A Budapesti Divatiskola 2008-as vizsgabemutatója (június 15.)

Nyár van. S ha nyár, akkor nyári szünet, vakáció, legalábbis az iskolásoknak. Véget ért az év a Budapesti Divatiskola hallgatóinak is


Budapesti Divatiskola <a href='/vizsga.html' title='vizsga'>vizsga</a> 2008Végső megmérettetés

Nyár van. S ha nyár, akkor nyári szünet, vakáció, legalábbis az iskolásoknak. Véget ért az év a Budapesti Divatiskola hallgatóinak is, de mielőtt eldobták volna a rajzpapírt, a szabászollót, s belevettették volna magukat a hónapokon át tartó pihenésbe, előttük állt még az utolsó megmérettetés, a vizsgabemutató. A  június 15-én, a Gödör Klubban megrendezett, osztályzással egybekötött végső próbatétel alkalmával a végzős diákoknak ’50 –es, ’60-as évek Haute couture a hétköznapokban ihletésű, háromdarabos kollekcióikat kellett bemutatniuk. A 17.00 és 19.00 órakor kezdődő rendezvényen nőies-elegáns és modern-futurisztikus alkotásokat egyaránt megcsodálhattunk, s a felvonuló modelleket nézve egyikbe-másikba már fel is fedezhettük egy-egy új, feltörekvő, valódi divatdiktátort keze nyomát is.



Szrnyprblgatk

Mielőtt a vgzősk vizsgamunki felvonultak, zeltőt kaphattunk a ktves iskola elsős hallgatinak divatvilg irnti fogkonysgbl is. Az v befejeztvel ugyanis nekik is szmot kellett adniuk eddigi tudsukrl, egy-egy egyiptomi inspircij, sajt magukon bemutatott alkotssal szemlltetve bimbdz tehetsgket. Főkpp fehr, nha gyűrt anyag, esetleg aranyszegses modellek vonultak a kifutra: stlk, tunikk, rvidke s hosszabb szoknyk, hasat szabadon hagy krecik. Uszlyos modellek, cscsos vllak, ell rvid, htul hossz szoknyafazonok, de lthattunk a mellrszen az egyiptomi nyakkeket idző megoldsokat is, sőt mg a mai trendekből becsempszett cicanadrgos darabok sem maradtak ki a repertorbl.

Vgzősk

BDI VizsgabemutatA Budapesti Divatiskola 2008-as vgzősei az '50-es, '60-as vek haute couture a htkznapokban ihletsű, hromdarabos kollekcikkal bcsztak a tanulvektől. Ez a bemutat jelentette szmukra az utols vizsgt is egyben, melyre osztlyzatot is kaptak a kulisszk mgtt. A feladatot minden tervező tanonc mskpp oldotta meg, azaz mindenki ms szemszgből mutatta be az adott korszak haute couture viseleteit. Akadt, aki trkiz/fehr kollekcit lmodott meg, szles szőrmemandzsettkkal, rdekes, a fl arcot fedő hls fejdsszel. Ms a sci-fi ihletst prostotta az alapkvetelmnnyel, rdekes, a mltat s a jvőt egyszerre idző modelleket tervezve. Termszetesen a karcs derek, nagyszoknys, vgtelenl nőies darabok sem maradhattak ki a felhozatalbl a fekett tvzve a ciklmennel, hogy valami modern hangvtele is legyen a kollekcinak. Op-art s Yves Saint-Laurent ihletsű alkotsok egyarnt lthattunk, ahogy szűk s bő szoknykat, rikt s sejtelmesen csillog anyagokat is. Hatalmas alsszoknys, gyűrt anyag alkalmi ruha vagy kosrfonssal kszlt hncsfűző, kislnyos-nőies megjelens vagy geometrikus sziluettek, ahny tervező, annyi stlus, szn-, forma- s anyagvilg. A vizsgabemutatrl s a dikokrl Plffy Szilvival beszlgettnk, a Budapesti Divatiskola művszeti vezetőjvel.

Vizsgra fel!

BDI vizsgabemutatHazaiDivat.hu: Miről szlt ez a mai este?
Plffy Szilvia
: Ma este a 2008-as bemutatjt lthattuk a Budapesti Divatiskolnak, ez voltakppen egy vizsgafeladat, ilyenkor mutatjk meg a dikok, hogy mit is tanultak az elmlt időszakban, a kpzs alatt.

HazaiDivat.hu: Hny vig tanuljk nlatok a szakmt a dikok?
PSz
: Ez egy ktves peridus jelenleg. Azrt fontos, hogy jelenleg, mert sajnos ez egy llamilag rnk knyszertett szablyzat. Ez a kpzs volt mr hrom ves is, s igazn az az idelis tanulsi idő. Akkor tudtuk valban, minden sietsg, korltozs nlkl tadni azt a rengeteg informcit, ismeretet, ami elengedhetetlen ehhez a szakmhoz. gy azonban igen sok plusz feladattal kell megbirkzniuk a tanulknak, sok-sok htvgi munkval, hzi feladattal.

HazaiDivat.hu: Hogyan zajlik a felkszls a vizsgabemutatra?
PSz:
Egy hathnapos felkszls előzi meg a vizsgt, ahol Bajczr vval sszelve kitalljuk, hogy az adott időszaknak megfelelő trendelőrejelzsek alapjn, milyen tmt dolgozzanak fel a dikok. Az ihletforrsnak inspirlnak kell lennie, ugyanakkor nem szabad tl nehz tmt vlasztani, hiszen nem az a clunk, hogy megoldhatatlan feladat el lltsuk a vgzőseinket.

