Fashion Awards Hungary 2008 díjátadó gála a Symbolban (május 28.)

Idén ötödszörre rendezték meg a hazai divatvilág díjkiosztó gáláját, a Fashion Awards Hungaryt


Fashion Awards 2008Gazdára találtak a divat aranyszobrocskái

Idén ötödszörre rendezték meg a hazai divatvilág díjkiosztó gáláját, a Fashion Awards Hungaryt, amelyen a szakmában dolgozók közül a legtehetségesebbeket tüntették ki egy-egy aranyszobrocskával. 2008. március 28-án a Symbol adott otthont a 2004-ben kitalált, immár hagyománnyá vált rendezvénynek, ahol hét kategóriában osztották ki a díjakat, hogy elismeréssel adózzanak Az Év Fodrásza, Az Év Sminkese, Az Év Modellje, Az Év Fiatal Divattervezője, Az Év Stylistja, Az Év Divatfotósa és Az Év Divattervezője előtt. A Fashion Awards Team (Sándor Lea, Szinte Loránd, Pordán Tamás, Jagicza Réka) több éve azon dolgozik, hogy ezzel az ünnepi eseménnyel felhívják a figyelmet a magyar divatvilág tehetségeire, itthon és külföldön egyaránt.



Érkezés

Symbol-Fashion Awards 2008A Symbolba igyekeztem május 28-án este a Fashion Awards Hungary gálájára, hogy megtudjam, kiket ítélt a szakma a hazai divatvilág legjobbjainak 2008-ban. Fél kilenc után értem a helyszínre, de nem siettem, mert úgy emlékeztem, jóval később kezdődik az esemény. Ehhez képest a lenti terem már zsúfolásig telt emberekkel, s épp hogy elhelyezkedtem a lépcsőfordulóban, máris kezdődött a díjátadó, amelyet Somogyi Zoltán (Juventus) felkonferálása előzött meg. Megtudhattuk tőle, hogy 200 szavazólapot küldtek szét a kiválasztottaknak, amelyeken mindenféle korlátozás nélkül lehetett szavazni arra, kit tartanak legérdemesebbnek egy-egy díjra. Míg a megvilágosodásra vártunk, azaz arra, hogy megtudjuk a különféle kategóriákban kik győzedelmeskedtek, nézhettük a színpad mögötti hatalmas kivetítőn villódzó divatfotókat, s meghallgathattuk a rövidke összefoglalókat a verseny legesélyesebbjeiről, mindezt a hangszórókból áradó kútmély férfihang tolmácsolásában.

Az Év Modellje

Fórizs Adina - Fashion Awards 2008Fórizs Adina, Mihalik Enikő és Ganna közül Fórizs Adina vitte el a kategória aranyszobrocskáját, s a vele járó elismerést. A 20 éves lány az Icon Model Management védnöksége alatt dolgozik, bár leginkább külföldi munkák jellemzik karrierjét. Az amerikai models.com szerint a világ 31. legkeresettebb modellje. Fotói megjelentek többek közt az olasz és párizsi Vogue-ban, a New York-i Divathéten pedig 17 bemutatón vett részt. Látható a 2008-as Prada és Gap kampányban is, sőt az idei tavaszi/nyári Prada bemutatót is ő nyitotta.

HazaiDivat.hu: Hogyan kerültél a szakmába?
Fórizs Adina
:
Három évvel ezelőtt sétáltam az utcán, amikor Méhész Balázs, az Icon ügynökség vezetője leszólított, hogy nem lenne-e kedvem modellkedni.

HazaiDivat.hu: Hány éves voltál ekkor?
FA:
Tizennyolc, éppen érettségi előtt álltam…

HazaiDivat.hu: Elsőre igent mondtál?
FA:
Nem. Bár nem ő volt az első, aki így odajött hozzám és felvetette a modellkedést, én valahogy mindig ódzkodtam ettől a dologtól. Nem hittem, hogy valóban jó lennék modellnek, hogy nekem való ez a szakma. Neki valamiért mégis megadtam a telefonszámomat, de amikor felhívott még mindig nemmel válaszoltam. Egy év múlva azonban újra megkeresett és rávett, hogy menjek be az ügynökségre, nézzem meg, mert úgy nekem is nagyobb rálátásom lesz a témára. Végül úgy gondoltam, abból nem lehet baj, ha kissé körülnézek, ráadásul annyian mondogatták, hogy legyek modell, annyi ajánlatot kaptam, hogy arra a következtetésre jutottam, talán nem véletlenül látják úgy a szakemberek, hogy alkalmas lennék erre a pályára.

