Francia haute couture tervezők a 15. Esküvő 2008 kiállítás és vásáron (január 27.)

Légyen szó, akár vőlegényjelöltről, akár menyasszonyi ruháról, bizton állíthatjuk: mindenki másra esküszik.


Laure KczekotowskaFehérben, tüzes pirosban vagy farmerruhában mondjuk ki a boldogító igent?

Légyen szó, akár vőlegényjelöltről, akár menyasszonyi ruháról, bizton állíthatjuk: mindenki másra esküszik. A leendő aráknak csupán egyetlen közös vonásuk van, a nagy napon mindenki a legszebb, legtökéletesebb formáját kívánja hozni. Jól tudják ezt a Budapesti Kongresszusi Központ és Novotel területén megrendezésre kerülő Esküvő 2008. Kiállítás és Vásár szervezői is. Ahány stand, annyiféle káprázatos menyasszonyi költemény, Makány Mártától a Daalarnáig bezárólag, ki-ki idén is a legújabb trendek szerint megálmodott csodával készült. A Francia Stand mindezeken felül, izgalmas bemutatóval színezte a programkínálatot. Ana Verone és Laure Kczekotowska nemzetközi hírű tervezők minden ízében kifinomult kreációkkal lepték meg a nagyérdeműt.



Intro

Juhos cipőA tavalyi vásárhoz hasonlóan, idén is minden az esküvő jegyében szerveződött. Dacára az állítólag 100km/h órás viharnak, a főbejárat előtt menyasszonyi csokrokkal díszített, mozdíthatatlannak tűnő, méltóságteljes Oldtimerek parkoltak. Legföljebb a kardvirágok ide-oda csapkodó szalagjain lehetett mérni a szélerősséget, no meg a sofőrök sisakja jelezte - amit igyekeztek mind jobban a fejükbe húzni -, hogy az időjárás nincs épp virágos kedvében. A Kongresszusi Központ meleget adó falai között már senki nem gondolt a kinti viszontagságokra, ki-ki újdonsült lelkesedéssel vetette bele magát a menyasszonyi ruhák, esküvői csokrok, meghívók, gyertyák forgatagába. Három szinten, standok százai kínálták ötletesebbnél, ötletesebb portékáikat, a romantika jegyében ezúttal még a lépcsőfogódzó is rózsaszín tüllborítást kapott.

Ami az idei esküvői ruha trendeket illeti, a fehér és törtfehér remekek sorából a míderes megoldású, csipkével és kristályozott gyöngyökkel ékített, selyemaljban végződő darabok látszottak kiemelkedni, Makány Márta például pliszírozott aljjal kombinálta a fűzős felsőrészt. Merész menyecskék az elől rövidebb, hátul hosszabb fazonú aljak mellett is érvelhetnek, egyre nagyobb teret hódít ugyanis ez a felemás szoknyamegoldás. Vagy, ha a fehéret már unják, megannyi ezüstflitter borítsa is, dönthetnek a pirosban, aranyban tobzódó remekek mellett, melyből ismét csak széles a választék. A Lorenzo Uomo kifejezetten az urakra gondolt, hajszálcsíkos, sötét öltönyöket kínálva a leendő vőlegényeknek. A különlegességek kedvelőinek a Díszruha Szalon remekei szolgálhatnak alternatívául, a pruszlikszerű felsőrész ezüstzsinóros változata mellett, a fekete-fehér kérészes is igazán egyedülálló. A legszebb, minőségi lábbeliket még mindig a Juhosnál találtuk, ezüst strasszal ékített fekete, és a fekete-fehér ruha méltó párját, pepita mintás bebújós papucsot is leltünk a klasszikus fehér topánkák mellett.

