A nanushka 200708 ŐszTéli bemutatóján jártunk (szeptember 28.)

Homérosz óta művek tömkelege épül az utazás toposza köré. No de mi a helyzet, ha maga a magányos utazó válik divatbemutató főhőssé?


Nanushka 2007„Ha téli éjszakán egy utazó…”

Homérosz óta művek tömkelege épül az utazás toposza köré. No de mi a helyzet, ha maga a magányos utazó válik divatbemutató főhőssé? Nanushka, aki maga is gyakorlott „traveller” – alig tért haza New Yorkból, máris a párizsi Fashion Weekre tart - hajó és tutaj helyett a zajos-robosztus repülőgép mellett döntött. Az Erzsébet téri Gödör Klub, akár egy felbolydult hangár. Nem csak a koncepció üdítő, a Sándor Szandrára jellemző letisztult vonalvezetés, a könnyen variálható, lendületes holmik sem vesztettek varázsukból.



Intro

Szvetkabtos szpsg csimpaszkodik bőrndjbe a krs-krl szrkesgben – mr az estre invitl meghv is beszdes. A felvtel a Thkly replőtr felszll svjban kszlt – tjkoztat a vilgot megjrt tervező hlgy egy babs-bjos mosoly ksretben. Ami a kifut krli hangulatot illeti, a VIP sorokban egyelőre mg csak tallgatsok folynak, vajh mit jelkpezhet a catwalk fl emelt, hfehr lenvszon drapria, a monoton sustorgss olvad httrzaj azonban, ksrtetiesen emlkeztet egy-egy zsfolsig telt vrteremben tapasztaltakra.

Nanushka 2007 A biztonsgi veket ugyan senki nem csatolta be, a mg mindig meseszp, szőke ex-Fabulon arc, Pataki gi mellett Sndor Szandra szlei is izgatottan vrnak az indulsra. De nemcsak a nagy "regek", jelesl Herczeg Zoltn, a tehetsges fiatal plyatrsak is szp szmban csatlakoznak a menetksz csapat tborhoz. Luu Ahn Tuan, Je suis belle, USE unused – sorolhatnnk, ki mindenki kvn rszese lenni az lmnynek. Akrha felsőbb engedlyre vrnnk, derűs, tiszta gre, vagy csakhogy Nanushka meglobogtassa bolondtan barna frtjeit, jelezvn, rszről semmi akadlya, ő mr rges-rg kszen ll: Irny, vgjunk neki!

Design-terminl

Nanushka 2007MZ: nletrajzi ihletettsg vagy ms az oka, hogy pp a magnyos utazt vlasztottad a divatbemutat főhősl?
Sndor Szandra:
Nem tudom, ha nagyon őszinte vagyok hozzd, beismerem, hogy igazbl ezeket nem mindig n tallom ki, dntően az art directorunknak ksznhetik szletsket. Ugye a tavalyinak is volt egy szlogenje, de ezeknek inkbb a hangulata az, ami meghatroz szmomra. A jelmondat, a mgtte szunnyad rzs most ppen az volt, hogy egyedl vagy a vilgban valahol, de ez sem egy olyan vrkomoly zenet – prblja ismt lnyből fakad mosollyal eltni a dolog lt - ez igazbl tnyleg csak egy hangulat.

gy vagy gy, mindenestre műkdnek az art director elkpzelsei. Trdig lgz szrke szvet, vagy fekete lakkhats, enyhn puffos, vvel karcssthat kabtkban, fnyes fekete cicanadrgban sorjznak kifutra a modellek, lezseren, zsebre dugott kzzel, esetleg mretes utaz tskjukba kapaszkodva. Pirospozsgs, drcspte arcukat leoml hajkorona szeglyezi, fejk bbjn fekete, szrke kttt sapka cscsosodik, felhajtott gallrjaik mg rejtőznek szgyenlős fzsan, durcs kislnyosan, mikzben nyitott orr, fekete pumpsaik siklanak-dbrgnek a „minden egsz eltrtt” vilg sznpadn.

