Szentivánéji álom á la EMDSZ a Múzeumok Éjszakáján (június 21.)

A Múzeumok Éjszakáján a Kiscelli Múzeum adott otthont a kortárs divat meghatározó tervezőinek


Sentiments„A Divat Éjszakája”

A Múzeumok Éjszakáján a Kiscelli Múzeum adott otthont a kortárs divat meghatározó tervezőinek, hogy egy fantasztikus, Király Tamás által rendezett és Hód Adrienn által koreografált divatperformance keretében mutathassák be egyedi haute couture kollekciójukat. Az Első Magyar Divattervezők Szövetségének tagjai a Divat Éjszakáján is kitettek magukért, a fantasztikus hangulatról nemcsak a felvonuló ruhaköltemények és az élő zenei kíséret gondoskodott, a lélegző díszlet is magért beszélt. A szakrális Templomtér Király Tamás különleges dekorációinak, rózsáinak, bokrainak köszönhetően, kastélykertté avanzsált. Az éjsötét ligetben életre kelt, félmeztelen, atléta testű férfiszobrok nyújtózkodtak, kapva -kapva egy-egy előttük, előttünk elsuhanó szépség után.



Intro

A 17-es villamos helyett pótló busz közlekedik, na de sebaj, gondoljuk. Egészen addig, míg negyedórás bóklászás után sem bukkanunk a megálló nyomára. Mondanom sem kell, ott van, lépésnyire a sínektől, épp csak nem szúrja ki a szemünk. Ennyi még belefér persze, fél óránk így is marad, hogy időben a helyszínre érjünk. Már csak a Múzeum hangulatos lépcsőin kellene sietve felrugaszkodnunk, mögöttünk is kaptatnak, nem is kevesen, ez megnyugtató. A sajtólistán ugyan tévedésből nem szereplünk, a MUOSZ igazolvány meglebegtetése után mégis egyenes út vezet befelé. Alig öt-tíz perc lehet hátra. A Templomtérben éji sötétség honol, mindenki izgatottan fészkelődik a feketébe burkolt kifutó körül. Már nem kell sokat várni, hogy az első szirének átlebegjenek a virágkapun…

Daalarna

DaalarnaA sort Benes Anita sárgában, kékben úszó, mélyen dekoltált selyemruhái nyitják, melyekhez kisvártatva lilás, pinkes, fűzős megoldású empire darabok csatlakoznak. A lágyan elomló költemények finom suhogását épp csak az éjszakába cserregő madártrillától nem halljuk.

Szemkápráztató a majd milliónyi kristályból építkező, ékszerpántos mennyasszonyi ruha is, nemcsak a megelevenedett szobrok szeretnék mindenáron megérinteni, megkaparintani a benne suhanó, kócos úrhölgyet, Király Tamás titkos fegyvere, alias Domonkos Csilla, dúslombú bokornak álcázva settenkedik a szépség után, kísértetiesen hátborzongató hangokat „Touch” csalva ki torkából.

HazaiDivat.hu: Hogy kapcsolódott az EMDSZ a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozathoz?
Gyulai Mihály, az Első Magyar Divattervezők Szövetségének elnöke:
A Múzeumok Éjszakáján, a Divat Éjszakája elnevezésű, állami rendezvényre a Kiscelli Múzeum kérte fel az EMDSZ-t. Soha nem volt még összefogva a divat, az Első Magyar Divattervezők Szövetségébe 10 magyar vezető divatház tömörül, akiknek azonos elképzeléseik vannak, alapvető motivációjuk a divatot, ami a magyar kultúra része, népszerűsíteni. Pozíciójuknál fogva ők ezt megtehetik.

DaalarnaHazaiDivat.hu: Milyen visszajelzések érkeztek a bemutatóval kapcsolatban?
GYM:
Mind a Minisztériumtól, mind a Múzeumtól, azt a visszajelzést kaptuk, hogy nagyon sikeresen zajlott le a rendezvény. A Kiscelli Múzeum látogatottsága is rekordot döntött, hiszen ötezer felett volt az érdeklődök száma. A Templomtérben több alkalommal került megrendezésre a divatbemutató, ráadásul további két helyszínen, kivetítőkön is ment az élő show. Kilenc divatház, Konsánszky Dóra külföldi tartózkodása miatt nem vehetett részt az eseményen, külön erre az alkalomra, a szentivániéji éjszakára készült a ruhákkal. Nemcsak az éjszakai kert hangulat elevenedett meg a divatshow folyamán, de a víziók is, minden divatház a rá leginkább jellemző, külön blokkot kapott.

Sziráczky Brigitta

SziráczkyFodrok, csavarás, gézrátétes anyagmanipulációk, pliszírozás – mind-mind csupa finomság, mely Sziráczky Brigitta fehérben, púder-rózsaszínben, pasztell lilában úszó alkotásait lehengerlővé teszi.