HazaiDivat.hu: Teht a kzeljvőben a kifutkon is lthat szn- s formavilg kszn vissza mindig a BDI vizsgafeladatainak tmjban?
PSz
: Pontosan. A 2008/2009-es ősz/tl trendben benne lesz nagyon erősen az '50-es, '60-as vek haute couture divatvilga, valamint az ebből mertett inspirci.

Megjulni ktelező!

BDI vizsgabemutatHazaiDivat.hu: Mennyi segtsget kapnak a dikok a vizsgafeladat megoldshoz?
PSz
: Miutn megtudjk mi a tma, elkezdődik az anyaggyűjts, a tervezs majd a bemutat előtt 2-3 hnappal maga a kivitelezs, szabsminta, makettek ksztse. Ilyenkor sem hagyjuk magukra őket, az egsz folyamat alatt szmthatnak a segtsgnkre, sőt az ellenőrzsnkre is. Termszetesen azrt mindig akad egy-egy olyan tanul, aki szndkosan kerli ezt a kontrollt, de ez ltalban ltszik is az ltaluk bemutatott ruhkon. n azonban mindig azt mondom, hogy a kifutra minden tervező maga viszi ki a munkjt, s minősti ltala a sajt szemlyt, hozzrtst... Ha most megteszi azt, hogy egy gyűrtt, flig ksz kollekcit mutat be vizsgafeladatknt, akkor ksőbb is hasonl munkt vrhatunk tőle. Az letben, akrcsak itt, lehetnek vis maior helyzetek, amiket meg kell oldani. Nem lehet mindig arra hivatkozni, hogy beteg voltam, elromlott a kocsi, megette a terveket a kutya...az iskoln tl, az letben semmi sem szmt csak a vgeredmny, mert mindenki arra fog emlkezni, az mr senkit nem rdekel, milyen htrltat tnyezők neheztettk a httrmunkt.

BDI vizsgabemutatHazaiDivat.hu: Akadt olyan eset, hogy visszaadttok valakinek a terveit?
PSz:
Igen! (nagyot nevet) Persze nem tl kemnyen s kritikusan, de ilyen esetben azrt az illető tudtra adjuk, hogy valamit vltoztatni kne. Ezzel nem akarunk bntani senkit, hiszen fontos, hogy egy tervező kedvvel csinlja a munkt… ltalban ez a vizsga legtbbjk szmra az első igazi kollekci, ahol a paprformtl a ksz ruhkig vgig kell vinnik az egsz folyamatot. Teht neknk nem az a clunk, hogy ilyenkor elvegyk a tanulk kedvt a tervezstől - hiszen ez eleve egy nagy feladat -, de ha ltjuk, hogy valami rettenetes dolog kszl, akkor azrt prbljuk helyes irnyba terelni azt az elkpzelst.

HazaiDivat.hu: A kivitelezsben ki segt nekik?
PSz:
Az iskola tanműhelyben, kpzett szakemberek llnak a rendelkezskre. Dlutn be lehet jnni, lehet prblkozni, s valban mindig akad valaki, aki ppen ott van, aki ki tudja javtani az esetleges hibkat, aki tancsokkal ltja el a tanulkat.

BDI vizsgabemutatHazaiDivat.hu: Szemlyes kedvenc? Termszetesen nv nlkl!
PSz
: Van. Azok llnak igazn kzel a szvemhez, akik hozz tudnak adni valami pluszt a kitűztt feladathoz, nem csak vgrehajtjk azt iskols mdra. Prblom is mindig felhvni a tanulink figyelmt arra, hogy nekik nem azt kell megterveznik, ami mr van vagy, ami volt, hanem az a teljestmny, amikor a meglvő elemekből kpes valaki valami j dolgot ltrehozni. Fantasztikus rzs, ha az egyik dik olyan terveket rak le elm, amire azt mondhatom, risten, ilyet mg nem lttam! Ez valdi sikerlmny neknk is. Viszont a szemlyes kedvencem nem biztos, hogy egybeesik azzal, akiről gy rzem, hogy kpes lesz rvnyeslni ebben a szakmban. Ugyanis nem elg a tehetsg, hanem ambci, zleti rzk is kell, ahhoz, hogy valaki talpon maradjon a divat vilgban. Sokszor ltni is, hogy nem felttlenl a legtehetsgesebb fut be, hanem esetleg az, akiben van kitarts, erő, szorgalom.

HazaiDivat.hu: Milyen tanccsal engeded tjukra a vgzett dikokat?
PSz
: Prblom felkszteni őket a kegyetlen valsgra. Nem szoktam rzss kpet festeni erről a szakmrl. A legfontosabb egy tervezőnl a rugalmassg, mert hiba veszi valaki a fejbe, hogy ő mrpedig lete vgig rzsaszn plssnadrgokat fog tervezni, nem fog menni neki s kptelen lesz majd talpon maradni. Hathavonta, jra s jra tudni kell megjulni, aki erre nem kpes, az inkbb ne is kezdjen bele.

Fotk:

BDI Vgzősk Divatbemutatja - Gdr, 2008-06-17

BDI Elsősok vizsgja - Gdr - 2008-06-17

BDI Backstage - Gdr Klub, 2008-06-17

Tovbbi cikkek a tmban:
Bajczr vval, az Intercolor magyar delegltjvals Rose Gbornval, a Budapesti Divatiskola igazgatjval beszlgettnk


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-06-02






ALMAF