Dior és Francesco Smalto 200607 Tél divatbemutató a budapesti Fidji Couture Szalonban

Alig fél hatra jár, a belváros szívében fekvő Fidji Couture Szalon elegáns üzlete mégis fényárban úszik.


"Vörös és Fekete"

Alig fél hatra jár, a belváros szívében fekvő Fidji Couture Szalon elegáns üzlete mégis fényárban úszik. A Haris közben egyre nagyobb tömeg verődik össze, a kíváncsiskodók odakintről bámészkodnak befelé, a hatalmas kirakatüvegeken át látni a lázas készülődés minden apró fázisát. A bejáratot marcona biztonsági őrök támasztják, aki nincs rajta a listán, az ma este egy lépést sem tehet az üzletbe. Én bejutok. Fekete ruhás pincérek, pincérnők szaladgálnak pezsgős, libamájas szendvicskékkel megrakott tálcáikkal, a televízió épp a kameraállványt szereli össze, amikor bemerészkedünk, mondhatni lábujjhegyen. Kifutóra lépni tilos! A helyiséget körbehálózó, alkalmi „catwalk”- ot, melyet a gondos szervezők előzőleg vörös ragasztószalaggal erősítettek a talajhoz, óvva tisztogatják a személyzet tagjai, mire elkezdődik a Dior és a Francesco Smalto házi divatbemutatója, mindennek makulátlan rendben kell lennie. Lassan előkerülnek a műanyag Evian palackok is, az elit közönség - köztük Ambrus Mercédesz bájos kisfiával és Friderikusz Sándor - akkurátusan kortyol a fényes üvegpoharakból.A népes vendégsereg két társaságra oszlik, a későn érkezők a bolt elülső részében tolonganak, a korábban jövők a cipőrészleg komfortos, kényelmes bőrfoteljein foglalnak helyet. Egyre élénkebb ritmusok pörögnek, már csupán másodpercek lehetnek hátra, mindjárt előttünk is felvonul majd az első modell, aki most épp készenlétben várakozik a galériára vezető, keskeny lépcsősor fordulójában... Semmi bukdácsolás, semmi ügyetlenkedés, a hölgyek vagyont érő, tűsarkú topánkáikban, hegyes orrú Dior csizmácskáikban magabiztosan veszik az akadályokat, a lépcsőfokok, mintha egyáltalán nem jelentenének gondot nekik, csak jönnek, egyenként sorjáznak elénk a magasból. Vetésforgóban dolgoznak a lányok, egy-egy blokkban hárman szerepelnek. Miután az első modell a mostanság trendinek számító, zöld és barna színekben pompázó kompozícióban körbejárja a kifutót, elölről – hátulról, oldalról is megmutatva magát a közönségnek, ismét a galériára szalad átöltözni,  nyomában indulhat a következő.  A zöld-barna szoknyás, pulóveres együtteseket a finom gyapjú sálak teszik franciásan elegánssá. A kelméket lehet nyakba kötve, vagy az egész felsőrészt eltakarva, poncsószerűen viselni, a hatás elmaradhatatlan. Ami a Francesco Smalto urakat illeti, ők mindig a Dior hölgyekhez igazodnak, barna bársony pantallóban, finom bőrkabátokban követik az est csillagait.

 

A második blokkban a farmereké a főszerep. De hogy Diornál az elmaradhatatlan jeans sem tucatárú, arról  a ruhadarabokon végigfutó hófehér,  hurokszerű hímzett motívumok tanúskodnak. A csípőfazonú nadrághoz merész kivágásokkal ékített, csillogó lurex top és ezüstszínű öv dukál. Az ötvenes évek végének, hatvanasak elejének filmcsillagát idéző, az arcból sokat takaróan nagylencsés, fekete napszemüvegek és a széles, hajpántként megkötött muszlinkendők, ha csak egy csipetnyit is, de a modelleket is Audrey Hepburnökké változtatja. Ennyit a feltámasztott retro érzésről, Dior klasszikus eleganciájáról dióhéjban. A megidézett korban a lázadás szimbólumát jelentő farmer látványos változáson is keresztülesik a világhírű divatháznál. A koptatott hatású, szürkés darabba az övként funkcionáló, gyárilag lehajtott derékrész csempész fantáziát, a hozzá passzított testhez simuló, rövidállású kígyóbőr dzseki méginkább a hosszú lábakra helyezi a hangsúlyt. Smaltónál a praktikum és a finomság kézen fogva jár, a férfi modellek farmerban is ízig-vérig előkelőek maradnak, köszönhetően az aljakhoz társított finom gyapjú pulóvereknek, a hosszú, szőrmével bélelt bundáknak.

