A Budapest Fashion Week 200708 ŐszTél zárónapján jártunk (november 23.)

Az Ybl Palota impozáns kritálytermében megrendezésre kerülő Budapest Fashion Week ismét a fiatal tervezők kezébe adta a stafétabotot


KenguruTengerészlánytól a selyemfiúkig

Az Ybl Palota impozáns kritálytermében megrendezésre kerülő Budapest Fashion Week ismét a fiatal tervezők kezébe adta a stafétabotot, hogy hol színes, hol utópisztikusan kozmoszi kreációikkal kápráztassák el, hökkentsék meg a publikumot. Orosz Réka selyembe álmodta modelljeit, Gere Márta Georgina jégvirágos táskákkal lepett meg bennünket, a Fufavi a csíkos fogalmát értelmezte újra, a Mid ízig-vérig nőies holmikkal rukkolt elő, Tánczos Tündétől fantázia után szabott ezüstszereléseket kaptunk, Iványi Kata a pöttyes retro anyagokkal operált, az est házigazdája, Kenguru pedig Transzilvánia ihlette, pörgős, dinamikus kollekcióját vitte kifutóra.



Intro

Ha szabad ilyen merészen fogalmazni, már az előtérben "áll a bál". A divatbemutatók ugyan csak nyolc óra magasságában kezdődnek, a kíváncsiak már jóval korábban felsorakoznak a folyosón. Várakozás közben a büfé kínálta habzó nedűk is szép számmal fogynak, nem csoda, hogy előbb-utóbb  mindenkinek hallatlan jó kedve kerekedik. Részegségről persze szó sincs, legföljebb szolíd mámorról beszélhetünk, az alaphangulat így aztán megvan, eleve plusszal indulunk.

Más feladatunk nincs is, odabent, a kristálycsillároktól, plafonra helyezett körtükröktől ékes teremben márcsak megfelelő helyet kell találni. A választásban egy VIP cédula segít, a mellettem lévő vörös bársonnyal húzott széken Ricky Martin nevére szól a foglalás. Hiába lelkendezek, a latin macho persze nem érkezik meg az est végére sem. Helyette a szünet előtti percekben a rap önjelölt fenegyereke, Benyó szórakoztat minket, aki mindenáron a Budapest Fashion Weeket próbálja nótába szedni. A közönségbuzdítás már megy neki, a hangja is egész elviselhető, csak többet kéne használnia.

Orosz Réka

Orosz RékaA tehetséges tervezőlány már negyedszer vesz részt a Budapest Fashion Weeken és ahogy a csinos konferansztól halljuk, Réka évről-évre képes megújulni. Nemcsak ruhákat tervez, a kiegészítőket is maga készíti, fő jellemzője a bohém elegancia. Selyem fiúk, selyem lányok című kollekciójával, melyet a nemes anyag ihletett,uniform világunkban a nemek közötti különbségre szerette volna ráirányítani figyelmünket.

MZ: Miért épp a selyem?
Orosz Réka:
Elegáns, finom, extra, mégis visszafogott. Szép, Egyszerűen ezért, mert szép, olyan fénye nincs még egy anyagnak, mint a selyemnek.

A modellek párokban sorjáznak a kifutóra, elsőként a barna pár. A hölgy lila övvel összefogott selyemruhájának ujjai legyezőszerűen nyílnak szét, a mellette lépdelő úr barna selyemblúzt és nadrágot visel, derekán széles, lila öv táncol. Ízelítőt kapunk a keleti világból is, a zöld-fehérben pompázó, kimonószerű köntös hátán gigantikus masni táncol, a selyemfiú, mintha gít viselne, melynek a hatlamas denevérujjak adják meg a maga bukéját. Az araszoló modellek, a kifutó végén még egy közös imádságra is kaphatók.
 
MZ: A keleti kultúrán túl mi minden inspirált még?
OR:
Minden inspirál, amerre járok-kelek. Ha látok egy szép szecessziós házfalat, az ugyanúgy megihlet, mint a villamoson üldögélő kínai lány, aki szembeül velem. Mindenféle hatás alakítja azt, amit épp készítek.