A fehér kisruhához leheletfinom boleró, a rózsaszínhez ezüstmíder, a pliszírozott zöldhöz kardigán csatlakozik, melyet úgy rángat le-fel viselője, mintha elméje ezen a bódult, szerelemittas éjszakán bomlott volna meg. De az éjszakai jelenetben helyet kap a combvillantás, melyre egy gigantikus műpillangó simogatása szolgáltat ürügyet. A mini-kollekció fináléja két álomszép kristályokkal, vagyy épp merevítéssel dolgozó, aszimetrikus mennyasszonyi ruhát vonultat fel.

HazaiDivat.hu: Milyen bemutatókon vesz részt a Szövetség?
GYM:
Csak prémium kategóriás bemutatókon veszünk részt. Két éve létezik a Szövetség, eddig kilenc rendezvényünk volt. Részt vettünk többek között az Év Bankja Díjkiosztó Gálán a Szépművészeti Múzeumban, a Reneszánsz Lakomán, aztán az Operabálon, ahol 13 év óta először volt haute couture bemutató. Az EMDSZ egy közhasznú szövetség, a 10 tervező munkájából és persze a szponzorációkból adódik, hogy a tervezők, divatházak ott tudnak lenni ezeken a rendezvényeken.

HazaiDivat.hu: Hogy esett a választás Király Tamásra, mint divatbemutatórendezőre?
GYM:
Király Tamás nemzetközi hírű tervező. Londontól kezdve New Yorkon át már szinte sehol sincs trendbemutató, inkább a performance jellegű produkciók dívnak, mint amilyeneket Tamás is csinál. Először a Reneszánsz Estet koreografálta nagy sikerrel, majd Németh Anikó kérte fel a bemutatójára, most pedig, mint egyetlen divatbemutató rendező, ismét az ő irányítása alá kerültek a dolgok. Az ő ötlete volt például a helyszín, a Templomkert is.

Luan by Lucia

Luan by LuciaS. Hegyi Lucia nyári kollekciója a fülledt nyári estékre gondolva valódi áttetsző hernyóselyemből készült egzotikus kendőket vonultat fel, kiemelve a női test finom vonalait. A sejtelmesen buja, különféle módon megköthető kendők a nyári természet burjánzó világát idézve elénk vibrálnak a színen. Narancsban, citromsárgában pulzálnak, életörömöt és boldogságot sugározva. A néhány modellen megjelenő üde zöld, a természet erejét hangsúlyozva idézi meg és erősíti a Szent Iván éjre jellemző éjszakai liget hangulatot. A megjelenő vörös kontraszt pedig a szenvedélyt, a szerelmesekben égő nagy-nagy tűzet és az összefonodó párok nyomán, magát, a szerelmet szimbolizálja.

A csomózások, tekerések még a görög világra is asszociálni engednek, a lenge ruhácskákban a modellek valóban istennőknek festenek. Jöttükre az ókori mitológia is megelevenedik, bár az alma egy korábbi színben gurult el, a trójai háborút nem is robbantva ki nyomban, Aphroditéink, kik teljes hitelességgel tetszenek a  legszebbnek minden halhatatlan és halandó lény között, hirtelen megjelenése mindenesetre méltán írható a tűzpiros gyümölcs számlájára.

HazaiDivat.hu: Mi lesz a következő lépés az EMDSZ életében?
GYM:
A következő produkciónkat, ősszel, októberben tervezzük. Ez egy nagybemutató lesz, ahol már a jövő évi kollekcióikat mutatják be a divatházak. A Kiscelli Múzeum már opciósan felajánlott egy napot erre az alkalomra, amire igyekszünk idehívni a nemzetközi sajtót is.

Manier

ManierNémeth Anikó varázsos, virágos költeményei ezúttal is energiától pulzálnak, nemcsak a pliszírozással dúsított aljak, a modellek fejdísze, megannyi tavirózsa, is le-fel hullámzik, ahogy viselőik hirtelen táncra perdülnek, vagy épp szoborcsábítóik ölébe huppanak. Ahogy a Luan by Lucia Divatház esetében, a ruhák itt is együtt lélegeznek a természettel, elég csak a barna alapszínű, virágékes szoknyás, kabátos összeállításra gondolnunk.

Orlando

OrlandoA hiedelmek szerint Szent Iván éjjelén, a Nap és a fény diadalának ünnepén, egy éjszakára eltűnik a sötétség és a vele járó rontó hatások. Az ilyenkor megszokott tűzgyújtás a magyar néphagyományok alapján egyet jelent a szenvedéllyel, a szerelemmel és az örök megújulással.

Mintha az Orlando uszályos esküvői költeményeiben, tűzpiros menyecske remekeiben színpadra lejtő modellek is ettől a babonától lennének megigézve. Igaz, az éjszaka nem szűnik varázsvilágukban, még is, viseljenek akár lehengerlő, hátrafelé hosszabbodó, tülltütüs rózsaszín ruhát, akár hátsó tájt méretes virágokkal ékített narancsos darabot, úgy szaladnak keresztül a kifutón, mintha csak a parázs égetné meztelen talpukat. Kezük behajlítva, mintha tegnap még maguk is játékszerek, babák lettek volna, s csak a szentivánéji varázs lehelt volna életet mell tájt pici ezüstnégyzettel ékített ruháik mögött lapuló mellkasukba.

