Dior és Versace 200809 ŐszTél bemutató a Show-Room Rendezvényházban (november 6.)

Ki ne ismerné a két divatmogul, Christian Dior és Gianni Versace nevét, azok közül, akik csak egy kicsit is érdeklődnek a divat iránt?


Dior

Ki ne ismerné a két divatmogul, Christian Dior és Gianni Versace nevét, azok közül, akik csak egy kicsit is érdeklődnek a divat iránt? Dior a ruhák nyelvén azt jelenti: az igazi nő - a negyvenes évektől egészen napjainkig. Ő az, aki a háború okozta divatínség után nem átallott előjönni a New Look-kal, mely által forradalmasította a női divatot. Nők milliói köszönhették neki annak idején, hogy ismét viselhették nemüket, többek közt a karcsúsított, testvonalat követő felsőkkel. A Versace márka pedig ma már a luxus szinonimája - Gianni tragikus halála után húga, Donatella Versace vette át a divatház vezetését. Ő azoknak szánja ruháit, akik a modern korban sem félnek nőnek mutatkozni, akik erősek, dinamikusak, mégis érzékenyek, szofisztikáltak és végtelenül szexisek. 2008. november 6-án ennek lehettünk szemtanúi a Show-Room Rendezvényházban a Fidji Couture-nek köszönhetően.



Érkezés

Hófehérben pompázott - vagy inkább szikrázott - a Show-Room rendezvényterme a Dior és Versace bemutató tiszteletére. Fényes, fehér kifutó, hosszú, fehér abrosszal leterített körasztalkák, fehér lepelbe öltöztetett székek. Igazából nem tudtam eldönteni, vajon a téli kollekcióra utal ez a szín vagy azért választották, mert olyan nemesen egyszerű, tisztaságot sugárzó és főképp elegáns, mint egyetlen másik árnyalat sem… A miértre végül nem derült fény – s valószínűleg nem is túl fontos -, de tény, a hatás nem maradt el, főképp, mikor a gyertyák is felgyúltak az asztalokra helyezett, magas szárú üvegmécsesekben.

Dior és Versace - kéz a kézben

VersaceMi is jellemzi leginkább a két divatház 2008/2009 ősz/tél kollekcióját? A Diort nagy, geometrikus minták, kocka formájú kabátok, csengő alakú ruhaujjak, A vonalú szoknyák -. ami 1947 óta a Dior ház védjegye -, rövid kabátujjak, kesztyűk, vibráló estélyik mindezek hófehér, szürke, ezüst és fekete színekben. A Versace-től pedig naturális, testszínű modelleket épp úgy láthattunk, mint ametiszt, zafír, gránát és rubint színben pompázóakat, mindezt a megfontolt féktelenség jegyében.

Modern Jackie Kennedy-k hatalmas hajjal és szemekkel

Elöl rövidke, hátrafelé hosszabbodó, fekete, fehér, lila kabát nyitotta meg a bemutatót, melyet a test vonalát tökéletesen követő, rövid ujjú, lila miniruha kísért. Utána egy fekete karcsúsított, hátul is gombos bőrkabát lejtett elénk élére vasalt szárú, fekete párhuzamnadrággal, majd egy négyszögletes nyakkivágású éjszín, fényes miniruha hatalmas oldalzsebekkel. S a lányok csak jöttek, jöttek egymás után, katonás rendben, a fejtetőn magasra tupírozott hajzuhatagokkal vagy épp szorosra fésült balerinakontyokkal, óriásira rajzolt szemekkel pillogva a világba. Lábukra egyszer nyaktörően magas sarkú és magasított talpú cipőt álmodott a stylist, másszor hosszú szárú, csinos csizmát – az öltözék stílusától függően. A ruhákat hol hatalmas zsebek színesítették, hol érdekes redőzések, amelyek azt a hatást keltették, mintha viselőik csak maguk köré tekerték és megtűzték volna oldalt a pompás anyagokat. Minderről Ruzsa Magdolnával (Fidji Couture), a Dior magyarországi képviselőjével beszélgettünk a bemutató után.