Francia Stand

A Fleurop virágaitól ékes Francia Stand látogatói Ana Verone és Laure Kczekotowska ruháit csodálhatták meg. A divat fővárosából érkező, mosolygós tervezőhölgyek menyasszonyi költeményei mellett, intenzív piros csodákkal, rózsaszín darabokkal kápráztatták el a néhány négyzetméteres kifutó előtt összezsúfolódott tömeget, akik néhány másodperccel ezelőtt még nem a szem, szaglószervünk gyönyöreinek adóztak, az egyetlen magyar orr, a parfümőr Zólyomi Zsolt parfümkreációit szagolgatva.

Ana Verone

Ana VeroneMZ: Mit gondolsz az Esküvő Kiállításról, láttál olyasmit, ami igazán megfogott?
Ana Verone:
Sajnos sok időm nem volt körülnézni, mert nekünk is napi három bemutatónk volt, meg hát ugye a sajtó érdeklődése is igen erősen igénybe vette az időnket, úgyhogy tényleg nagyon nagy rohanásban telt ez a három nap. De azt el tudom mondani, hogy voltam az egyik gyémánt ékszeres standon, ami nagyon megfogott, illetve volt egy pici stand, ahol nagyon érdekes mennyasszonyi ruhákat láttam, de annak sajnos nem jegyeztem meg a nevét. Csak elszaladtam előtte, nem volt időm tüzetesebben szemügyre venni.

Ana Verone Tündérek bálja névre keresztelt kollekciójának nyitányban rövid esésű, habkönnyű ruhácskákat kaptunk. Míg a rövid ujjú, piros költeményt bézs árnyalatú csipkerátét, piros virágdísz ékítette, a bézsszínű, fehér csipkeornamenssel operált, a hófehérnek ujjai készültek a nemes anyagból. A csipkebetétes míderhez rövid tüllalj dukált, a darab különlegességét a fehér tollboával egybedolgozott, mini tüllpelerin adta. Csupa-csupa légiesen könnyű, fénylő, csillogó szövetekből és selyemből készült, finom esésű darabot láttunk, melyek lágyan fonták, ölelték körbe a divatbemutató során fellépő karcsú modelleket.

Ana VeroneMZ: Van kedvenc darabod a Francia Standon bemutatott ruhák között?
AV:
Nincs kedvenc ruhám, kedvenc darabom van. Arra a bronzos árnyalatú fűzőre gondolok, ami akár egy őszi erdő, a fináléban felvonult narancsos ruhához tartozik. Egy fémfűzőt mártottam aranyba, nagyon sok időt töltöttem vele, mire sikerült megvalósítanom az elképzelésemet, ezért is lett a kedvencem.

MZ: Ami a 2008-as, netán a 2009-es szezont illeti, megszületett már az új kollekció terve a fejedben?
AV:
Természetesen. De ez egyelőre titok. Meglepetés lesz - nevet.

A leendő arák álmaként, természetesen a földet seprő esküvői darabok sem maradhattak ki az impulzív tervezőhölgy alkotásainak sorából, az uszályos selyem remeket a mell alatt futó, visszafogott csipkedísz és a finom fátyol tette ünnepivé, a zöldes árnyalatú hímzéssekkel borítottnak a tollszerű uszály adta meg a maga bukéját.

Tilos piros?

Ana VeroneA minikollekció igazi csemegéi a Szalamandra kollekcióból kerültek ki, melyek a decemberi Miss France szépségversenyre készültek, az Esküvő Kiállítás apropóján pedig a menyecskeruhák választékát igyekeztek izgalmasabbá varázsolni. A tüzes, vállhangsúlyos ruhákat a míderes megoldású felsőrészen csilingelő aranycsengettyűk, vállboák, pliszírozott narancslegyezők, lélegzetnyi, lilás szőrmedíszek avatták valóban különlegessé, de a kézbe fogott hosszú uszályok is ötletes eleméül szolgáltak a Carment idéző, spanyolos kreációknak. A latin hatásra a modellek arcán ragyogó make-upok, Balogh Böbe sminkmester pazar alkotásai is ráerősítettek.

