A 10. Lakástrend & Design Kiállítás divatbemutatói (március 10.)

A 10. Lakástrend és Design Kiállítás nonprofit tárlatán, a 'madeinhungary'-n számos hazai divattervező vonultatta fel mini kollekcióját.


ltsről ltsre

A 10. Lakstrend s Design Killts nonprofit trlatn, a 'madeinhungary'-n szmos hazai divattervező vonultatta fel mini kollekcijt. A meleghzra emlkeztető ptmny vonzotta a divatorientlt lakossgot, a bemutatn kicsik s nagyok egymst tapostk, csak hogy kzelebb frkőzzenek a kifuthoz, az Artista, az Aquanauta, a BLUE Paprika, az Eclectick, a Kamchatka, a Mrton-Vgső tervezőpros, a NATI 100% PUREIDEA s Szirczky Brigitta remekeihez.



Intro

Bár a bejutás kicsit nehézkesre sikeredik, a walki-talkikkal felszerelt biztonságiak nem egykönnyen engednek az épületbe, egyéb okunk igazán nem lehet panaszra. A pavilonba vezető óriás bonbonosdobozon keresztülfurakodva, másodpercekre még ínycsiklandó mandulával töltött, kókuszos finomságnak is érezhetjük magunkat. Alkalmi személyiségzavarunknak persze tüstént búcsút inthetünk, elég néhány további lépés a hosszú folyosót formázó beltérben.

A reflektorok egyszerre ontják magukból a fényt és a meleget, zene szól, hamarosan kezdetét veszi a divatbemutatók láncolata is. Desszertmúltunknak vége, hagyjuk a sztaniolpapír zizegését másra! Mi sem kívánjuk a nyalánkságokat, legfeljebb egy-egy ízlésesebb kreációra harapnánk rá, de tüstént!

 

Artista Stúdió

Imre Katalinék varázsos, gyimesi, csángó alapmotívumokra épülő kollekciójában a trendi szürkék mellett az örökké divatos fekete ruhadarabok dominálnak, a leheletnyi, forrásvízként előbuggyanó fehér leginkább a babydollokra emlékeztető felsőrészek, tunikaszerű ruhák sajátja. A mell alól bővülő ujjatlanokat fekete hímzések vagy fehér buborékmotívumok ékítik, de a szürke ruhácskákból is akad, ami hasonló fazont követ. A térd alá érő darabot hosszabb nadrággal és köpennyel ildomos párosítani, a nyakba telitalálat a csillogó ékszer. 

 

Ellenben, ha valaki formás lábait szeretné hangsúlyozni, válassza bátran a vagányul elegáns fekete sortocskát, melyet a hozzá passzított buborékmintás blúzocska mindjárt romantikussá is avat. A lezserül kézbegyűrt kistáska elengedhetetlen tartozéka a nőies-babás együttesnek.

 

Aki mégsem szeretné a térdét mutogatni, az az Artistánál találhat bő fazonú caprinadrágot is, de a ruhák szerelmeseinek sem kell messzebb menniük. Előbbit tunikaszerű felsőrésszel párosítsuk, utóbbihoz - a rövid fehér alkotást buborékmotívumok, fekete pántok díszítik - is nyugodtan húzhatunk, színben illő, hófehér nadrágot.

 

A hímzett blúzocskákat ugyancsak fekete pántok fogják össze, egyszerre modernek és a hímzéseknek köszönhetően autentikusak, egy sejtelmesen áttetsző, fekete tüllaljjal kombinálva, romantikusak és szexisek. Harisnyával viselve kitűnő darabok a tavaszra.

 

Nati 100% Pure Idea

Gyulai Natália a Wella Fahion Shown már megcsodálhatott piros, rózsaszín és lila, sárga kompozícióin túl ezúttal szürkés, ezüstös árnyalatban úszó remekeit is magával hozta. Az e színben pompázó bő aljakhoz derékig érő ezüstkabátka, avagy, kinek-kinek ízlése válogatja, finom masnival ékített szőrmepelerin illik. Hogy az ötletes felsőrészeknél maradjunk, a nyomott mintás darabhoz választhatjuk az ugyancsak szürke, fehér hímzésmotívummal díszített ruhát is.

 

Ahogy azt már korábban megjegyeztük, Gyulai Natáliánál a harisnyákra is koncentrált figyelem esik, az említett kreációkat természetesen szürke, virágmotívumokkal ékített darabokkal varázsolhatjuk a tökéletesebbnél tökéletesebbé.

 

És hogy az elegáns, fehér ruhácskák mellett se menjünk el szó nélkül, meg kell említsük a fináléban felvonuló, egyszer már tapssal jutalmazott balerinatütüt és az apró, négyzetecskékből álló, enyhén csillámos hatású darabot, melyet mindössze egyetlen, ékszerként funkcionáló kapoccsal összefogott hosszú, hószín kabátka kísér. Az alkotás különlegessége gombolásában rejlik, a kapcsos megoldásnak köszönhetően x alakot vesz fel, így amellett, hogy finoman hangsúlyozza idomainkat egyszerre ápol és takar is.

