Az International Fashion Show szombati divatbemutatóin jártunk (október 27.)

Hazai és külföldi kollekciók háromnapos vonulása - ez volt az International Fashion Show, a 2007. tavaszi Wella Fashion Show „örököse”.


Coterie Design 2007A változatosság gyönyörködtet

Hazai és külföldi kollekciók háromnapos vonulása - ez volt az International Fashion Show, a 2007. tavaszi Wella Fashion Show „örököse”. A nyilvános trendhétvége szombatján fiatal magyar tervezők - köztük a divatolimpikon Bicsérdi Ágnes, Papp Szilvia és Hegedűs Zsanett - ruhakölteményeit csodálhattuk meg, a nemzetközi vonalat pedig Maria Sindjelic (SRB) és Nicolas Le Cauchois (F) képviselte. Elegáns és sportos, szolid és meghökkentő ott sétált a Show-Room Rendezvényház és Élményközpont falai között.



A lnyeg a divat

A rendezvnyteremben meghkkentő egyszerűsg fogadott. Fehr falak, hatalmas, osztott felletű ablakok, puritn barna padl. Tkletes tr, ha valaki azt akarja, hogy valban az esemnyre koncentrljon a kznsg, s ne a miliőre. Itt pedig valban semmi sem vonhatta el a figyelmnket, legfeljebb a teret kicsit felszabdal hatalmas oszlopok, s a helyisg egyetlen kessge, a plafonrl lecsngő szgletes csillrok egyike, amelyek gy festettek, mintha ezstszn rmkből fűztk volna ssze őket.

A fnyes plexi kifut mgtt felfggesztett kivettők villdztak - amelyeken ksőbb az ppen aktulis tervező nevt s hangulati elemeket lthattunk -, kt szln pedig barna s fehr huzattal bevont szkek sorakoztak.

Showtime Papp Szilvival s Bicsrdi gnessel

Papp Szilvia 2007Konferanszi helyett hangszrkbl, arc nlkl szlt hozznk egy ktmly frfihang: kezdődhet a showtime!

Ezt kvette Papp Szilvia kollekcija a lendletes frfimodellek bevonuljval. Uraim, mg mindig divat a farmer, s a kocks/hls ing egyttese, a halsznadrg zakval prostva, piros, szűk plval megbolondtva, de ha ez nem elg, merszebb darabok is felvonultak, nk szmra, a kifutn. Pldul az a trdnadrg, amely fell, cspőtjt ezstsen csillogott a kifut fnyeitől, combtőtől azonban mr stten feketllett. S ha mr a csillogsnl tartunk, lthattunk szikrzan fnylő felsőrszt is, aranysznű motoros nadrgra emlkeztető pantallval. Aki azonban a klasszikus elegancia hve, az is tallhatott kedvre valt, azt a fehr ltnyt s nadrgot, amit azrt nmikpp exravagnss varzsolt a hozz prostott lila frfiing.

A kezdő, 17 rs bemutatt hosszabb sznet kvette, s mg a hoszteszek kitesskeltk a npes kznsget a fekete kordon mg, n megkerestem a gzruhit felvonultat Bicsrdi gnest, a dlutni blokk szmomra egyik legrdekesebb tervezőjt, aki mr a tavaszi Wella Fashion Show alkoti kzt is szerepelt.

Ekh: Mit lthattunk tőled a mai bemutatn?
Bicsrdi gnes:
Egy hat darabbl ll kollekcit, amelynek egyik fő alapanyaga az egszsggyben hasznlatos gz, amit n festettem kkre, feketre s szrkre. A hat ruhbl a legltvnyosabb darab mg a MOME-on (ex-Iparművszeti Egyetem) kszlt egy flves feladat sorn, aminek szabadon vlaszthattuk ki a tmjt, anyagt, technikjt. Engem egy művszi, sminkes fotsorozat inspirlt Linda Evangelistrl: nagyon tetszett, hogy mindegyik fotn teljesen mshogy nzett ki, de mindből radt egyfajta elvont trkenysg. Ezt a hangulatot szerettem volna megragadni s ruhban kifejezni.
Tbbek kzt azrt vlasztottam a gzt alapanyagnak, mert magban hordozegyfajta beteg, srlt hangulatot, mikzben nagyon szp felleteket lehet vele ltrehozni, ezrt a szrks-kkes sznvilg is. Az arcokatszintnlerajzoltam, tdolgoztam, textilmintt ksztettem belőlk, ami pldul a most bemutatott egyik szoknyt teljesen bebortja, de egy felsőrszen is megjelenik.