MZ: Ha a Miss France után felkérnének, hogy a „Miss Magyarország” szépségverseny számára tervezz ruhákat, milyen színű, milyen típusú kreációkat készítenél?
AV:
Azt gondolom, a magyar szépségrendezvénynek inkább bronzos árnyalatú ruhákat terveznék, mégpedig azért, mert az itteni, a Budapesten látott építészet inspirálna. Még az is lehet, hogy aranyozott leveleket használnék, tehát mindenképp valami mélyebb típusú színt képzelek el a magyar lányoknak.

MZ: A Miss France-nál maradva, a francia lányok esetében miért épp az intenzív, tüzes pirosra esett a választásod?
AV:
Végül is Szalamandrák ennek a piros kollekciónak a neve, mert a szalamandratündérek pirosban vannak. Ők adták ennél a nagyon lobogós, kicsit tüzes kollekció készítésekor az inspirációt. Igyekeztem a hangsúlyt a vállra helyezni, valamint a fűzők segítségével a derék karcsúságára összpontosítani, az anyagok használatáról pedig, azt tudom elmondani, hogy igyekeztem nagyon lebegős, finomesésű anyagokat használni és keverni is őket.

Narancs, piros

Ana VeroneHabnak az esküvői tortán, már csak a fináléban felvonuló ruha csúcsosodhatott, a rokokó és a barokk határán táncoló, abroncsos, hosszú ujjú, narancsban pompázó darabot, remekbe szabott aranyhálós míder, parókaként és fátyolként egyaránt szolgáló piros fejék avatta fejedelmivé. Ana Verone kiérdemelte a tapsot!

MZ: Az a kép, amit elénk tártál, egy nagyon színes, nagyon impulzív, mozgalmas személyiséget, divattervezőt takar,  jellemző rád ez a leírás?
AV:
Általában nagyon sokféle színt használok, mindig az éppen adott körülményektől függ, hogy melyiket. Például a piros kollekcióra visszatérve, azt tudom még elmesélni, hogy úgy éreztem, valami húzósat, valami erőset kell használnom, mert az előző kollekciók inkább visszafogottak voltak. Nem is decensek, de tényleg visszafogottak, pont emiatt éreztem úgy, hogy most valamivel alá kell gyújtanom, életerősebbé, vidámabbá, impulzusosabbá kell tennem a következőt.

MZ: Sztárkuncsaftjaid, akiket esetleg a magyar közönség is ismerhet?
AV:
Van egy francia színésznő, Daniela, aki a Famies formidable című filmsorozatban játszik, többek között ő is hordta az egyik itt bemutatott, empire-szabású ruhát. Az egyik jelenetben volt egy esküvői rész és ott viselte. Egyébként pedig, akit gyakorlatilag a karrierem kezdete óta öltöztetetek az Istar, ő egy izraeli énekesnő, aki Franciaországban szintén egy film főcímét énekelte, egyébként pedig onnan lehet még ismerős, hogy Dalida dalait is gyakran előadja, aki egy nagyon nagy kultuszsztár volt Franciaországban, amíg meg nem halt, illetve még mindig nagy kultusz övezi. Istar nagyon ismert Izraelben, valamint az Egyesült Államokban is, ahol szintén nagyon-nagyon gyakran lép színpadra.

Laure Kczekotowska

Laure KczekotowskaAz est második felében Laure Kczekotowska alkotásait csodálhattuk meg, aki először 1998-ban jelentkezett első, saját kollekciójával, majd 2002-től 2006-ig a rangos párizsi tervezők szakmai szervezetének (Chambre Syndicale de la Couture Parisienne) égisze alatt mutatta be ruháit. A számos képzőművészeti, filmes és színházi alkotás, projekt művészeti vezetőjeként is ismert művésznő, 2007-es New York-i debütálása után, ezúttal nem kevesebbre, mint a magyar hölgyek és urak elbájolására vállalkozott.