 

Eclectick

Farkas Edina visszafogottan trendetlen ruhái a különbözni vágyó, egyediségüket hangsúlyozni törekvők számára készülnek. Múlt és jövő egyetlen kutyafuttában megejtett randevú erejéig fut össze egymással, rövid csókot váltanak és lőn, e sebtiben lezavart frigyből hamarosan utódaik születnek.

 

A kékben, fehérben, feketében úszó, hosszított fazonú kabátkákat az ötvenes, hatvanas éveket idéző hatalmas műanyag gombocskák ékítik, de a kék harisnyával passzított, fekete-fehér pöttyes, habos-babos szoknyácska is a letűnt kort idézi.

 

A piros-fehér csíkos ujjú ruhácskát ellenben feketével rajzolt, mosolygós lányfej avatja moderné. A modell derekán széles, fekete gumipánt fut, a ruha alsórésze tüllel alábélelt, fekete-fehér csíkos. A piros madzaggal összefogott caprinadrághoz piros, szívvel ékített ujjatlan dukál, melyet korunk vívmányaként, fekete, tüllpelerin takar.

 

Az Eclectick szoknyácskái szintén kiálló fazonúak, általában térd alá érnek, lépteinkre, mintha harangoznának is. Kékben, feketében úszó zakószerű kabátkákkal ildomos őket párosítani. Ha nem riadunk vissza a már javasolt kék és még nem említett piros harisnyáktól, melyek szellemes kiegészítői az említett ruhadaraboknak, nosza, kövessük bátran Farkas Edina zsenijét. Legyünk nőiesen sikkesek, hóbortosan kislányosak, ahogy tetszik.

 

Aquanauta

Az 1999-ben létrejött divattervező csoport, Mátrai Krisztina, Mosshammer Kinga, Pallai Bernadett triásza ezúttal is tartotta magát eredeti célkitűzéseihez. Az Aquanauta ruhái most is merészek, színesek, vidámak, extrémek és nem utolsó sorban karakteresek. A kapucnis költemények jobbára energikus pirosban pompáznak, de a fekete, a fehér és az elcsépelten trendinek bélyegzett szürke is meghatározó színei kollekciójuknak.

 

A piros mini ruha egyszerre laza, szexis és sportos, fekete harisnyával ildomos viselni, mely a darab és a hozzátoldott pelerinszerű felsőrész oldalán futó, fekete csíkokkal harmonizál.

 

A geometria rajongóinak pedig örömmel számolhatunk be a rombuszok díszítőmotívumként való használatáról! A csúsztatott négyszögek vagy a fekete, kapucnis, cipzáras felső bélését ékítik, vagy a piros, fehér, fekete, térd felé bővülő szoknya fazonját hangsúlyozzák, rajzolják ki.

 

Ahogy az ugyancsak rombuszoktól ékes aljat fekete felsőrésszel pároztató ruha sem utolsó választás! A derekán futó, piros paszpól biztosan magára vonja az ellenkező nem hálás tekinteteit.

 

Kamtschatka

Schulteisz Márta sem éppen a visszafogott, konzervatív hölgyekre gondolt, amikor megálmodta idei kollekcióját. A nap- és citromsárgában, neon zöldben úszó felsőrészeket, bő fazonú caprinadrággal pároztatni önmagában is merész dolog, hátha még a pantallók ötletes szabását is figyelembe vesszük.

 

Az elől nadrág, hátul szoknya kreációk meglepően hatnak, még akkor is ha a fegyelmezett és egyben domináns fekete színben úsznak. Az említett szereléseken mi sem lendíthetne jobban, egy talányos kiegészítőnél. Az ugyancsak neonárnyalatban tündöklő, hanyagul vállra vetett táskák remekül illenek a fentebb vázolt felsőrészekhez.

 

Akik idegenkednének az élénk színektől, bár harsánynak a Kamtschatka kreációit egyáltalán nem nevezhetnénk - a klasszikus fekete rengeteget finomít az elsőre talán vadnak tűnő árnyalatokon -, azok választhatják a japán gésákat idéző, finom, selyem blúzocskákat is. A letisztult formák kedvelőit biztosan elbájolják az említett darabok.

 

Ha kívánjuk, Schulteisz Márta barnában úszó zakóihoz, kabátkáihoz még kalapot is húzhatunk, de egy párducmintás fejfedő is megteszi, csak aztán ne panaszkodjunk, nem, vagy csak alig-alig néznek a szemünkbe!