Lookrcia (Bicsrdi gnes) 2007

Ksőbb az eredetiruht kiegsztettem kt j darabbal s ezt a kollekcit adtam be a Divatolimpia 2005 plyzatra, ahol br a vz volt a megadott tma, de szerencsre, kkes szne s fodros-habos fellete miatt ebbe a koncepciba is beleillett. Ehhez a hrom ruhhoz sszesen 150 mter gzt hasznltam fel.
A mostani bemutatra pedig hrom j ruhval egsztettem ki az eddigi kollekcit, kevesebb gzt s tbb tllt hasznlva. Amikor az egyetemen ksztettem az első ruht, azt elsősorban egy ksrletnek szntam: kvncsi voltam, hogy egy ilyen egyszerű textilből, amit nem ruhzati clra sznnak, milyen ltvnyt tudok ltrehozni. Ettől fggetlenl ezek a ruhk kivitelezhetőek exkluzv anyagokbl is, de akkor valsznűleg egszen ms lenne a hatsuk. Mivel plyakezdő vagyok, tavaly diplomztam, a kollekci igazi clja a figyelemkelts volt, ezrt elsősorban a ltvnyt s az alkots szabadsgt tartottam fontosnak, nem a praktikussgot. A clnak pedig megfelelt, az eredeti hrom darabos kollekci, ami mr tbb djat s bemutatkozsi lehetősget ishozott nekem -legutbb a Formatervezsi Dj killtst, az Iparművszeti Mzeumban.

A ltvny valban lenyűgzőre sikerlt. A kifutra libbenő alkotsok egy rsze a XIX. szzad hlgyeinek viselett idzte. Hatalmas harangszoknyk ringtak a lnyok cspőjn, s a gz oly rafinltan tekeredett az abroncsra, hogy első, de mg msodik pillantsra sem mondhatta volna meg senki, hogy egszen ms a rendeltetse. A krinolinokhoz modern felsők prosultak: vllra vetett stla vagy gumrozott ujjatlan apr top.

A hossz, mltidző abroncsok mgtt felsorakoztak a rvidebb darabok is: mellbeszabott, tpett hats, rvidke egyberuha s a balerink ltal viselt ttk, amelyek rvidke storknt lengedeztek a modellek trde felett; de lthattunk lbszrig a test vonalt kvető, majd onnt A alakban bővlő tllcsodt is. Kiegsztőknt hatalmas szrke slak tekeredtek a lnyok nyaka kr, s ttetsző plexiszemvegek mgl pillogtak rnk.

Lookrecia (Bicsrdi gnes) 2007E: Milyen anyagok llnak hozzd a legkzelebb?
B:
Nincs kifejezett kedvencem, sok minden mlik az anyag tapintsn, tartsn, sznn, mintjn s felletn. Nlam legtbbszr az a dntő, hogy a kitallt ruha karaktere milyen anyagot kvn, miből lehet a leginkbb visszaadni a formt, a hangulatot. Előfordult mr, hogy a legmegfelelőbb anyag nem is textil, hanem pldul prselt kecskebőr vagy paprmass volt. Szeretek ksrletezni s szvesen alkalmazok szokatlanabb anyagokat is. A kifejezetten hordsra sznt ruhknl azonban főleg termszetes alap, j minősgű anyagokat hasznlok, s ami nagyon fontos, hogy nem n varrom, hanem igazn profi varrnő.