MZ: Az haute couture-re jellemzően roppant finomak és aprólékosak a kreációid, beavatnál a titkukba?
Laure Kczekotowska:
Ami egy ruhát haute couture ruhává tesz, az ott kezdődik, hogy milyen anyagot, milyen textilt választunk. Mindig csak a legnemesebb, a legjobb minőségű anyagokat használjuk. Gyakran díszítjük őket, akár féldrágakövekkel is, mint a Swarovski kristályok, emellett minden szigorúan kézzel készül, nagy szakmai felkészültséggel rendelkező emberek által. Nagyon fontos, hogy milyen a szabás. Ez általában testközeli, hisz a ruhák esése a szabástól függ, ha az jó, akkor a ruha esése is nagyon szép lesz. Általában selyemmel, organzával, muszlinnal dolgozunk, vagy ezekhez hasonló, egészen finom, habkönnyű anyagokkal.

Laure KczekotowskaLaure nemcsak az anyagválasztásban törekedett a tökéletességre, egyszersmind formabontó technikákat is alkalmazott ruhái készítése során. Míg a ciklámenben káprázó, szürkés virágmotívumokkal telehintett, ujjatlan ruhácskát az elől rövidebb, hátrafelé hosszabbodó szabás, az élénk narancsszínű báli költeménynek is beillő, gazdagon hímzett darabot a félujjas megoldás tette rafinálttá, addig a rózsaszínt függeszkedő tülldarabkák ékítették.

A sodort anyagocskák több alkotáson is visszaköszöntek, mint egy védjegyévé válva az LK divatmárkának. Nemcsak a rózsaszínben, fehérben úszó alkotásokat, az aranyszínű, tülluszályos, gyöngyökkel, Swarovski kristályokkal ékített, menyasszonyi remeket is egyedülállóvá tették az anyagrátétes megoldások. Utóbbi különlegessége még, hogy bár a kreáció rövid fazonú, a pótlólagos megoldással aládolgozott tüllkészségnek köszönhetően, földet seprő menyasszonyi ruhaként is remekül funkcionál, később pedig a tüllaljzattól megszabadulván, akár menyecskeruhaként is használhatjuk.

A franciák a farmerra is esküsznek!

Laure KczekotowskaMZ: Mi jellemző a francia esküvői ruha divatra?
LK:
Azt mondhatjuk, hogy a hagyományos fehéren és ekrün kívül, egyre divatosabbá válnak a piros, valamint a pasztellszínek, a lazacszín, a rózsaszín és ezeknek az árnyalatai. Igaz, hogy 80%-ban még mindig a fehéret és az ekrü színt választják a leendő menyasszonyok, de van néhány kivétel. Ritkán ugyan, de láthatunk néhány fekete-fehér ruhát, valamint farmerből készült esküvői ruhát is.

MZ: Visszatérve az LK mennyasszonyi ruhákra, átlag hány munkaóra feszül egy-egy ilyen sejtelmes darabban?
LK:
Legalább 20-30 órát eltöltünk vele, de ez akár kétszáz óra is lehet egy nagyon-nagyon kimunkált darab esetében. Az itt bemutatott ruháknál a legkevesebb olyan 20-25 óra volt, a nagyon egyszerű, nagyon letisztult daraboknál, egyébként pedig olyan 78 munkaórát kell számolni átlagban egy itt bemutatott ruhára.

Aki még ennél is grandiózusabbra vágyna, annak a míderes felsőrészhez csatlakozó, abroncsos hatású, tüllaljas darabot ajánlhatnánk, a hófehér csoda dús hatására rácáfolva, tökéletes alakot varázsol viselőjének, akárcsak a rövidujjas, ezüstszínű kristályokkal ékített, tüllös "klasszikus", melyhez a hosszú, alul hullámosan szegélyezett, sellőket idéző, kanyargó uszály elengedhetetlen.