 

Márton-Végső

Az Art’z Modellről elhíresült Márton-Végső tervezőpáros ezúttal nemcsak a csillogó arany és ezüst megszállottjainak tartogatott meglepetéseket. Ugyan a fehér, pliszírozott aljú ruhácskához és a fodorral ékített, félhosszú ujjú köpenyruhához kitűnően passzolt a fémes árnyalatú karpánt és nadrágszerűség, a bemutatott kollekció inkább dúskált a fekete költeményekben.

 

A földet seprő ruha nyaka kapucniban végződik, a darabot bemutató modell sötét szemüveg, fekete baseball sapka takarásába bújik, csupán káprázatos mosolyát villantja a kifutó körül összezsúfolódott nagyérdeműre. Azt viszont annál szélesebben teszi!

 

De tanúi lehettünk ismét az aranypárduc?, leopárd színrelépésének is, a test vonalát követő, állatmintákkal díszített, sztreccs egyberészesben lopakodó modellnek csak szurkolni tudtunk, nehogy a „lélegzet tartja a kebleimen” ruhadarab esetleg többet mutasson makulátlan idomaiból, mint amennyit adott körülmények között illő volna, kellene.

 

Az arany mini láttán már nem jöttünk zavarba, elvégre egy szép, hosszú comb, minden további nélkül, bátran kerülhet közszemlére! – állapította meg merész dekoltázsokon, falatnyi alsórészeken edzett elménk.

 

Sziráczky Brigitta

A rendezetlen harmónia formába öntője ugyan nem volt minden kétséget kizárólag boldog, amiért modelljei ezúttal is elegáns, trendi, ámbátor már igencsak sokszor halántékukra púpozott lófarkat viseltek, végül, tudván tudva, a fodrászoknak is nehéz minden tervező igényeihez egyszerre alkalmazkodni, mégiscsak megbékélt a frizurákkal. Könnyed, légies anyagokból kreált kollekciójából mit sem vont le az otthon is bátran elkészíthető hajremek.

 

A piros, csíkokkal gazdagított nadrágot, formabontó fodrocskákkal ékített ingecske avatta lággyá, nőiessé, a szín erőt, dominanciát sugárzó hatását nem megtörve, csupán szelídítve. A fehér, álló nyakú kiskabátot rózsaszín hímzések, széles öv, a törzsön féloldalt futó, vastag pánt varázsolta ízig-vérig elegánssá, a hozzá passzított, test vonalát követő rózsaszín, húzott szoknya csak emelni tudta az haute couture remek báját.

 

A lila ruhácskát a mell résznél futó masni, valamint a fejtetőt borító sál gazdagította. Aki nehezen tudott betelni az említett ruhadarabok látványával, az a fehér, mennyasszonyi csoda láttán bizonyára levegőhöz is alig-alig jutott. A spagetti pántos fehér alkotáshoz átlátszó tüll ingecskét társított ötletgazdag tervezője.

 

Blue Paprika

A 2005-ös Divatolimpia dobogósai, nevezetesen Szűcs Teréz és Pálffy Szilvia most bemutatott kollekciójukban is a köznapi farmerviseletet fogalmazták újra modern és elegáns stílusban. A magyar népművészet forma- és hímzésvilágát felhasználva az egyszerű utcai viseletből kezük alatt választékos és divatos alkotások születtek. 

 

A jeansek farzsebén végigfutó, színes hímzésmotívumok remekül harmonizálnak a hozzájuk passzított, kékfestő zakók díszítéseivel. A hímzéseken túl, a karcsúsított fazonú felöltők egyöntetű kékségét lélegzetnyi fehér csipkesáv bontja meg.

 

A nem mindennapivá alakított farmernadrágot nemcsak farmerzakóval, viselhetjük kék-fehér, illetve piros-fehér csíkozású felsőrésszel is, ahogy a farmer minit ildomos hátul húzott, fehér blúzzal passzítanunk, ha minden kétséget kizáróan szeretnénk biztosak lenni abban, tetőtől talpig trendben maradtunk.

 

Az egyes alkotások túlnőnek a szokványossá koptatott darabokon, megkockáztatom, Blue Paprikáék farmerszereléseit még akkor is bátran magunkra ölthetjük, ha esetleg színházba készülünk. De hogy a fekete hímzésekkel ékített, pántokkal összefogott fehér zakó esetében, melynek kézelőjét ugyancsak fekete szalagocska övezi, nem lövünk bakot, arról kezeskedem!

Fotók az Artista bemutatójáról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók az Aquanauta bemutatóról, 10. Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók a "madeinhungary" bemutatósorozat finaléjáról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók a Nati 100% Pure Idea bemutatóról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók az Eclectick bemutatóról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók a Kamchatka bemutatóról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók a Márton-Végső tervezőpáros bemutatójáról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók Sziráczky Brigitta bemutatójáról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

Fotók a Blue Paprika bemutatóról, 10.Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10

 
Írta: MZ , Dátum: 2007-03-18






ALMAF