Orosz RékaMZ: Hogy jöttek képbe a fiúk, rájuk is rendszeresen tervezel?
OR:
Nem mindig szoktam fiúkra tervezni, de annyira hanyagolják a többiek is a fiúkat, hogy egyszerűen úgy gondoltam itt az idő és kedvezni kell nekik is. Ezt úgyis mondhatnám, kedvezni kell magunknak is, hisz mindig csak a fiúk gyönyörködnek bennünk, fordítva nem működik, főleg, mikor pólóban meg farmernadrágban jelennek meg valahol.

MZ: Apropó pólók, hölgyekre vagy urakra nehezebb tervezni?

OR:
Miután sokkal több női ruhát terveztem meg készítettem, nyilvánvalóan számomra egyszerűbb elkészíteni egy női öltözéket. Majd, ha már tizenöt éve varrok férfi ruhákat is, akkor azt gyanítom, hogy teljesen egyformán fog ez működni. Egy kicsit azért nehezebb talán fiúknak tervezni, mert a lányok köében már elfogadott az, hogy tulajdonképpen bármit felvehetnek, ami a saját stílusuknak megfelel, ami olyan amilyen. Tehát bármire mondhatjuk, hogy ez egy stílus.
Férfiak részéről ez már kevésbé van így. A férfiaknál elég behatárolt, hogy van az elegáns öltözék és van a hétköznapi öltözék meg a fetrengő öltözék. Más nincs. És ez tulajdonképpen nem változik. Azt gondoltam, kicsit hadd gyönyörködjenek a nők is a férfiszépségben és hadd mutogassák magukat a fiúk is, elvégre köztük is van, aki nem elégszik meg egy pólóval és hozzá egy farmernadrággal, esetleg korddal, ami már egy egész különlegesség.

A közönség körében a míder megoldású felsőrésszel kombinált sárgás-narancsos hosszú szoknya arat igazi sikert, a modell hajában ékszerpillangó rebegtetné szárnyait, ha épp nem műanyagból volna, de ami kiegészítőket illeti, nem hiányozhat a gyöngysor, a kistáska és a finom csipkekesztyű sem.

Orosz RékaMZ: Kedvenc darabod a most bemutatott kollekcióban?
OR:
Igen, tulajdonképpen volt, csak nem tudom megmondani, melyik. Mindig épp az, amelyiket látom.  Mindig épp az volt a kedvenc, amit épp csináltam. Vannak nagyon kedvencek, a legelső meg a legutolsó, az mindkettő nagy kedvenc, de nagyon szerettem a narancssárgás öltözéket, igazából mindegyiket. Mondom, mindig épp azt szerettem, amelyiket készítettem és alig vártam, hogy befejezzem és elkezdhessem a következőt.

Orosz Réka, mintha a színek történetébe, jelentésébe is  bevezetne minket, kapunk zöldet, türkizt, igazi selymecukorkás rózsaszínt is, utóbbi költeményeket a méretes kapucni teszi érdekessé, a hölgy pelerinje alatt vállpántnélküli ruhácska bújik meg, az összahtást fokozza a szőrös csizmácska is, még dzsigolóján is kimondottan jól fest a gazdagon díszített, kapucnis kabátka és a rózsaszín naci.

MZ: Jól érzem, hogy afféle színtörténetnek is felfoghatjuk a mostani bemutatód?
OR:
Álatlában elég színes kollekciókat készítek, egyik ismerősem ezért színflasheknek nevezte el a kreációimat. Tulajdonképpen az az igazság, hogy az a két kollekció, amit te láttál a Mese habbal és a Kötetlen nyakkendők, na pont azok voltak a kivételek. Tehát rám ez a jellemző, a nagyon erős, aktív színek, színharmóniák, általában szeretek egy színen belül dolgozni egy öltözékben és csak egy-két apró kiegészítő lehet esetleg más színű.

A leglehengerlőbb alkotás címére mégis a hófehér menyasszonyi költemény pályázhatna, az aprócska hímzett virágok mellett, a ruha alján táncoló zöld tüllfodor és a finom csipkekesztyű is hozzátesz a látványhoz.