E: A ruhidhoz magad tervezed az anyag mintjt?
B:
Nem minden esetben, de tbbszr is előfordult mr, s szerintem a jvőben is fogom tvzni az anyag- s a ruhatervezst, mert gy mg egyedibb darabok kszlhetnek, mg akkor is, ha ezek jval tbb idővel s munkval jrnak.

E: A tavaszi Wella Fashion Show-n szintn lthattunk. Mi az, ami egszen ms lett ahhoz a kollekcihoz kpest?
B:
Amltkoriegy hordhat, eladhat, kicsit jtkos, kicsit elegns, tizenkt darabos kollekci volt, amit azrt ksztettem, mert meghvtak a dsseldorfi divathtre, a CPD-re. Akkorkifejezetten azzal a cllal lltam neki a tervezsnek, hogy legyen megrendelsem is. Logikusnak tűnt, hogyha mr kapok egy ilyen nagy lehetősget, akkor az ne csak egy killts legyen a ltvnyosabb ruhimbl. Jl műkdtt a koncepci: a ltvnyos ruhk meglltottk az embereket,becsalogattk őket a standomra, a hordhat kollekcibl pedig kaptam megrendelst. A mostani bemutatn viszont a ltvny, a figyelemfelkelts volt a fő szempont. Nagyon rltem, amikor a szervezők jra meghvtak, hiszen ennek ksznhetően kimondottan szles kznsg ismerheti meg a munkimat, ami azrt lnyeges, mert nmagban nem sokat r egy olyan kollekci, aminek br a figyelemfelkelts a clja, de nem jut el sok emberhez.

E: Mi a fontosabb szmodra, a hordhatsg vagy a művszi nkifejezs a ruhk ltal?
B:
Mindegyik fontos s nem is zrjk ki egymst. n igyekszem a jvőben mindkt szempontot figyelembe venni. Termszetesen szeretnk olyan darabokat kszteni, amelyek amellett, hogy hordhatak, egyediek s klnlegesek tudnak maradni, de ugyanakkor azt sem szeretnm elfelejteni, milyen az, amikor az ember csak gy, kedvtelsből, ksrletezsből ltrehoz j, viselsre kevsb alkalmas fantziadarabokat, amikor szabadon szrnyalhat a kpzelet, s nem kell piaci, ergonmiai stb. szempontoknak megfelelni.

'Minimlis' AIAI

AIAI (Hegedűs Zsanett) 2007A sznet utn az AIAI (Hegedűs Zsanett) kollekcija vonult fel a fekete kifutn. Csupa karamell, arany, kvsznben pompz modell hatalmas stt, az egsz vllat betakar gallrral, vagy olyan rendhagy szabssal, mint az a trdnadrg, ami br nadrgknt kezdődtt, de a lbszrnl szoknyv vltozott, a tervező mersz tlete nyomn.

A meghkkentő nadrgszoknya mellett – amely itt egszen j rtelmezst kapott – a kifutra libbentek mr-mr konszolidlt fekete estlyik is, amelyek mellrszre, htra fűzrbe font levelekre emlkeztető dsztst lmodott az alkot, valamint egy trd fltt vgződő, testhez simul egyberuha, amelyet a cspőre varrta szrnyszerű megolds tett rdekess.

A sort kt szintn nem szokvnyos modell zrta: az egyiknl a ruha karrszt erőstettk a szoknya oldalhoz, a msiknl a kemny, kistnyr mretű, aranyszn mandzsettagyűrű merevtette tlcsrr az ujjakat.

s a nemzetkzi mezőny…

Marija Sindelic 2007A msodik sznetet kvetően a vendgtervezők kollekcijnak darabjait szemllhette meg a nagyrdemű.

Marija Sindelic ruhiban a nőies vonalvezets, az ttetsző, csillog anyagok, a piros s a zld sznek prostsa s rengetek gyngys dszts dominlt. Az alkalmi ruhknl előszeretettel alkalmazta a nyitott htrszt, s a zsinros derkmegoldst.