Fashion Awards 2008HazaiDivat.hu: Mi lett a tanulmányaiddal?
FA:
Leérettségiztem, utána pedig felvettek a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol az első évet végig is csináltam. Most azonban, hogy sokat vagyok külföldön felfüggesztettem a tanulmányaimat, de természetesen azért tervbe van véve a diploma is.

HazaiDivat.hu: Eszerint eleinte inkább itthon modellkedtél?
FA:
Nem igazán. Inkább a gyakoriságon van a hangsúly. A kezdetekkor még nem utaztam ennyit és nem utaztam el ilyen hosszú időre, így maradt idő a tanulásra is. Igazából itthon csak egy-egy munkám volt, utána viszont kikerültem Párizsba, ahol leszerződtem az IMG-vel.

HazaiDivat.hu: Megtaláltad a pillanatnyi hivatásod ebben a szakmában?
FA:
Úgy érzem igen. Most mindenképp, még akkor is, ha eleinte nekem nagyon furcsa volt ez az egész. Magam sem hittem, hogy ennyire bejön nekem a modellkedés. Kívülállóként egészen másnak képzeltem ezt a szakmát, s arról sem tudtam, hogy ilyen sok munka lehet külföldön egy magyar lány számára, hogy ennyire közel kerülhetek nagy divatcégekhez.

HazaiDivat.hu: Például?
FA:
Dolgoztam a Pradanak, szerepeltem a Gap kampányban, de ide tartozik még Donna Karan, Marc Jacobs vagy Anna Sui is…most hirtelen ők jutnak az eszembe.

HazaiDivat.hu: Mennyi időt töltesz itthon?
FA
: Amikor sok a munka, akkor sajnos elég keveset, olyankor mindig csak egy-egy hétre jövök haza. De persze vannak uborkaszezonok is, ami nem azt jelenti, hogy akkor hazaköltözöm, mert akár van éppen munka, akár nincs, jó ha az ember mindig ott van a tűz közelében, hogy ne felejtsék el, hogy rá gondoljanak, ha modellre van szükség.

HazaiDivat.hu: Hogyan kerültél a Gálára? Ki jelölt?
FA:
Én nem is tudom. Egyszer csak értesítettek, hogy lesz egy ilyen díjátadó ünnepség, és én is benne vagyok abba a háromba, akik esélyesek, hogy megkapják Az Év Modellje címet, így most itt vagyok és kis megdöbbenéssel, de valóban el is nyertem ezt a díjat.

HazaiDivat.hu: Nagyon érdekes a neved: Adina…
FA:
Ez voltaképpen a modellnevem – mosolyog. – Az eredetit nem szeretem kiadni, mert így olyan mintha két életem, két személyiségem lenne: az egyik a modell, Adina, a másik a privát énem. Azzal, hogy más-más nevet használok ez a két világ is jól körülhatárolhatóan elválik egymástól, és ennek nagyon örülök.

Az Év Fiatal divattervezője

Fashion Awards 2008Luu Anh Tuan, Szegedi Kata és Je Suis Belle (Dévényi Dalma és Kiss Tibor) triójából Luu Anh Tuan került ki győztesen, aki 2006-ban hozta létre az ANH TUAN márkát Budapesten. Fél évet töltött a London College of Fashionben, majd bemutatta első kollekcióját Budapesten, ezt követően pedig a prágai és zágrábi Fashion Weeken. Kollekciói a modern luxust képviselik, munkáival olyan lapok oldalain találkozhatunk, többek közt, mint a Glamour, a Marie Claire és a Joy.

Az Év Divatfodrásza

Fashion Awards 2008A három induló: Szabó Ádám, Tüzes Tamás-Herceg Csaba és Koczka (Koczka Beatrix), akik közül Szabó Ádám vehette át a díjat, az East Side Hair Club képviseletében. Különféle reklám és média projektekben láthattuk viszont a szalon munkáit, valamint a legjobb divatmagazinokban, legbüszkébbek mégis a szalonban dolgozó fiatal tehetségekre.