MZ: Hol s mikor láthat legközelebb a közönség?
OR:
Legközelebb december 27-én a Trafóban, egy művészeti esten, egy performance keretében. 

Gere Márta Georgina

Gere Márta GeorginaAhogy azt már megszokhattuk, Gere Márta Georginától ismét táskákat kapunk. A kollekciót ezúttal ezüstmadarak, eltúlzott méretű ékszerek ihlették, de mélyén ott bújkál az önfeledt nyár végtelenítésének gondolata, mellyel az ugyancsak csábító, téli fehérség szegül szembe, vetekszik.

Nagyfortmátumú, kézben lóbálható, hófehér téglalaptáskával kezdünk, melyet vállon átvetett, "mintha csak jégvirágok díszítenék", pici, fehér követ. A darab különlegessége, hogy belül szőrrel bélelt, így aztán kedvenc mütyürünk, ahogy azt tulajdonosa tette, kezet a táska alá! - egy csapásra muffként is funkcionálhat a zord évszakban. 

A tégalalpok mellett az ovális darabok is részét képezik a bőrből, műanyagból építkező táskakollekciónak, előbbiek designján az ezüstrátétek is bolondítanak. Ugyanezt megkapjuk rózsaszín szívvel a közepén, mely épp csak nem lüktet, bár figyelmünket, ebben az esetben inkább a kiegészítők vonják el. A modellek takaróból szabott, narancsszínű poncsót viselnek, az újrahasznosítás jegyében izgalmas, s az anyag nehézségéből adódóan cseppet sem otromba ruhadarab született.

Fufavi

FufaviAki még nem kapott meghívást egy csíkos doboz belsejébe, az most megkapja a Fufavitól, feltéve, ha szexi, igényes, de nem veszi magát túl komolyan. A márkát a nőies vonalak jellemzik - halljuk továbbá a konferansztól.

A csíkos doboz elgondolkodtat, de nem kell szfinxekre várnunk a rejtély feloldásához, a modellek fejbúbján táncol arany masnival ékített, csíkos ajándékdoboz, melynek szemfelöli oldalát átlátszó tüllréteg borítja. A zömében barna, kék szereléseken túl, melyek sportosan lazák, ugyanakkor igyekeznek követni az uralkodó trendeket, a csíkos, tengerészmintás anyagok, egy-egy óriás vasmacska vagy mentőmellény az ornamentikában is a Fufavi kelléktárába tartozik.

A magas derekú, kék szoknyához, barna ing dukál, az összeállítás dinamikáját a piros harisnya és a vele harmonizáló öv adja meg. A fekete galléros, piros kisruhának szintén a kiegészítők határozzák meg egyediségét, melyet szeretni is lehet, nem is, ízlésfüggő. A fehér gyöngysoron hatalmas szívmedél fityeg, a csizma narancsszínű. A hagymafazonú, szürke miniruha sárga nyaka bizsergeti a szemet, ezzel a beharangozóban említett játékosság kipipálva.

FufaviA finálé lenge, nyárias darabokból tevődik össze, az aprómintás forrósorthoz, pánt nélküli, hasat szabadon hagyó, piros felsőrész illik, melyet hatalmas mentőöv díszít, a bebújos piros tornacsuka alá kötelező a zöld-fehér csíkos térdzokni. A kék pamutruhácska elején tengerészcsík fut, hátán hatalmas vasmacska virít, de kapunk igazi tengerészcsíkosat is, visszafogott aranydíszekkel.

A rövid szünetben a közönség soraiban ülő Venczik Yvette-tel is sikerül interjút készítenem, a 19 éves egyetemista lányról ordít,hogy valahol, valamikor szépségversenyt kellett nyernie. A Bardot-i szőkeség a Miss Maxim győztese, a férfimagazin által hirdetett megmérettetés királynője, nem mellesleg pályakezdő modell, aki mint tapasztaltuk, érdeklődéssel követi az eseményeket.

MZ: Protokollból veszel részt a rendezvényen vagy csupán érdeklődőként?
Venczik Yvette:
Nem egy nagyon kedves barátom hívott meg erre az estére és nagyon örülök, hogy itt lehetek. Nagyon tetszik a show.