MZ: s ezzel az 'egyedl vagyok a vilgban' hangulattal knnyen azonosulsz, jellemző rd?
SSZ:
Igen, azt hiszem, abszolt egyetrtek vele.

temesen lpnek, dinamikusan, nhny msodperc s hűlt helyk van, mr csak kdbe vesző sziluettjk tncol a kifut oldaln elhelyezett paravnokra vettett reflektorkrkben. Lehetnnek, akr tulajdonosaiktl megfosztott csomagok is, egy gyors tvilgts s hipp-hopp a futszalagon talljk maguk, gazdtlan magnyukban elveszve, idegenl. Ahogy maga az utaz, jelen esetben Naushka is tmeneti lny, kt vros, kt vilgrsz kztt a volt s lesz foglyaknt őrlődik, van, jelen nlkl. Szemnk lttra, taln nem is csomagjai, emlkei fekszenek rntgensugr al. Rvid ideig mg az elmls szorongsa is a kifutn ksrt. Igaz, ehhez mr nem kell vndornak lenni, a tl sajtja, ismerjk mindahnyan.
MZ: A keleti blcseletben is fontos az tkeress motvuma!
SSZ:
Ez abszolt kzel ll hozzm, de azrt nem jelentenm ki ilyen kategorikusan, hogy jelen esetben tnyleg a keleti vilg, a keleti filozfia befolysolt, inspirlt volna, inkbb azt rzem, hogy ez az egsz tkeress dolog egy olyan egyetemes igazsg, ami minden kultrt gykeresen that s mint ilyen, a kollekcimban is benne lehet.

Pete Doherty, hol vagy?

Nanushka 2007 A replőgp motorbgst, szrnysuhogst imitl zene is autentikusabb, angol popra vlt, pesszimizmusunkat, ha volt, nem csupn a 2007-es v Modelljnek vlasztott szőke szpsg, Gőcze Michaela szikrz mosolya fjja tova, a Nanushktl mr megszokott, dntően fekete, sportosabb s nőiesebb outfitek kavalkdjval is nehezen tudunk betelni. Komfort s funkci – kell ennl tbb?

A fojtott erotikj cicanadrgok fl hzott, enyhn bő szabs sortok egy htmrfldes, lapos talp csizmval is remekl mutatnak, ahogy a felsőrsz is lehet egy pp egyszerűsgben nagyszerű, szrke, kapucnis melegtő felső. Persze az tlapols technikj, keresztgombols kabtka, vagy a mellnnyel kombinlt szrke ujjatlan is igen mutats, hogy a kkes szrkbe jtsz, tyklbmints zakkrl, cipzras dzsekikről mr ne is beszljnk.

Aki a szoknyt szereti sem tű utn kutat a sznakazalban, a pamutbl kszlt, szrke ceruzaszoknya vagy az enyhn hagymafazon, ujjatlan, pamut miniruhk kztt biztosan tall kedvre valt. A szpsgrt persze szenvedni, urambocs, vacogni is kell, az emltett darabokat harisnya nlkl viselve, garantlt a szuperszexi kisugrzs! Ahogy a nyakunkban lgz, mretes, milyen, ha nem fekete?, gyngysor is rengeteget lendthet az sszhatson!

MZ: Tskk, nyaklncok, idn mr kiegsztők is gazdagtjk a knlatot!
SSZ:
A cipőket ugyan nem hoztuk a bemutatra, de tnyleg jl ltod, nagyon szeretnm a kiegsztő vonalat erősteni, sőt, a jvő vre a tskkon, nyaklncokon tl mg egy fikollekci is tervbe van vve. Teljes kollekcira ugyan mg nincs időm, de nhny darabot azrt igyekszem majd becsempszni. Br tűzbe nem tennm rte a kezem, a 2008 tavasz/nyri kollekciban, remnyeim szerint, mr egy kisebb nyri fikollekci is helyet kap majd.
MZ: Korbban, mintha sznes ruhkat grtl volna...
SSZ:
A sznes ruhkat nem is erre a kollekcira rtettem, a tavasz!nyrira mondtam, mert abban mr valban lesz piros, zldessrga. Most inkbb - ami azrt sznesnek nevezhető - a kkes szrkk s a pasztellek dominltak.