Sentiments

SentimentsÉs ha már a varázslatok, csodák világában járunk, Kovács Andor és Joó Beatrix még egy lépéssel továbbszalad, akár a zene, akár a csattos övvel összefogott, csillámos tweedkabát, mely lilában úszó miniruhát rejt, mind-mind a tündérmesék világát idézi. Lehengerlő bujaság árad az áttetsző, fekete, hosszú muszlinruhából is, melyen hatalmas pillangók bontogatják szárnyaikat, ahogy a rózsaszín térdharisnyával, zsabós ujjatlannal pároztatott, zöld selyemsort is egészen elbűvölő.

És mint annyian, a Sentiments is fejet hajt a természet erői előtt, az alábélelt selyem körszoknya rózsás selyemtopot kap, a virágékes fehér ruhát tölcsérmell teszi különlegesen izgatóvá. Az empire fazonú lila babydollon szikrázó aranybross vibrál, mintha csak csillag az égen. És ha ismét az éjszakánál tartunk, természetesen a fekete, csipkeujjas, zsabófodros, kézelővel díszített, földet seprő költemény sem maradhat ki a sorból.

Léber Barbara

Léber BarbaraLéber Barbara kollekciója is tüzes piros darabokkal nyit, a választékban a hosszúfazonú, mell tájt csavart mellett, a rövidesésű, hasnál csipkével kombinált estélyi, menyecskeruha is megjelenik. A harmónia, a meleg-hideg ellentétpár jegyében a pirosat,  finom türkizek váltják, egyensúlyozzák ki, míg a díszítés terén a csillámló kristályok és a hosszú uszály is játszik.

A tüllel alábélelt, barokkos, bézsszínű darabban királynőként lépdel előttünk az őt viselő modell, de a fekete, csipkebetétes, a szürkés tüllös és a mell tájt kristályokkal telehintett, abroncsos remek is fejedelmi megjelenést kölcsönöz az ájult férfitesteken át gázoló, couture hercegnőknek.

Manier

ManierMég mielőtt a performance rendezője, Király Tamás is színpadra vonultathatná parádés toalettekben vonuló, túlfűtött teremtményeit, Németh Anikó egy ráadás tourban igyekszik felkorbácsolni a lelkes közönség kedélyeit.

Fantáziadús, teátrális estélyik és báliruhák következnek, melyeket tüllös fejdíszek avatnak fejedelmivé. Az oldalt sliccelt, kimerevített fodrokból táplálkozó türkiz remek méltó párja a hátul hosszú uszályban végződő, darázsos húzásokkal díszített lilának. De a sorból a tüllős, virágékes költeményt viselő modell sem maradhat ki. Bárhogy is riszálja csípejét, szaltózás közben, bárhogy is repkedjenek tüllszoknyácskájának fodrai, korcai, a truváj ezúttal rózsaszín vattacukor parókájában leledzik, melyben izgága pókok szaladgálnak.

Király Tamás

Király TamásA finálék fináléjaként pedig, ahogy azt előre jeleztük, a divatpápa koronázza, tetőzi be a szentivánéji varázslatot. A nyitányban a két rózsaszínruhás Lotti a korábbi tourokban névjelzőtáblaként funkcionáló, aranyszegélyes palatáblát most paravánként használja, mögüle incselkednek velünk a meztelenségüket takarni vágyó királynők.

De érkeznek szíveket dobáló, lila boás szirének, rózsát szóró, „I love you” feliratos, tűzpiros zakóban feszítő dollárboy, a színpad a vibráló, neonos parókáknak sárga, zöld térdzoknival passzított, körömollóval kivájt abroncsruháknak, akár a kovácsoltvas, kendőknek és tollegyezőknek köszönhetően elevenebb már nem is lehetne, no meg persze tánc, tánc van az őrület küszöbéig.

Hosszú, zöld haját fátyolként dobálva a színpadon még az Ifjú divattervezők éjszakáján megcsodált Lochness-i démon, tündér (?) is feltűnik, emberfelettien szép, műanyagrózsák borította tüllruhájában. Akár a szirének annak idején Odüsszeuszt majdnem, maga ezúttal három atlétatestű urat kerget a tébolyba. Engedve a tomboló ritmusnak, hódolatunk kifejezéséül az ütemes tapsot választjuk.  A vivát a közben színre érkező tervezőket élteti. Szinte félelmetes, ahogy a több ezer tenyér egyszerre ütődik össze.

Kellhet ennél több egy szuperprodukciónak?

 

Fotók:

Fotók az EMDSZ Divat Éjszakája divatbemutatójáról - Múzeumok Éjszakája 2008, Kiscelli Múzeum, 2008-06-21

Fotók az EMDSZ Divat Éjszakája Backstage-éről - Múzeumok Éjszakája, Kiscelli Múzeum, 2008-06-21

 

További cikkek a témában:

Portréinterjú S. Hegyi Lucia, divattervezővel

Portréinterjú Király Tamás, divattervezővel

Manier – Németh Anikó rendhagyó bemutatója Király Tamás rendezésében (április 19.)

Ifjú divattervezők éjszakája 2008 (december 28.)

Mindent az EMDSZ-ről a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2008-06-28






ALMAF