MZ: Kedvenc terveződ a fellépők közül?
VY:
Nincs, abszolút nem ismerem itt a tervezőket, egy embert ismerek szórakozóhelyről, Kengurut, de őt sem személysen. Egyelőre nem ismerem még a ruháit se, amiket tervez, de majd most.

MZ: Láttál olyan darabot, amit szívesen hordanál?
VY:
Igen a táskák nagyon tetszettek, meg a selyemruhák, dehát mégcsak a felénél tartunk, hátra van a második rész, biztos ott is lesznek érdekes dolgok.

MZ: A verseny óta történt veled valami említésre méltó?
VY:
Igen, kinn voltam Thaiföldön, állítólag nagyon jól szerepeltem, de még nem tudunk semmilyen konkrét eredményt. Bár sejtéseim vannak, remélem, most már minél előbb megkapjuk az eredményeket is.

MZ: Hol láthat legközelebb a nagyközönség?
VY:
Fél éven belül még biztos, hogy sehol, mert ezt ugye szerződés köti. Nem tudom, próbálkozom én is, szeretnék új embereket megismerni, csak az a baj, hogy a Maxim nem nagyon reklámoztatta meg ezt az egészet, szerintem ebből adódóan nem is nagyon hívnak munkára, meg nem "médiáztatnak".

Mid

MIDAz egy éve létező márka, Molnár Ibolya alkotót fedi, aki idestova 10 éve tervez, mind ruhákat, mind kiegészítőket, hovatovább volt már saját, önálló bemutatója is. A felvezetőkben gyakran emlegetett nőies vonalak a Mid esetében is játszanak, joggal, a tervezőnő mottója pedig: "Necsak trendi, stílusos is legyél!".

Aranybajátszó, puffos, barna sort, átlátszó, barna felsővel, szikrázó aranyszandállal párosítva, mintás muszlinszoknya, fehér zsabós inggel, hófehér selyemszatén övvel - valóban megérdemlik a nőies jelzőt. Ahogy a magas derekú, törökmintás zöld szoknya is, melyhez rövid ujjú, zöld selyemblúz passzol és a nyakba sem árt az elegáns gyönysor.

Tapsot a lila-rózsaszín összeállítás vált ki a nagyérdeműből, az orgonaszínű svájci sapka a finom kabátkával harmonizál, a lefelé bővülő, virágékes, pánt nélküli ruhácska a végeinél lassan rózsaszínbe oldódik. Csak kicsivel marad el mögötte a zsabós felsővel, kék cipellővel passzított, lila körszoknya.

A fekete selyemruhácskák látványosságát rózsaszín kiegészítők fokozzák, nemcsak a topán, a virágos hajdísz, a táska és a széles, hímzett öv, de a combfix tetején bújkáló parányi masni, a bokán körül futatott finom szalagok is. Az elől rövid, hátul hosszított fazonú kis feketébe a türkiz színű öv és nyakpánt lehel új életet.

Tündependance

TündependanceKisebb kavarodás után a sort, a Budapesti Divatiskola egykori hallgatója, Tánczos Tünde folytatja. A fantáziánkhoz szóló szerelések a kozmoszt, a bolygók domborzatának illuzióját szeretnék felkelteni bennünk, az utópisztikusok darabok ezüsttel és kékkel operálnak, a kézzel készített díszítés során szóbá jöhet minden, ami aplikáció, vagy tűzés.

A hasnál tüllös ezüstmellényhez ezüstsort jár, melyet a fekete harisnya mattságát megtörő lakkcsizma tesz csak igazán futurisztikussá. Elnézvén a rákövetkező, ciklámen fuszeklik sorát, a jövő zenéje az is, a cyber generációból hányan válnak majdan elszánt Tünde függővé. No nem mintha nem tenne jót ez a kis frisseség a csípőre ejtett, ezüstcsíkokkal turbózott, kék ruhácskának, vagy éppenséggel a szürke zsebekkel ékítettnek.

