A Divatolimpia dobogósainak bemutatója a WMN Hiúságok Vására kifutóján (április 14.)

Pret-á-porter, haute couture - ki hinné, hogy ezek egy olimpiával kapcsolatban felmerülő fogalmak?


Ifjú magyar tehetségek egy debütáló rendezvényen

DivatolimpiaPret-á-porter, haute couture - ki hinné, hogy ezek egy olimpiával kapcsolatban felmerülő fogalmak? Pedig nem tévedés, 2006-ban harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Divat Szövetség a Divatolimpiát, igaz, az ott versengőket nem a sportlelkesedés, inkább a ruhák iránti elkötelezettség jellemezte. Idén a pályamunkák három témát öleltek fel: „Etnikum”, „Wellness” és „Üzlet”, amelyekből a Hiúságok Vására kifutóján - a zsűri által legjobbaknak ítélt divattervezők alkotásaiból - kaphattunk ízelítőt.



Business

Elsőként az „Üzlet” kategória elegáns formaruháit viselő lányok – és egy modellfiú - libbentek a kifutóra. A gazdasági élet (bank, vendéglátás, szállodák, üzlethálózatok stb.) szereplői számára tervezett kollekciók idén nem igazán nyerték el a zsűri tetszését, így ebben a témában csupán különdíjat osztottak.

A hosszú színpadon végigvonuló, légitársaság kísérőkisasszonyainak megálmodott kék-fehér összeállításai az ötvenes évek divatját idézték, a térdig érő szoknyák és zárt felsők szigorát sem a bő, pörgésre-forgásra csábító rock and rollos szabás, sem a sapkák és cipők szépsége-érdekessége sem enyhítette.

Folklór

A hivatali élet öltözékeit az „Etnikum” témát felölelő haute couture alkotások követték, amelyek az afrikai, indiai, távol-keleti stb. folklór jellegzetes elemeit hordozták.

Kontur Réka indián ihletésű kézműves technikával, bőrből készült kollekciójának darabjai valódi érdekességnek számítottak. Igazán nem is azon a natúrszín, perforált virágdíszítésű ruhácskán akadt meg a nézők tekintete, amely elsőként vonult végig a kifutón - bár dekoratív mivoltához kétség sem férhetett -, hanem földet seprő extravagáns kreációin.

A hálószerű ruhakölteményeket mintha ezer és ezer vékonyka szíjból állították volna össze, mérhetetlen türelemmel. A fehér és bordó, szűk fazonú vagy épp lefelé bővülő szoknyájú alkotások, a nyakrészen talizmánokra emlékeztető díszítéssel, minden lépésnél önálló életre keltek, s szinte táncot jártak a modellek testén, amiből - a ruhák hossza ellenére is - nem sok minden maradt takarásban...

Természetesen a kiegészítők, azaz a női toalettek elengedhetetlen tartozékai, a táskák sem hiányozhattak még Winnetou asszonyának ruhatárából sem! Nem is támadhatott hiányérzetünk, mert bizony a méretes, míves retikülök ott himbálóztak a kifutóra lépő, bőrbe burkolt lánykák alkarján is.

Az indiános hangulatot egy smaragdzöld blokk váltotta, mely legfőbb érdekességének a magyar motívumokat idéző hímzéseket és díszítő elemeket találhattuk, valamint a lányok fejét „koronázó” csúcsos süvegeket.

Az élénk aranyzöld ruhakölteményeket a nigériai ihletésű vörös-fekete, szűk szabású kollekció darabjai követték. Az egyiken a komor színeket jól ellensúlyozó napsárga szegély vonzotta magához a tekintetet, amely a dekoltázst keretezve futott körbe a ruha kivágásán, majd hirtelen kanyart véve a jobb válltól a bal csípőt érintve kúszott alá enyhe ívben az ellenkező térd felé. A másikon az egyszerű szabásvonalat az érdekes anyagkezelés valamint a hatalmas, valóban Afrikát idéző turbán tette különlegessé.

A női darabok sötét tónusaival kontrasztot alkotva libbent a kifutóra a kollekció férfi fele. Bár az erősebbik nem képviselői ritkán libbennek, most nem túlzás azt állítanom, hogy a fehér tunikát viselő modell megjelenésére valóban ez a megfelelő kifejezés. A hosszú, könnyed anyag elegánsan úszott a levegőben minden lépésnél, akár egy királyi palást, melynek ünnepélyességét nagyban hangsúlyozta a mellrész hatalmas arany nyakékre emlékeztető megoldása.

Mesés vég

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban, a Divatolimpia bemutatóját szebbnél szebb estélyik és alkalmi ruhák zárták. Muszlin, selyem, organza, csipkék és szalagok tették fel a koronát az aznapi látványra.

A maroknyi nézőtábor – köztük én is - önfeledten adhatta át magát a klasszikus szépségnek, belefeledkezve a ringó harangszoknyák, fűzők, csipkebolerók, csillogó anyagok kavalkádjába, király(lány)i élménnyel gazdagodva!

Fotók a Divatolimpia 2006 bemutatójáról - Hiúságok Vására - 2007-04-13


Írta: Szeitl Mónika , Dátum: 2007-04-21






ALMAF