Two in one

Nanushka 2007MZ: Kedvenc darabod a most bemutatsra kerlt kollekcibl?
SSZ:
Vrjl, gondolkodnom kell! Volt egy szoknya, ami tbbszr is kifutra kerlt s nagyon szvemhez nőtt, ezt magunk kzt csak titkrnőszoknyaknt emlegettk, tulajdonkpp a titkrnőszoknya jrakoncepcionlsa, pamutbl. Aztn a kabtok, amiben most nagyon erősek voltunk. Br ez a divatbemutat most kt kollekcibl llt ssze, az egyik rszt kifejezetten Amerikra, Ameriknak terveztem, ott van egy gynevezett holiday időszak, szilveszter s karcsony kztt, oda kszltek a klnfle brsonyok, a pttys ruha, a fehr-szrke cskos darabok, az ezst lurex s a nagyon fnyes muszlinok. Ezek vgl be sem kerltek a katalgusba, csak a bemutatn kaptak helyet, mert gy reztem, erősthetik a kollekcit, amivel egybknt mindig bajban vagyok egy kicsit. A negyede a ruhimnak utlag sosem tetszik, de lassan megszokom, mert ez majd mindig gy van.

Hogy melyik volt az a bizonyos negyed, ahogy az illő is, a nagyrdemű szmra nem derlt ki. Az Amerikra tervezett szrke-fehr cskos, oversize ujjatlanokhoz a titkrnőszoknya, vagy a fentiekben mr emlegetett rvid sortocska is remek vlaszts, a pntnlkli, fekete-fehr pttyes, derktl bővlő, abroncsos hats ruhcska visszafogott romantikjval hdt, ahogy a babos pelerin is mozgalmass teszi a fekete sszelltsokat. A kznsg frfikreit mgiscsak a kebleket a „llegzet tartja pntos”, szrke ruhcska sokkolja, ha szabad volna, lre is mennnek egymssal a forms dekoltzs lttn!

Nanushka 2007MZ: Mi a helyzet a klfldi piaccal?
SSZ:
Hl' isten, azt kell mondjam, elg jl llnak a klfldi megrendelsek. Most nemrg jttem haza New Yorkbl, ahol mr a 2008 Tavasz/Nyri kollekcit mutattuk be. Igaz, a ruhim tnyleges fogadtatst csak kt hnap mlva fogom megtudni, akkor rkeznek majd a megrendelsek, de az mr biztos, hogy Amerikn bell mg t vrosba viszik a kollekcimat. Nagy szerencsmre, kint tallkoztam egy skandinv disztribtor cg kpviselőjvel is, ők mindenkpp velem akarnak dolgozni, remlem, Norvgiban, Dniban, Svdorszgban is sikerem lesz. Aztn Ausztrlibl is rkezett nyolc megrendels, s ami ebben a pillanatban taln a legfontosabb, kedden utazom Prizsba, ahol a Fashion Weeken fogok killtani. Oda tbbek kztt japn s spanyol rdeklődőket is hvtunk.

A finl előtt hirtelen sttbe borul sznpad, metaforikusan szlva, nhny msodpercre ismt a lgbe rept bennnket, igaz, csak egy gyors knyszerleszlls erejig. A hangszrk, akrha az ABC hrsszefoglaljt szajkznk, ki tudja, Nanushkn s zmmel gimeszelő modelljein tl, taln mi is a szerencss tllők kztt vagyunk…

A tapsbl tlve erős a sanszunk r, ahogy arra is, a sikeres divatbemutat fggvnyben megalapozottan tlnk: a mrka ltal sugallt letrzs sem a vletlen folytn tall clba időről-időre vilgszerte!

Fotk a nanushka 2007/08 Ősz/Tli divatbemutatjrl - Gdr Klub, 2007-09-28


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-11






ALMAF