Az ujjatlan szürke ruhát a ciklámenen túl, még a ráhelyezett fémlapocskák és a hozzápasszított ezüsttáska is megfejeli, viszont a háromnegyedes plüssbársony nadrágban, és a föléje húzott szürke kisdzsekiben nem találunk semmi különlegeset, a kreáció a beharangozottakkal szemben inkább sikerült hétköznapi szaladósra.

Iványi Kriszta

Iványi KrisztaNem úgy a Budapesti Divatiskola másik tervezőjéé! Iványi Kriszta üdítően extrém, de hordható kollekciója, egyszerre fiatalos, bohókás és nőies. A formavilág energikus, a színek retroszínek, korall, lila és fekete alkotja az ovális mintákkal díszített anyagot. Afféle op-art egy csipet szőrrel tunningolva.

Az egyedi textiliából készült miniruhát tervezője minipelerinnel, élénk piros cicanadrággal variálta, a bokát világoslila, szőrös lábszárvédő fedi. Az ovális mintákkal telehintett, "pöttyes" anyagból szabott cicanadrághoz, lilában, pirosban úszó, széles csíkokból álló ruha illik, a lila szőrök kivételesen a kézelőt takarják.

Osztatlan sikert a kapucnis, pöttyes egyberészes arat, melyet nemcsak az extramély dekoltázs avat igazán szexisen nőiessé, a karcsú derekat hangsúlyózó fekete pánt is.

Kenguru

KenguruVégezetül, a Budapest Fashion Week hagyományaként, a fő-főháigazda, Mayer Balázs Transzilvánia misztikus világa ihlette kreációiban mélyedhetünk el, már amennyire a pörgős, táncos koreográfia ezt engedélyezi. Persze Kengurutól nem is várunk mást, mint lendületet és energiát!

Ami a ruhákat illeti, a modellek párosával sasszéznak, lejtenek a színre, a zöldes-narancsos betétekkel ékített arany-fekete csíkos minin túl, kapunk a párducmintást a kötött csíkossal variáló minit és hosszú fazonút is, előbbihez játékos, csíkos fejfedő is párosul.

Igazán elrugaszkodott, extrém és figyelemfelkeltő is egyben az ezüstbetétekkel aplikált, fekete fodros, rózsaszín darab, melynek egyik alternánsa szexi tüllfelsőrésszel bír, és még egy miniuszályt is elvisel hátsóján.

Az urak örömére, Kenguru rájuk is gondolt, a közönség hölgytagjaival flörtölő, ölükbe huppanó macho, Ricky Martin híján, hajszálcsíkos szürke nacit és pulóvert visel, fölötte elmaradhatatlan, motoros bőrdzsekit. A hatalmas fehér csokornyakkendő és a szemét takaró sötét napszemüveg márcsak diliből van rajta, meg persze az összhatás kedvéért.

KenguruA fináléban felvonultatott gigantruhák az ezüstöt a nyomatos feketével kötik össze, a modell fejére húzott, hálósipkát imitáló ezüstös, nejlonos zacskó is a show része. Hisz nem vonulás van, meg risza, igazi "ereszd el a hajam" össztánc a kifutón.

A tomboló kedélyeket távozás előtt márcsak a tombola, no meg a beígért folytatás: "Jövőre ugyanitt, veletek!" csillapíthatja.

  Fotók Kenguru divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007-11-23   Fotók Orosz Réka divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007-11-23   Fotók Iványi Kriszta divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007-11-23   Fotók Tündependance divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007-11-23   Fotók MID divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007-11-23   Fotók Fufavi divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007 -11-23   Fotók Gere Márta Georgina divatbemutatójáról a Budapest Fashion Weeken - Ybl Palota, 2007-11-23  
További fotók a témában:
Fotók a Budapest Fashion Week Backstage-éről - Ybl Palota, 2007-11-23  
További cikkek a témában:
  Mantra, Papp Tünde, Nicole Design, Szakos Kriszta, T.C., Ticci - Budapest Fashion Week 2007 tavasz/nyár (április 18.)   Orosz Réka és Marsi László bemutatója a XXII. Nemzetközi Stella Divatfórumon   Mindent a Budapest Fashion Weekről a HazaiDivat.hu portálon
Írta: MZ , Dátum: 2007-11-29






ALMAF