Coterie, Glotz és Váradi bemutató a Revans bar & lounge-ban (március 22.)

Húsvét előestéjén, 2008. március 22-én a budapesti éjszakában négy tervező bemutatója villanyozta fel a trendek szerelmeseinek hangulatát.


Coterie - haute coutureNégyazegyben

Húsvét előestéjén, 2008. március 22-én a budapesti éjszakában négy tervező bemutatója villanyozta fel a trendek szerelmeseinek hangulatát. A Pieces of Me Fashion Party elnevezésű divatmegmozdulásnak a Revans bar & lounge adott otthont, ahol a Coterie Design Studio (Martin Krisztina és Schöff Mónika), a Glotz Collection (Glotz Erika) és a Váradi Design (Váradi Csaba) kollekcióját vehette górcső alá a kíváncsi publikum. A bemutatott ruhák között láthattunk pret-a-porter és haute couture alkotásokat, azaz utcán viselhető darabokat és formabontó fantáziakreációkat is. Profi modellek és táncos lábú lányok egyaránt felléptek ezen a kifutón, a tourok között, pihenésképp pedig a latin stílusban daloló Sergio Santos előadása rázta fel közönséget.



Party time

 

Szombat este lévén partyra indultam. Nem mintha túlságosan bulizós lennék, de azért lássuk be, néha azért kell egy kis lazítás. Az előző állítás csupán azért sántikál cseppet, mert a táskámban jegyzettömb és diktafon lapult, ám annak ellenére, hogy nem felhőtlen „Ereszd el a hajamat!”-ra készültem, hanem dolgozni, attól még első mondatom teljesen helytálló, azaz szombat este lévén valóban partyra indultam. A Revansba lépve apró előtérbe érkeztem, ahol rövid egyeztetés után kipipálták a nevemet a listán, majd miután leadtam a kabátomat a ruhatárba, a meredek lépcsőn a mélybe vetettem magam. Odalent szűk folyosón haladtam tovább, ahonnét hangulatos beugrók nyíltak, kanapékkal, fotelekkel csalogatva a pihenésre vágyókat. A kisebb szobákat, termeket csillámos gyöngyös függönyök választottak el egymástól, s diónyi kristálygömbökből fűzött díszek csüngtek a bárpultok felett, ahogy több helyen is a plafonról. Sejtelmes fények, zegzugos tér, némi csillogás, egyszóval az összhatást modernnek éreztem, épp annyira, amennyire modernnek kellett lennie ahhoz, hogy igazodjon a 20.00-kor kezdődő bemutatókhoz.

 

Glotz Collection

 

Glotz ErikaGlotz Erika kollekciójával indult az est, ezen belül is egy rövid fekete/fehér egyberuhával, amelynek szűk szoknyácskája rögtön magára vonta a figyelmet. Rojtos aljú társához fehér blúzt társított a tervezőnő éjszín zsinórozással dobva fel az összhatást. A fekete és a fehér mellett, a következő blokkban, megjelentek a színek is: magenta fűző kötős hátmegoldással, a mellrészen gyöngyös nyakláncra emlékeztető díszítéssel, óarany szoknyával társítva, majd egy vajszín nyakba akasztós míder következett bokát verdeső rózsaszín/arany virágos alsóval, s egy bordó/fekete színjátszó estélyi stólával fűszerezve. A harmadik blokkhoz latinos zene dukált, s a kifutóra lejtő modellek helyett két táncos lépett a színpadra, vérpezsdítő dallamokra ringatva a csípőjüket. A lány csónaknyakú, szűk szabású, de mindkét combnál merészen felhasított ruhát, míg párja fehér, sportos szabású öltönyt s hozzá fekete kigombolt nyakú inget viselt. A táncosokat ismét a hagyományosan felvonuló modellek követték: az egyik narancsos, fűzős felsőben és rézszín egyenes szabású nadrágban vonult elénk, igazán meghökkentő pánkos kakastaréjba fésült hajjal, amelyet apró virágok díszítettek oldalt, míg a másik a már látott gyöngysoros míderben lépdelt, ám most a hosszú szoknya helyett nadrágot viselt hozzá, kevésbé ünnepi, mégis elegáns összhatást keltve ezzel. Az ötödik blokkban visszatértek az estélyik a kifutóra, elsőként egy bordó/arany, fényre színjátszó, indiai hangulatú, alul széles aranysávval díszített, szűkebb fazonú alkalmi viseletet csodálhattunk meg, amit a kollekciót záró menyasszonyi ruha követett, vállnélküli fűzővel, hátul habos, tüllös szoknyával, amelyet az elől kötényszerű betoldás tett igazán érdekessé.

