A hulladékruhák fiatal tervezői a kulisszák mögött (október 28.)

Sok tehetség kis helyen is… Vetkőző királynőjelöltek, utcai ruhás modellek, kapkodó hoszteszlányok körében csomagolnak az extrém divatshow fiatal divattervezői.


Csendes Csenge szívószálruhát varrt

Sok tehetség kis helyen is… Vetkőző királynőjelöltek, utcai ruhás modellek, kapkodó hoszteszlányok körében csomagolnak az extrém divatshow fiatal divattervezői. Nejlonzsákba, sportszatyorba kerülnek az imént még a kifutón csodált darabok, sietni kell, a kreativitással bőven megáldott tinédzserlányok utaznak haza, Kaposvárra. A háttérben a felkészítést segítő tanárnő, Csergő Noémi sürgeti tanítványait. A gratulációkat mosolyogva-meglepve fogadják, annyira romlatlanok még, annyira nem fertőzte meg őket a siker. Vágyaik, céljaik vannak, s ha fiatal koruk miatt ezek még nem is körvonalazódtak kristálytisztán, a divattervezés mindenképp távlati terveik között szerepel. Több ez, mint kidurranni kész, lebegő lufi, már bizonyítottak és még nagyon, de nagyon hosszú ideig előttük áll a jövő.



  Hogy a divattervezést sem lehet elég korán kezdeni, Bekes Csenge a kitűnő példa rá. A mindössze tizenöt esztendős, mosolygós, barna hajú lány, aki talán, csak mint, minden kamasz az ő korában, egy kicsit megilletődött is. A Miss Éden szépségverseny és az FKF közös pályázata volt a legelső, komolyabb megmérettetés Csenge életében, mely mindjárt az első, említésre méltóbb sikert is meghozta számára. Vagy felfoghatná másképp a kitörő tapssal fogadott bemutatót, melyben magának is nem kicsiny  szerepe volt, a törékeny, fiatal lányzó? A boldogság mellett, mindenestre a tapasztalatlanság is látszik rajta, nem szokta még meg, hogy idegen emberek faggassák álmairól, terveiről. (Pedig, ha így folytatja, jobb lesz, ha előbb-utóbb arra is felkészül!).

Csenge a hulladékanyagok közül a szívószálat választotta kiindulási pontjául (a népszerű anyag más iskolák versenyzőit is megihlette), de hogy végül is mi inspirálta az alkotást, mi úton-módon születhetett az egyszerű használati tárgyból fenséges ruhaköltemény, arra, valószínűleg csak zavarában, nem tudott válaszolni. Hiába sorakozott fel mögötte az egész Zichy, Kocsis Ágnes, Vizi Melinda tervezőhölgyemények, az eredmény végül közös kuncogás lett. A tanárnő – felelték a lányok kórusban – a nevezés, a pályázattal kapcsolatos összes többi teendő, egyszóval minden az ő vezénylete alatt folyt. A göndör, szőke hajú és a lányokhoz mérten is igen fiatal, fekete koktélruhájában nagyon csinos Csergő Noémi csak mosolygott. Figyelni, beszélni nem igen tudott, ráhárult a bepakolás nemes feladata, féltő gonddal táskába gyömöszölni a méltán becsült darabokat, a kezével intett, sajnos most nem érnek rá.

A lányok alkotásai egészen rövid idő alatt készültek el, Csengének mindössze hét napra volt szüksége, hogy a tervekből, vázlatokból, kész, vállfára akasztható darab születhessék. A külföldi divatkreátorok köréből Valentinót és Raffaellót egyaránt csodáló barnaság, hazai kedvenceként Zoób Kati divattervezőnőt jelölte meg, mire a mellette álló lányok egyetértően rázták meg fejüket. Bólogatásukból, mosolyaikból derült ki, a Zichyseknél egyöntetűen a nemzetközileg elismert nagyság viszi a pálmát. Érthető, ha egyszer hasonló babérokra törnek. A jövő zenéje, mi lesz belőlük, ha valóban felnőnek. El nem vitatható módon tehetségesek, teli vannak jobbnál-jobb ötletekkel, ha magabiztosságból kell is még egy-két leckét venniük. A hátuk mögött ott áll Csergő Noémi, a büszke tanárnő, akitől ezt bizton meg is tehetik. Ő a garancia rá, hogy ezek a lányok nem fognak elveszni.

S bár most lassan hátukra kerül a sportszatyor, a dugig tömött nejlonzsák, hogy ráadásul még frissen szerzett élményeikkel is megpakolva, hazafelé vegyék útjukat, igazából nem mennek el. Legalábbis, ami a divat, olykor csillogó, ahogy arra példa lehetett számukra ez a nap is, máskor meg éppen könyörtelen világát illeti, biztosan nem. Távozásuk kizárt. Ami a töretlen sikereket, a világhírt illeti, nekik csak szurkolni, bennük csak reménykedni tudunk!


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-05






ALMAF