacás, barbibabás világ: a lila, türkiz, rózsaszín, piros – mosolygott Tamás hamiskásan. A farmerek világában én nem a szokványos casual, kék és azok árnyalatai vonalat követem, ami általában jellemző, hanem egy ultradög jeans kollekciót hívtam életre, amely mondhatjuk, ultrabestiális. Nálam lehet a farmer rózsaszín, sárga, lila vagy zöld, s hozzá a legmerészebb felsőket adom, ez így egyedi, így dögös és figyelemfelkeltő. Mindennek meg kell mutatkozni természetesen a díszítésekben és a kiegészítőkben is, ezért gyártatunk például saját cipőket egy-egy kollekcióhoz.

HazaiDivat.hu: A ruhák és kiegészítők gyártása illetve értékesítése Magyarországon folyik vagy külföldre is kiterjed?
NT:
A gyártás egy része itthon történik, egy másik része külföldön, ami pedig a Náray modellek jelenlétét illeti, nem csak itthon találkozhatunk velük, de amerikai multibrand store-okba és Dubaiba is szállítunk ruhákat.

 

Klasszikusok és új irányvonalak

NárayAz őszi kollekcióból sem maradhattak el azért az előző bemutatóból jól ismert szürke, ezüst, óarany és bronz modellek. A virágminták és indás motívumok, a duplasoros, fényes gombok, fodros aljú szoknyák, térdnél rövidebb, de hátrafelé hosszabb fazonú ruhák. Nadrágkosztümök, térdszoknyák, blézerek, piros/arany, fekete/bordó kombinációk, csupa-csupa klasszikus szépség.

HazaiDivat.hu: Mi az, ami idén ősszel új és nagyon fontos eleme lesz a divatos hölgyek ruhatárának? Illetve milyen változásokra számíthatunk?
NT:
Mindenkinek be kell szereznie magas, vastag talpú cipőket, mert bizony ezek szépen lassan felváltják vékony orrú, sarkú, talpú társaikat. Ezen kívül megjelennek a buborékvonalú ruhák, amelyek derékban lehetnek karcsúsítottak vagy sem. Eddig nagyon divatos volt a mellben szűk, alatta trapézvonalban bővülő fazon, most melltől karcsúsodnak majd a ruhák és az aljuk befelé ível. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vállak, egyelőre kicsit formázottak, gömbölyűek lesznek, a ruhaujjak pedig szűkek, háromnegyedesek. Láthatunk majd hordószoknyákat, cigarettanadrágokat, de ez utóbbiak közül a párhuzamosabb szárú változatok is hordhatóak még, bár itt a tendencia a szűkülés felé mutat. A nyakak ellenben kályhacső szerűek lesznek, azaz magasan záródnak, de elállnak a testtől.

Bárhogy is lesz, azért ne keseredjen el senki, aki nem kedvelte túlzottan a ’80-as évek divatvilágát, hiszen ki tudja, a következő irányzat talán épp nekik kedvez majd.

 

Fotók:

Náray Tamás ősz-előzetes bemutatója - Ybl Palota, 2008-09-04

 

További cikkek a témában:

Portréinterjú Náray Tamás, divattervezővel

Náray Tamás, divattervezőt a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki (augusztus 20.)

Mindent Náray Tamásról a HazaiDivat.hu portálon

 

Blogbejegyzés a bemutatóhoz

Ezzel is számolni kell 


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-10-02






ALMAF