 

Coterie Design Studio

  CoterieMartin Krisztina (ruhatervező) és Schöff Mónika (cipőtervező) teljes mértékben kiegészítik egymást, s összehangolt munkájuk eredményét a kifutón is szemügyre vehettük. Ruha és cipő egyetlen egységet alkotva, egymást kiegészítve és kiemelve mutatta meg magát ezen az eseményen, ahol a mindennapokban viselhető, de nem mindennapi öltözékek mellett felvonult egy, a mesék világát idéző, de értékrendjét átértelmező fantáziakollekció is.


HazaiDivat.hu: Mi a főprofilotok?
Coterie:
A cipőket és a ruhákat illetően is többféle irányvonalat képviselünk. Tervezünk az utcán, a mindennapokban hordható öltözékeket és színpadi „jelmezeket” egyaránt, de foglalkozunk formaruhákkal és teljesen egyedi megrendelésekkel is. Mivel ketten vagyunk: egyikünk öltözéktervező, másikunk cipőtervező, így a Coterie egy elég széleskörű szolgáltatást tud nyújtani a megrendelőnek, emelett nagyon figyelünk a kiegészítőkre, táskákra, kesztyűkre, övekre is, amelyek szintén mind-mind a mi munkáink.

HazaiDivat.hu: Eszerint nálatok egy öltözék tetőtől talpig tart?


C: Igen, és szeretjük a lehető leginkább a megrendelő személyiségéhez igazítani az öltözéket, ami csak úgy sikerülhet, ha valóban foglalkozunk az illetővel.

HazaiDivat.hu: Hogyan sikerül megfejteni valaki személyiségét egy találkozás alkalmával?
C: Az első találkozásnál általában csak megérzéseink vannak. A megrendelő ilyenkor elmondja, miért jött el hozzánk, milyen alkalomra szeretne ruhát, cipőt, mi az, amit még elvállal - például a cipősarok magasságában -, mi az, amitől idegenkedik. Ilyenkor nagyjából megszületik bennünk egy kép róla és arról is, mit tervezzünk neki, de ez a kép még sokat finomodik a további találkozások alkalmával.

CoterieHazaiDivat.hu: Hány ilyen alkalom van általában?
C: Négy-öt szokott lenni. Először is nem szeretjük lerohanni az ügyfelet és ráerőltetni a saját gondolatvilágunkat, inkább rászánunk némi időt, s egy megismerési folyamat után látunk munkához. Így az első találkozásnál csak beszélgetünk, a következőre már készülnek rajzos tervek, anyagvágatokkal, ezekkel a mi elképzeléseinket vázoljuk fel, amiket természetesen együtt csiszolunk tovább a megrendelővel. Általában el is magyarázzuk a dolgokat neki, ez azért fontos, mert mi egymás rajzaiból pontosan tudjuk, ki mire gondol, de egy laikus, aki még nem nagyon látott ilyet, egészen másképp látja a rajzokat, nem biztos, hogy azt képzeli bele, amit mi. Ezt követi a megvalósítás folyamata, ilyenkor is több találkozót beszélünk meg, így a vásárló lépésről lépésre nyomon követheti a dolgok alakulását, ezzel lehetőséget adva arra, hogy ha valami mégsem tetszik neki, akkor még időben változtathassunk rajta, s ne pedig egy kész öltözéket kapjon azonnal, ami esetleg mégsem olyan, mint amilyet szeretett volna.

Azt, hogy Schöff Mónika és Martin Krisztina mit szeretne, azt is megtudhattuk, mégpedig a kifutón lépdelő modellek segítségével, akik a Coterie tervezőpárosának gondolatait közvetítették az idei tavaszi divatról. A kollekció első részében a hordhatóság dominált, bár azért itt is akadtak merész darabok, amelyeket inkább a bátor hölgyeknek ajánlanék, mint például az az aranyszín forrónadrág, amelyhez magas nyakú fehér felsőt társított a tervező, mindezt egy arany, fűzős csizmával kombinálva.

HazaiDivat.hu: Mit láthattunk ma este tőletek?
C: Felváltva vonultak fel női és férfiviseletek, illetve a kollekció második felében haute couture alkotásokat mutattunk be, amely nálunk nem a kézzel gyöngyözött alkalmi öltözéket jelenti, hanem inkább az extrém, egy ötlet, motívum köré csoportosuló ruhákat.