Ősz/tli viselet lvn lthattunk kabtokat is: fekett s fehret egyarnt, magastott nyakkal vagy pp V kivgssal, de lehetett brmilyen fazon, kzs jellemzőknt jelent meg mindegyiken a gyngys beraks, kivarrs, esetleg a virgos hmzs – ami mr-mr a matymintt idzte.

A nehz kabtokat lgies, zldbe pompz kimonszerű ruha kvette, majd egy magastott derek szintn fűszn szoknya, amelyhez lnkpiros blz duklt szőrmegallrral tetzve a ltvnyt. A trdet takar szoknyk mellett felvonultak aprbbnl s falatnyibb sortok lakkcsizmval, s buggyos alj trdszoknya fekete bőrkabttal, gyngys nyaklnccal kombinlva.

Nicolas Le CauchoisA szombati bemutatkat Nicolas Le Cauchois drmai divatbemutatja zrta. Cikz fnyek sejtelmessg, vrforral zene, egy cigarettafstt fj lny, szlesen kihzott, feketvel satrozott szemek, vrslő ajkak, szemhjat elneheztő műpillk… Bord s fekete minden mennyisgben, s a lnyok, akik rejtelmes ftylakban, libbenő szoknykban, nha rdekes drtfejdszekben lptek a halovnyan megvilgtott kifutra.

A koreogrfia szerint meglltak, drmai arckifejezssel a homlokukhoz emeltk karjukat, egyms flbe sgtak, vagy pp leltek a „sznpad” szlre. Jl illet ez a jtk a bord/fekete estlyihez, amelyet rmkre emlkeztető krcikkekből lltottak ssze, vagy a vrs koktlruhhoz, amelynek tpett szabsa azt a hatst keltette, mintha viselőjt lngnyelvek nyaldosnk krbe.

De lthattunk ezstsznű ballonkabtot, vrsznű szegssel, stlval kombinlt kesztyűt fehr alapon fekete virgos ruhval. jszn kiskabtot, amelynek komorsgt a dszes, ezsts rmk oldottk, vagy rafinlt, cskokban ttetsző szoknyt – frfiszemnek valt.

Elnk libbent egy fekete csipkeruhba bjt modell is, arcn, vlln stt ftyollal, mint valami komor mennyasszony, majd ledobva leplt, lebiggyesztett ajakkal mrte vgig a lbainl csrgő kznsget. Knyk fl rő, gombos kesztyűk, kldkig hastott blzok, gyngys, tűsark szandlok, fekete-bord csipkeruha ezsts flitterekkel, selyemstlk, egytől egyig az előads rszei voltak, s a hatst fokozand, flembe dobolt a Roxy, a szenvedlytől fűttt tang dallama...

Fotk Konstenko Daria divatbemutatjrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Papp Szilvia bemutatjrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Coterie Design (Martin Krisztina, Schff Mnika) bemutatjrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk a Lookrecia (Bicsrdi gnes) bemutatrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk a Hepp design bemutatrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Blint Sra bemutatjrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Becski Leonra bemutatjrl a 'Fiatal Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk az Arcana (Juhsz Nra, Zvodszki Dalma) bemutatjrl a 'Miniml Kollekcik' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Ndasdi Kati - Pazicski Mikls bemutatjrl a 'Miniml Kollekcik' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk az AIAI (Hegedűs Zsanett) divatbemutatrl a 'Miniml Kollekcik' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Marija Sindelic (SRB) bemutatjrl a 'Vezető Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk Nicolas Le Cauchois (F) bemutatjrl a 'Vezető Tervezők' kzt - International Fashion Show, 2007-10-27

Fotk az International Fashion Show kt nyilt napjnak backstage-ről, kznsgről - 2007. oktber 27., 28.


Írta: Ekhó , Dátum: 2007-11-01






ALMAF