Nagy lábakon, talpig aranyban...

Laure KczekotowskaMZ: Kedvenc ruhád?
LK:
Az arany, a kristályokkal díszített fehér, és van egy rózsaszín is, ez ugyan még nem volt a bemutatón, mert még nem tudták befejezni. Organzából van, hímzésekkel, gyöngyökkel díszítve, és alatta van még egy tüllréteg is. Végül is ez itt deréktájon áttetsző, tehát látjuk a bőr színét is. Az alsó része nagy volumenű lesz, de ugyanakkor szellős, kevés tüllt használok hozzá. Kristályok lesznek ráerősítve. Az egész alapötlete az volt, hogy legyen rajta gyöngyhímzés, de anélkül a tolakodó, nagyon-nagyon szembeütő csillogás nélkül, ezért került rá végül ez a vékony tüllfátyolszerű takarás. Amikor ezt a modellt kitaláltam, hajnalban a rózsabimbón lévő harmatcseppekre gondoltam, és azokra a harmatcseppekre, amik egy pókhálóban megcsillannak.

MZ: Az áttetsző részeknél, látszanak a fűző merevítői is. Ezek halcsontból vagy fémből készülnek?
LK:
Fémből, vagy pedig olyan műanyagból, ami nagyon hajlékony, rugalmas, viszont erős.

MZ: Szóba jöttek már az inspirációk, de gondolom, megrendelésre is készítesz esküvői ruhákat. Ilyenkor mi motivál, miben találsz kihívást?
LK:
Igen, itt két külön dologról beszélhetünk. Az egyik, amikor egy tervező, többek között én is, megálmodja a kollekcióját, ez általában úgy működik, hogy valami tényleg inspirál, van egy témám, vagy egy tárgy, vagy egy anyag, amit meglátok, és egyszerűen beleszeretek, már előre látom, milyen ruhát tudok belőle készíteni. A másik pedig, amikor kliensnek készítek ruhát, ami lehet, hogy önmagában is inspirál engem, de az is előfordulhat, hogy az éppen adott kollekció, az aktuális kollekció hangulata inspirál ilyenkor is. Persze mindenképpen a kliensemnek az igényeit, vágyait veszem figyelembe, hisz az a célom, hogy őt széppé tegyem!

(A tervezők mondanivalójának tolmácsolásáért Kis Zsuzsának tartozom köszönettel.)

Fotók:

Ane Verona divatbemutatójáról a 15. Esküvő Kiállítás és Vásáron - Francia Stand, Budapest Kongresszusi Központ, 2008-01-27

Laure Kczekotowska divatbemutatójáról a 15. Esküvő Kiállítás és Vásáron - Francia Stand, Budapest Kongresszusi Központ, 2008-01-27

Konsánszky Dóra menyasszonyi ruháiról és a Juhos cipőkről a 15. Esküvő Kiállítás és Vásáron - Budapest Kongresszusi Központ, 2008-01-27

Daalarna menyasszonyi ruháiról a 15. Esküvő Kiállítás és Vásáron - Budapest Kongresszusi Központ, 2008-01-27

Léber Barbara menyasszonyi ruháiról a 15. Esküvő Kiállítás és Vásáron - Budapest Kongresszusi Központ, 2008-01-27

Orlando Collection menyasszonyi ruháiról a 15. Esküvő Kiállítás és Vásáron - Budapest Kongresszusi Központ, 2008-01-27

További cikkek a témában:

14. Esküvő kiállítás és vásár (január 28.)

Benes Anitával, a Daalarna vezető divattervezőjével a 14. Esküvő kiállítás és vásáron beszélgettünk (január 28.)

Makány Márta 2007 Tavasz/Nyár, 2007/08 Ősz/Tél divatbemutató (december 4.)

Mindent az Esküvő kiállítás és vásárrról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2008-02-04






ALMAF