Advent Bécsben (december 14.)

Nemrégiben a Budapesti Divatiskola rendezésében nyílt alkalmunk a császárvárosba látogatni.


Byblos kirakatAvagy a hungarocell-hó támadása

Nemrégiben a Budapesti Divatiskola rendezésében nyílt alkalmunk a császárvárosba látogatni. Rosé Gáborné igazgatónő jóvoltából a HazaiDivat.hu is részt vehetett az immáron hagyományosnak számító cooltúrán, mely nemcsak izgalmas művészeti élményekkel kecsegtetett, hála a múzeumlátogatásoknak, de a pezsgő főváros karácsonyi előkészületeibe is bepillantást nyerhettünk. A belváros Herméstől, Gallianótól roskadó kirakatai, ha le nem is fagyasztották ajkunkról a mosolyt, a fejlődés irányát, ívét felvázolták. Az osztrák puncs ugyan csak hajszálnyival édesebb a honi forralt bornál, rágcsálnivalók terén, kürtöskalács, kemencés lángos, viszont egyértelműen mi vezetünk.



Intro

Hófehér buszunk hajnali negyed hét magasságában már a Blaha Lujza téri Corvin parkolójában rostokol, az utasok viszont épp csak most kezdenek gyülekezni. Álmos, de tettre kész divattervezők sereglenek az utastérbe, alig akad valaki, akinek a korai keléstől nem csipás a szeme. Igaz, a trüffELLE!-es lányok a fáradtság alól is kivételt képeznek, Kolyvek Antónia és Körtvély Adrienne fürgén, üdén pattan a fedélzetre. Toalettjük is különleges, ha már Sissi városába tartunk, mindketten az elegáns, nőiesen kifinomult szoknya mellett döntenek, dacolva az időjárás viszontagságaival.

Oda utunk kifogástalan, szédületes sebességgel hagyjuk el Pestet, tizenegy magasságában már a Burg előtt parkol járművünk. Este hatig kimenőt kapunk, ki-ki kis csoportokba tömörülve indul felfedező körútra, nyakába kapva az adventi, karácsonyi lázban égő Bécset.

Aida, de nem Verdi

Elsőként a belváros aranyizzókkal felékesített boulvardja felé vesszük az irányt. Mintha az égiek is kegyeskednének, odafentről hatalmas pelyhekben kezd hullani a hó. Nem porlik, nem vizes, „állaga a hungarocellhez hasonlít” – győznek meg utastársaim. A hideg ellen egy-egy üzletbe húzódunk melegedni, a strasszkövekkel díszített számítógépes egértől, a színes brossokkal telitűzdelt farmerruhácskáig minden van, mi szemnek ingere lehet, a legtöbb butik finom bőrkesztyűvel felfegyverkezve készült a zimankós télre. Az utcán zöldellő fenyőket árulnak, a csipkés Stephan Kirche és papríhalmokba csimpaszkodó mikulásai a legelszántabb hózivatarral szemben is állják a sarat.

H&M-ből, Zarából, Mangóból a bécsieknek is szép számmal kijut, a legszembetűnőbb különbséget, a jó, jobblétet, a divatvilágot meghódító mogulok boltocskái jelzik. Míg nekünk szenzációszámba menő Byblostól ékes Fashion Street, nekik Chanel, Hermes, Galliano és vég nélkül sorolhatnánk az ipar jeleseit, egymásba érő kirakatai. Igaz hibát, kivetnivalót itt is találunk, értő utitársnőim hívják fel figyelmem a hányavetiségre. A méregdrága estélyik, pompázzanak akár ciklámenben, legyenek éjfeketék, vagy méreteiknél fogva csak a kifutón igazán mutatósak, tisztelet a kivételnek, gyűrötten lógáznak az üvegfal árnyékában raboskodó próbababákon. Ez még kisebb gond lenne, csak a szépérzékünket sérti, de egyes daraboknál a cipzárak eldolgozása is hagy kivetnivalót maga után. Persze nem tudom, mi volna a helyzet, ha Magyarországon vizsgálódnánk. Félek, kísértetiesen hasonló.

A nézelődésbe fáradva, egy habos kávé, forró tea erejéig az Aida falai közé húzódunk melegedni. A földszinten méretes csoki kuglófok bűvölik a bűnbe esni hajlandó édesszájúakat, az emeleti térségben üvegpult mögött kínálják magukat a kevés tésztás sütemények. Az echte Sacher torta nem túl csábító, egyedül a csupacsokis, marcipános Mozart sütemény hat érzékeinkre, sarkallja nyáltermelésre elválasztó mirigyeinket, mégis kihagyjuk. Nemes egyszerűséggel: nem szeretnénk csalódni!

Kunsthalle

A délután aztán tényleg a múzeumlátogatás köré szerveződik, hosszas tanakodás után a Kunsthalle aktuális kiállítása mellett döntünk, a True Romance nemcsak a szerelmet, az elmúlást is feldolgozza, a spektrum a reneszánsz mesterek alkotásaitól egészen napjaink művészeiig terjed. A kiállítás fénypontját talán a plakáton is monumentális alkotás jelenti, a hatalmas tőrrel átszúrt, vérző szív apró izzókból áll össze, melynek köszönhetően vörösebben lángol, mint az eredeti.

A gyűlölet/szerelem oppozícióját mások is feldolgozzák, kék/piros mezőben fuldokló pillangók sorakoznak a méretes vásznon. Megint más Botticelli Vénuszával operál, egy kortárs aktképre vetíti a nagy klasszikus „festményfoszlányait”, de a falakon Gustav Klimt becsülhetetlen értékű rajzai, skiccei is helyet kapnak. Ahogy a töménytelen installáció, szobrok, viseók is szerves részét képezik a tárlatnak, a sorból természetesen a csókolózó pár fotója sem maradhat ki. A kiállítás teljesíti vállalt feladatát, hogy miként jelenik meg e nagy és nemes érzelem a szépművészet területén, hogy, hogy kerül át az új médiákba – feltoluló kérdéseinkre, mind-mind választ kapunk.

A visszatérés előtti maradék időnkben az utcai árusok portékáit vesszük górcső alá, a kézműves csokiktól a karácsonyfadíszekig bezárólag itt aztán mindenki meglelheti a magának valót, elköltheti maradék centjeit, euróit. Az éhesek grillázst szopogathatnak, vagy sült krumplit rágcsálhatnak, szomjasaknak marad a puncs, melyet a legkülönfélébb ízesítőanyagok tesznek változatossá. A második bögre után már senki sem csodálja, ha a kockaköveken robogó lófogatos hintókban, valahol mélyen a függönyök mögött, magát a várost elereszteni képtelen, békebeli császárnét, Sissit, és büszke urát véli felfedezni!

További cikkek a témában:

trüffELLE! divatbemutató az OTP Bank Lovas Világkupán

Cooltúra Bécsben

Coco Chanel, divattervező

Az első budapesti Byblos divatház VIP megnyitóján jártunk

Kate Moss, topmodell

Mindent a TrüffELLE!-ről a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2007-12-27






ALMAF