CoterieA bemutató első felénél maradva is láthattunk azért számos érdekességet. A lányok combtőig érő sortokban, hagymaszoknyákban és tölcsérderekú, térdet takaró darabokban lejtettek elénk, amelyekhez, magas nyakú garbókat viseltek. A kontrasztot így nem csak a színekben fedezhettük fel, de a fazonokban is, hiszen egy mini alsó (legyen nadrág vagy szoknya) és egy magasan záródó felső igazán érdekes hatást tud kelteni, főképp ha mindezt az anyagokkal való játék is megerősíti. Például egy sejtelmesen áttetsző garbó vagy egy olyan szoknya, amelynek derékrésze ugyan magasan záródik, de kissé eláll a testtől, mintegy hívogatva, „kukkants be ide!”, igazán megmozgatja az emberek fantáziáját. Azzal azonban, hogy a felső mégsem mutat meg határozottan semmit, csak sejtet, s a szoknya derékrésze is lentebb teljesen a derékhoz simul - tehát, ha valaki tényleg bekukkantana, sem látna alá -, egyfajta rafinált incselkedést tükrözött, amolyan igazi női kokketálást. Az urak viseletét tekintve a csíkok domináltak, főképp az ingek terén, amelyekhez rövidke nyakkendő dukált, néha egy-egy brossal díszítve, derekukon tenyérnyi széles selyemövvel.

HazaiDivat.hu: Milyen téma köré csoportosult most a haute couture kollekció?
C: A mesék ihlették, de nem ez az érdekessége, hanem az, hogy nem a hagyományos jelentésük alapján használtuk fel őket, hanem egyfajta átértelmezés után, a mai világba átültetve.

Coterie - haute coutureHazaiDivat.hu: Üzenetet szeretnétek ezzel közvetíteni?
C: Igen, méghozzá azt, hogy milyen szinten megváltozott manapság mindennek az értékrendje. Erre azért kiváló a mese téma, mert gyermekkorban, a mesék által is eljut hozzánk egyfajta üzenet a világ rendjével kapcsolatban, ám mostanra, mire felnőttünk, az ezekben a mesékben látott értékek már kihaltak, átformálódtak, összekeveredtek. Ezt a kaotikus állapotot szerettük volna szemléltetni az utolsó hat alkotásunkkal, amelyek közül mindegyik egy-egy mese szereplője, akik azonban cseppet sem úgy néznek ki, mint ahogy várnánk tőlük. Egyikük sem viselt hagyományos ruhát, méghozzá azért, mert a klasszikus értékrend nincs többé. Ezért láthattuk, hogy a blúzt szoknyának hordták, a fűzőt a nyakon viselték, a kalap a vállrészre került, tehát semmi sem ott volt, olyan volt, mint ahol, mint amilyennek lennie kellett volna…

Valóban meghökkentő darabok vonultak elénk a Coterie bemutató második felében, s ha akkor nem is értette mindenki, miről is szóltak - és csak a döbbenetes látvány ragadta magával a közönséget -, az sem baj, mert úgy is érdekes volt, ám így utólag, egy-két szavas magyarázattal azonnal világossá vált a tervezőpáros üzenete.

 

Váradi Design

  Váradi CsabaVáradi Csaba kollekcióját az éjszaka ihlette, hangulatilag egyszerre tükrözött vadságot és sejtelmességet; showelemekkel tarkított bemutatójában igazán különleges, mégis viselhető modelleket láthattunk. Leopárdmintás miniruhák, neccharisnyák, cicanadrág szőrmés térdbetéttel, aszimmetrikus aljú zakók a férfiaknak, és igazán elegáns estélyi a hölgyeknek…igazán széles palettából válogathattunk.

HazaiDivat.hu: Hogyan jellemeznéd saját szavaiddal az általad képviselt stílust?
Váradi Csaba: Szeretném, ha az emberek valóban öltözködnének. Például, ha elmennek egy szórakozóhelyre, akkor nem csak felkapnának egy pólót meg egy farmert, hanem igazi partyviseletbe bújnának. A partykhoz pedig hozzátartozik a nőiesség/férfiasság, a szexisség, ezeket akarom közvetíteni a ruháimmal.

Szexi modellekben nem is volt hiány, a ritmusos zenére táncoslányok pördültek a kifutóra, akik azonnal hangulatba hozták a közönséget, s nem csupán mozgásukkal, de a rajtuk látható viseletekkel is. Ezüstszín kisnadrágon, ugyanilyen kabátkán, neccharisnyás lábakon, szőrmekeppen, hosszú, vadító csizmákon legeltethette a közönség a szemét. Azért akadtak jóval visszafogottabb, de továbbra is merész modellek, mint például egy fekete aszimmetrikus aljú miniruha, vagy az a csupa csipke, térdben szűk, egyébként buggyos – török nadrágra emlékeztető -, csipkéből készült együttes, a vállról lecsúsztatott felsőrésszel, amelynek áttetsző anyaga tette csak igazán pikánssá a látványt.

