A Budapest Fashion Week 2006 nyitónapjának backstage-e (november 27.)

Ahogy Gombóc Artúr a csokoládéval, úgy állok én, riporter lévén, a modellöltözőkkel.


Hogyan sminkeljünk, frizurázzunk 12 modellt 5 divattervezőhöz?

 

Ahogy Gombóc Artúr a csokoládéval, úgy állok én, riporter lévén,  a modellöltözőkkel. Szeretem a kereket, a szögletest, a kicsit, a közepest és a nagy méretű helyiségek ellen sincs kifogásom, a lényeg: bebocsátást nyerni a kulisszák mögötti világba. Az Ybl Palotában rendezett Budapest Fashion Week 2006 esetében sikerrel jártam a „ki korán indul, hát, ha aranyat nem is, de azért divatbemutatóra készülődő modelleket mindig lel” közmondás alapján. A kíváncsi tekintetek elől ugyan csukott ajtók rejtették a szobácskát, hála az előtérben dohányzó, egzotikus szépségű lányzónak, könnyen úrrá lettem minden akadályon.



Odabent szokatlan fényesség fogadott - bizony a sminkeseknek sokszor nem éppen elvárható körülmények között, sötét odúkban kell elkészíteniük a remekbeszabott make upokat -, ezúttal, már, ami a díszleteket illeti, nyugodtan állíthatom, rendben találtam mindent. A tervezők nevével felcédulázott regálokon már kikészítve csüngtek a ruhaköltemények, többek között Ohler & Noam tüllaljai. Két sminkes hölgy igazgatott nagy bőszen a ruhapróbák során elkenődött festékeken, három fodrász pedig már-már megszállottan dolgozott a közel tucatnyi hölgy és két fiúmodell frizuráján. Alig egy óra választotta el őket a kezdéstől, valóban iparkodniuk kellett, ha a divatbemutatókig mindent a legtökéletesebb rendben kívántak tudni.

A modell lányok izgatottságukat ezúttal nem pezsgővel, hanem némi kis dohánnyal kívánták csillapítani, majd’ tízpercenként váltották egymást a folyosón egy-egy cigaretta elszívásának erejéig. De olyan is akadt, aki a hátralévő órácskát vacsorájának elfogyasztására szánta, egy sokunk által favorizált gyorsétterem-lánc dobozos salátáját próbálta magába tuszkolni. Akadt a modellek közt olyan, aki korábban már szerepelt a Budapest Fashion Weeken, de mert fénykép alapján lettek összeválogatva, előtte nem igen dolgoztak így együtt. „Szép vagy. Rendben lesz minden!” – erősítették egymást bajtársiasan.

Máskülönben délelőtt 11 körül érkeztek a helyszínre – mesélték – főképp a hajak, a sminkek elkészítése tartott sokáig, valamint a ruhapróbák rabolták el a legtöbb időt, nehezen ment eldönteni, kihez melyik divattervező, melyik alkotása passzol leginkább, a koreográfiát lepróbálni mindösszesen egy-másfél órájuk jutott. Szinte megdöbbentő, hogy lányok, fiúk, ilyen se perc alatt összehozták, azt, amit. A kifutón nyomát sem láttuk ügyetlenkedésnek, tesze-toszaságnak, noha például (már megint) Ohler & Noamék táncos mozgáskoordinációja nem kímélte a lábakat, igényelt némi ritmusérzéket mindenkitől.

Ami a sminkeket illeti, avatott a lányok által csak Ildikónak szólított, szőke hölgy a részletekbe, Orosz Réka, divattervező ruháihoz lettek idomítva. A ’20-as, ’30-as évek stílusát nemcsak a múltidéző ruhák, de a make upok esetében is fel kellett idézni, ezért hát az Ildikó által hangsúlyozott, szinte „elkent” hatású, füstös szemek, avagy a picire, csücsörire, de úgyszintén hangsúlyosra rúzsozott szájak. „Egyébként nem voltunk túlzottan könnyű helyzetben, meg kellett zabolázzuk a fantáziánkat – avatott a részletekbe a sminkes hölgy – hiszen öt divattervező ruháit mutatják majd be a lányok, és a make upoknak valamiképp mind az öt alkotó kreációihoz igazodniuk kell.”

Kriszta, az ugyancsak szőke, törékeny fodrászhölgy is hasonló tapasztalatokról számolt be. A sminkesektől távozó lányok, kezei alatt kaptak csodálatos frizurát, az ’50-es, ’60-as éveket idéző kontyok elkészítésekor nem kímélte sem a tupírfésűt, sem a hajlakkot, sem a hajszárítót. Az elszabadult hajszálakat apró csatokkal tűzte vissza a modellek fejtetőjére. Aki készen volt, még tehetett egy utolsó kört a folyosó füstjében...

Hét órakor aztán bekeményítettek a szervezők, megszűnt minden mozgási lehetőség. Modelleknek többé nem volt kijárása. Bár magam még szívesen elnézelődtem volna odabent, az egyik fodrász srác, mentve a menthetetlent, épp David Marlini bozontos frizuráján igazított, amikor szelíden rám parancsoltak, távozzak. Mivel vendéglátóim bizalmával nem szívesen éltem volna vissza, legfőképp pedig, senkit sem szerettem volna magamra haragítani, lassan, de biztosan szedtem a sátorfámat.

Az ajtórésből még láttam, ahogy Orosz Réka, a csinos, mosolygós, szőke divattervező hölgyemény valamit odasúg modelljeinek, feltételezem, színpadra lépés előtti jó tanácsokkal látta el a lányokat, és elkaptam egy pillanatra a háttérben tüsténkedő Gere Richárd Georginát, akinek a divatbemutatók során a táskakölteményeit csodálhattuk meg. De aztán már végképp se kép, se hang, az ajtó halk puffanással zárult be mögöttem.

  További cikkek a témában:

A Budapest Fashion Week 2006 nyitónapja (november 27.)

Jövő hétfőn kezdődik a Budapest Fashion Week 2006 Ősz/Tél (november 27-28-29.)


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-07






ALMAF