A Budapest Fashion Week 2007 TavaszNyár trendajánló backstage-e (április 18.)

Fiatal még az este, mikor átlépjük a neoreneszánsz stílusban épült Ybl Palota küszöbét.


Tóth Bori bemutató backstage Házilag is kivitelezhető, csavart, fonott lófarkak

Fiatal még az este, mikor átlépjük a neoreneszánsz stílusban épült Ybl Palota küszöbét. Az ürességtől kongó folyosó és a zárt öltözőajtó csak másodpercekre hűtheti le kedélyünket, kisvártatva „szezám tárulj”, s a szűk rés kivágásában a Budapest Fashion Week utolsó koreográfiapróbájának lehetünk tanúi. A lerótt kifutóhosszok után modellek tucatja özönli el az impozáns előteret. Pezsgő vagy cigi a farmerban is dögös lányok kezében, akik divatbemutatók előtt és után legszívesebben babacipőben vagy tornacsukában smirglizik az aszfaltot.



Összeszokott gárda

Mielőtt az est során fellépő, hat divattervező ruháival zsúfolt öltözőrengetegbe vetném magam, a folyosón próbálok szóba elegyedni a már tüchtig, szemhangsúlyos sminkben, és kész frizurával lófráló modellekkel. Noha a design eltér a tavalyitól, az arcok mégiscsak ismerősek. Riportalanyomat, a fiatal, sötét hajú manöken lányt, Mészáros Magdit faggatva be is bizonyosodik sejtésem, Kenguruék az ősszel már összeszokott csapattal dolgoznak tavasszal is.

MZ: Mi alapján választották ki a modelleket?
Mészáros Magdi:
Igazából nem tudom, mert én ügynökség által kerültem ide, csak hívtak és mondták, hogy akik tavaly részt vettek a Budapest Fashion Weeken, őket szeretné idén is Kenguru. Tavaly voltam először, most veszek részt másodjára a rendezvényen.

MZ: Hogy zajlottak az előkészületek?
MM:
A délelőtt és a kora délután folyamán készültek el a sminkek és a frizurák, úgy, hogy folyamatosan cserélődtek a lányok, míg az egyik a sminkben ült, addig a másik öltözött, a harmadiknak a frizurája készült. De mindezek ellenére nem volt kapkodás, szépen lassan készültünk. Csak a ruhapróbák zajlottak nagyon gyorsan.

MZ: A divattervezők alkotásai  közül találtál kedvencet?
MM:
A Mantra ruhái nagyon tetszenek, a többi ruhatervezőt még nem ismerem, velük holnap, holnapután fogok találkozni, egyelőre nem tudom, nekik milyen a stílusuk.

MZ: Gyakorlott "motoros" vagy a pályán, vagy…
MM:
Nem, nemrég kezdtem ezt az egészet, egyedül a tavalyi Budapest Fashion Weeken szerepeltem és még egy divatbemutatón vettem részt, nem volt még sok munkám, hiszen nemrég csöppentem bele a modellkedésbe. Mellette tanulok, készülök az érettségire – mondja a fiatal lány végszóként. Bár az idő őt is szorítja, hamarosan kifutóra kell lépnie, izgalomnak, vagy félsznek jele sem látszik csinos arcán.

Kócos lobbonc vagy jól fésült copfocska? - ez is, az is, egyikse...

A nyilatkozatnak nehezen kötélnek álló lányzót hátra hagyva, utam a valóságos backstagevilágba vezet. A tágas öltözőhelységen a tavalyihoz hasonlóan, még mindig fiúk, lányok osztoznak vegyesen, szégyenlőségnek azonban továbbra sincs helye. Hogy is lehetne, mikor a nők kedvence, a hajak virtuóza, ha nem is bácsi és nem is Gedeon, de mindenképp az erősebbik nem táborát erősíti? Tóth István szorgos keze alatt ég a munka, de hogy milyen lófarkakat is készít pontosan, arról meséljen inkább ő maga.

MZ: A frizurákat illetően, hogy lehet hat divattervező kívánságának eleget tenni?
Tóth István:
Ahol hat tervező van együtt, ott a haj általában úgy születik, hogy van a fejünkben egy olyan öt-hat kollekció vagy terv, minden tervező iderohan, elmondja a kívánságát és akkor mi, abból próbálunk meg egy mixet készíteni. De ma szerencsénk volt, mert ma abszolút a mi elképzeléseinket valósítottuk meg.

MZ: Nevezetesen?
TI:
Csak ilyen kampós hajgumikkal tekertük össze a hölgyek haját, hogy egy ilyen össze-vissza tekert copf legyen az eredménye, amit hullámcsatok segítségével kérésre ide-oda tudunk hajtogatni és formázni.

MZ: Ezeket a látványos, ugyanakkor egyszerűnek tűnő, ámde trendinek számító copfokat otthon is elkészíthetjük?
TI:
Végül is, ha tőben jól össze tudja fogni a haját az illető és utána egy ilyen öt-hat hajgumival el kezdi tekergetni, akkor végül is meg tudja csinálni otthon, igen.

MZ: Mennyi idő alatt készítesz el egy ilyen formabontó copfot?
TI:
Összesen tizenegy lány szerepel ma, egy hajat, hát nem is tudom, valakinek öt perc alatt sikerült összehozni a frizuráját, valakinek pedig húsz perc alatt készítettem el.

MZ: A holnapi napra van már elképzelésed?
TI:
Abszolút, már kaptam olyan információt, instrukciókat, hogy holnap legyenek szép hajak. Lehet, hogy holnap loknik és lágy, szabad esésű hajak lesznek, de az is előfordulhat könnyen, hogy ez holnapra megváltozik.

Aki kíváncsi, járjon utána. Elöljáróban annyit, ha csupán a tervezők névsorát nézzük, érdemes lesz!


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-27






ALMAF