Váradi CsabaHazaiDivat.hu: Vannak tipikusan rád jellemző stílusjegyek?
VCs: Kedvelem az aszimmetriát, ezt jól lehetett látni a férfiaknak szánt ruhákon is, amelyeknél a zakók egyik fele hosszabbra madardt a másiknál. Másrészt szeretem, ha valamit csak sejteni lehet. A ruháim alapvetően a szexualitásból táplálkoznak, illetve vissza is tükrözik azt, de nem direkt módon. Nem kedvelem a mindent megmutatok elvét, inkább a kicsit takarok, kicsit láttatok irányvonalat követem, az jobban felkelti az emberek érdeklődését, mintha nyíltan láttatnánk a dolgokat. A hétköznapokban azonban még ez is soknak bizonyul. A kollekcióm nem egy darabja igencsak merész, és a közönség valahogy nem tudja elképzelni, hogy ezt ő is felvehetné. Pedig minden ruhám, apró átalakítással, viselhetővé válik, de mivel maga a bemutató voltaképp egy show, ezért kissé el kell túlozni a dolgokat. Az emberek nagyobb része azonban képtelen ettől a ténytől elvonatkoztatni, s meglátni a show mögött a valódi ruhát, ami hordható is. Egyébként ritkák a visszatérő jegyek a modelljeimen, mert mind egyedi tervezésű, szinte mind valakinek készült, s így egy-egy darabban benne van annak az embernek az egyénisége, akinek szánom…márpedig minden ember más és más.

HazaiDivat.hu: Nem is tervezel sorozatgyártást?
VCs: Most nem. De egyszer, ha majd nyitok egy üzletet – s ez már a jövőbeli terveim közé tartozik –, akkor bizonyos keretek között ez is megvalósítható lesz, de akkor is csak konfekciósorozatként, azaz minden modellből méretenként egyetlen darabot fogok készíteni.

Váradi CsabaHazaiDivat.hu: Hatással vannak rád más divattervezők?
VCs: Az itthoni divatot szándékosan nem figyelem, mert szeretném elkerülni, hogy tudatosan vagy tudattalanul hatást gyakoroljon rám. Nem lenne jó, ha bármelyik alkotásom, hasonlítana valaki máséra, s ez úgy kerülhető ki legegyszerűbben, ha nem figyelem a többieket. Így ha akad is hasonlóság, az valóban csak a véletlen műve lehet. A külföldi divatot már jobban figyelem, s előfordul, hogy egy-egy tervező és a munkássága ihletforrássá válik. A másik ihletforrás maga az anyag, illetve az állandó modelljeim.

Az extravagancia mellett azért akadtak már-már konvencionális darabok is a kollekcióban. A bemutató végén egy alkalmi ruha vonult elénk, amelyet a háziasszony szerepét magára vállaló Gáspár Beán (Bejjjjja asszonyon) is láthattunk már korábban. Az alkalmi viseletet egy szűk, ezüstszín, ujjatlan, váll nélküli fűzőből és egy három anyag – fekete és fehér tüll valamint egy ezüst/fekete mintás aszimmetrikus kötényrész - kombinációjából összeállított szoknyarészből álmodta meg a tervező.

Biztos vagyok benne, hogy ezen az estén sem unatkozott senki. Extravagancia, kissé pikáns elegancia és fantáziaképek jellemezték ezt a többtervezős bemutatót, ahol a hosszútól a rövidig, a szőrmétől a lakkig, a csipkétől a szintetikus anyagokig, mindent megtalálhattunk, csak bírjuk, akarjuk és merjük viselni is őket.

 

Fotók:

 

Coterie Collection 2008 tavasz/nyár divatbemutató - Revans, 2008-03-21

 

Glotz Erika 2008 tavasz/nyár divatbemutató - Revans, 2008-03-21

 

Váradi Csaba 2008 tavasz/nyár divatbemutató - Revans, 2008-03-21

 

További cikkek a témában: 

 

Konsánszky Dóra 2006/07 ősz/téli haute couture divatbemutató a festetics Palotában (november 15.)

 

Zoób Katti 2008 tavasz/nyári nagybemutatóján jártunk (október 6.)

 

Mindent a Coterie-ről a HazaiDivat.hu portálon

 

Mindent Váradi Csabáról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-04-07






ALMAF