Az Év Sminkese

Tombor Sarolta, Titkos Bernadett és Kovalik Natasa hármasa közül Tombor Sarolta mondhatta el magáról, hogy győzött. Szakmai tanulmányai után a Lancome, francia luxuscégnél helyezkedett el, s már ekkor gyakran dolgozott különféle divatbemutatókon és fotózásokon mint sminkes. A mai nap is rendszeresen dolgozik lemezkiadóknak, magazinoknak, reklámügynökségeknek és az egyik kereskedelmi tévének is a Megatánc sminkmestereként.

Az Év Divatfotósa

Almási Jonathán Csaba, Ládady István és Tombor Zoltán közül Almási J. Csaba kapta meg Az Év Divatfotósa címet. A 20 éve tevékenykedő szakembert nem csupán a fotózás érdekli, hanem a lakberendezés, a gasztronómia és az ezotéria is (ő volt Szepes Mária utolsó tanítványa). Munkássága alatt szinte már az összes hazai divattervezővel és lifestyle magazinnal dolgozott együtt. Múzsája és egyben legkedvesebb modellje is Eszenyi Enikő, színésznő. Mottója: A megvilágosodáshoz vezető legrövidebb út a középút.

Az Év Stylistja

Fashion Awards 2008Tóth Ali-Virág Anikó, Andó Ildikó és Méhész Balázs hármasából a 2005, 2006 és 2007-ben is nyertes Tóth Ali-Virág Anikó duó vehette át ismét a díjat. A nyolc éve együtt dolgozó páros munkáit - többek közt - olyan magazinokban láthattuk viszont, mint az FHM, a Glamour, a Marie Claire. Dolgoztak már együtt olyan nemzetközileg is elismert modellekkel, mint Cseh Annamária, Rajzák Kinga, Fórizs Adina, a fotósok közül pedig Perlaki Mártonnal és Lábady Istvánnal.

Az Év Divattervezője

Fashion Awards 2008Konsánszky Dóra, Nanushka és a USE versengéséből Konsánszky Dóra került ki győztese, aki, az Iparművészeti Egyetemen végzett cipő-ruhatervező tanulmányokat, majd elnyert egy párizsi ösztöndíjat, így az Ecola Chambre Syndicale De La Couture Parisienne-divattervezőjeként szerzett kint diplomát. Pályája kezdetén divatújságírással és stylist munkákkal is foglalkozott. Első divatclip-je 2001-ben jelent meg a Fashion Tv-n. 2004-ben nyitotta meg bemutatótermét, ugyanabban az évben, mikor a Budavári Palotában megrendezte első önálló „Fűzött Ruhatár” elnevezésű kiállítását. Rendszeresen rész vesz a Paris Fashion Weeken, sőt idén tervezi a londoni bemutatkozást is.

A díjakat olyan ismert médiaszemélyiségek adták át, mint Réz András (Stílus Magazin), Békési Ildikó (Marie Claire), Anry Soós Éva (Joy), Maróy Krisztina (Glamour), Szabó Patrícia (Cosmopolitan) és Vass Virág (Elle). A közönség soraiból természetesen a celebek sem hiányozhattak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a fehér sortban és blézerben, tűsarkű szandálban a kivetítőre meredő Debreczeni Zita és a díjátadót szintén érdeklődve figyelő Herczeg Zoltán jelenléte. A korábbi években az Urániában megrendezett, ám idén modernebb környezetbe áthelyezett eseményen tehát ismét eldőlt kiket ítélt a szakma a 2008-as év legjobbjainak. Akadt köztük immár sokszoros győztes és elsőként díjazott is, ám aki idén sem gazdagodott aranyszobrocskával, az se csüggedjen, talán jövőre sikerül…

Fotók:

Fashion Awards 2008 - Symbol, 2008-05-28

További cikkek a témában:

Make-up Magyar Kupa 2007 (április 28.)

Kátai-Pál Edina, az Országos Tanuló és Felnőtt Sminkverseny tanuló kategóriájának győztese

Mindent a Fashion Awards Dívatdíjról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-08-01






ALMAF