A mindnyájunk által kedvelt kék anyag egyeduralmát a fekete bőr igyekszik megdönteni, hatásosan lopakszik vissza az őt megillető posztra, vissza a Dior kreációkba is. A ceruzafazonú nadrágok apró szegecsekkel díszítettek, a száron nem elképzelhetetlen egy-egy levél, viráginda-motívum sem, ahogy egy végig zipzáras alsórész is igen divatos lehet. Az extremitást kedvelők körében igazi sikerre számíthat a fekete, lakkbőr miniszoknya, melyet ildomos fehér, vágásokkal díszített pulcsival, fehér hótaposó „jeti” csizmával kombinálni és a fejkendős, napszemüveges együttest - kifejezetten a lá Dior - még egy fekete fülvédővel is megspékelni. Az urak egy jó bőrben is urak maradnak, legyen az hosszú vagy rövidfazonú kabát, Smalto kiválóan űzi a mesterségét.

De, hogy az örök fekete se maradjon ki a sorból, Dior 2007 telére a kiskosztümös szerelések mellé – a kabátkák kiálló fazonúak, fodorra emlékeztető hullámok lágyítják a szövetanyagot -, hosszú és rövid állású, szőrmével ékített, meseszép bundákat álmodott modelljeinek, melyeket szigorúan csizmával, fekete, lágyesésű selyem, vagy akár átlátszó tüllszoknyákkal, ruhákkal ajánl párosítani. Az urak a klasszikus fekete öltöny mellett, bátran hordhatnak hajszálcsíkosat is, de idén a szürke is trendinek számít. Persze esetükben sem szabad megfeledkezzünk a kiegészítőkről, a finom bőrcipőkről, a kígyóbőrkesztyűkről és a fekete sapkákról, melyek nagyot lendíthetnek az amúgy is ízléses összeállításokon.

És ha már Stendalh-ra utaltunk a címben, a klasszikus francia szerzőt nem hagyhatjuk ki a fináléból sem. A végig pörgő ritmusú zene a divatbemutató végére még ütemesebbé vált, az est Julien Soreljei, de Renalnéi és Mathilde-jai tovább fokozva a feszültséget most már egymást váltva léptek elénk a kifutóra, természetesen vörös és fekete szerelésekben. Dior testhez álló, tüll fodrokban végződő, vörös báliruháját fekete virágminták ékítették, Smalto a fekete aljakhoz tervezett bíborban játszó zakókat, nyakkendőket az uraknak. Ha csak ízelítőt is, tagadhatatlanul kaptunk valamit a fülledt, francia manzárdszobák hangulatából. Hogy mi minden történhetett hölgyek és urak közt odafenn a galérián, nem sejthetjük, de hogy Dior és Smalto - hála a Fidji Couture most már mondhatni hagyományt teremtő divatbemutatójának - termékeny nászra lépett a házi bemutató kereteit feszegető est folyamán, abban biztosak lehetünk.

 

 

Fotók Dior és Francesco Smalto 2006/07 ősz/tél divatbemutatójáról - Fidji Couture Szalon, 2006-11-25

További cikkek  a témában:

 

Christian Dior és Francesco Smalto 2006/07 tél exkluzív divatbemutató lesz (november 25.)

 

 

 

További fotók a témában:

 

Christian Dior - Fidgi S.J.Galiano divatbemutató - Budapest - 2003 tél

 

Francesco Smalto Paris - Budapest - 2003 tél


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-27


ALMAF