DiorHazaiDivat.hu: Fidji Couture és Dior… Mi a kettő közötti összefüggés?
Ruzsa Magdolna:
A Fidji Couture immár 10 éve kizárólagos magyarországi forgalmazója a Diornak. Ez azzal együtt, hogy nagy megtiszteltetés, hatalmas munka is, amely nem kevés lelkesedést és még ennél is több kitartást követel, hiszen a mi kis 5-6 fős cégünknek kell képviselnie egy gigantikus divatházat itthon, komoly előírásokat betartva.

HazaiDivat.hu: Hogyan kerülnek a Dior ruhák Magyarországra? Ki választja ki a később itthon is kapható kollekció darabjait?
RM
: Mindez az egyéni ízlésemen alapszik…

 

HazaiDivat.hu: Tehát rajtad múlik minden? Valószínűleg ez után a kijelentés után sokan irigyelnek majd.
RM:
Lehet… De ez nem ilyen egyszerű. Az én munkám napi 12 órán át tart, az év minden napján. Ezt nem lehet lerövidíteni, csökkenteni, ezt így kell csinálni! A kollekciókat minden évben 4-5 alkalommal választjuk ki egy évre előre, s valóban az egyéni ízlésem dominál benne. Ez azt jelenti, hogy a budapesti kollekció talán egészen más, mint mondjuk a párizsi: minden Dior üzletnek ez a varázsa, hogy „más”. Mást látni Rómában, mást New Yorkban és megint mást Tokióban. Nem mondom, hogy nincsenek átfedések, de ha szeretnék egy bizonyos kabátot megvenni, nem biztos, hogy bármely Dior üzletben megtalálom, mert mind más egy kicsit. Egy adott országra jellemző kollekció összeállítása tehát a helyi forgalmazó egyedi ízlését tükrözi. Magyarországon az enyémet.

HazaiDivat.hu: Mi az újdonság a most látott kollekcióban?
RM
: A 2008/2009 ősz/tél kollekció a ’60-as évek szupereleganciáját kelti életre ismét. Jellemzőek a szélesebb vállú, keskeny derekú modellek, a testhez simuló fazonok, kosztümök, a sok zseb és rengeteg rafinéria. Nem kell félnie senkinek, hiszen nincs szükség hibátlan alakra ahhoz, hogy ezeket a ruhákat viselhessük… azért vannak a tökéletes szabászok, hogy mindannyiunkból kifogástalan nőt varázsoljanak ezen ruhák által.

For everybody!

DiorA test vonalát követő sárga estélyit figyelve azért – úgy gondoltam – mégsem árt, ha a viselője magas és karcsú, ahogy a pezsgőszín, elől-hátul mélyen kivágott és oldalt is nyitott alkalmi ruhát sem tudtam volna elképzelni mindenkin. Az empire szabású koktélruha azonban valóban képes elrejteni bizonyos tökéletlenségeket, s a prémgalléros, karcsúsított kabátkás, térd felett végződő szoknyával kombinál kiskosztüm is remekül mutathat bármely hölgyön, ez nem vitás. A fekete/fehér szőrmekepp és a rövidke bunda sem hiányozhatott egy téli bemutató repertoárjából. Előbbi alatt egy merész estélyi rejtőzött, melynek félig nyitott oldalát apró masnik fogtak össze, utóbbi alatt talán csak maga a női test, de ezt már sosem tudjuk meg, mert a bunda bizony összezárva maradt…

Sebaj, így is láthattunk eleget, legalábbis, ami a Dior és Versace ruhákat illeti, bár lehetett volna kicsit több darabból álló a kollekció, mert elnézegettem volna még őket egy darabig, s ezzel a véleménnyel valószínűleg nem voltam egyedül.
 

Fotók: 

Dior divatbemutató - Show-Room, 2008. november 6.

Versace divatbemutató - Show-Room, 2008. november 6.

További cikkek a témában: 

Christian Dior, divattervező

Miuccia Prada, divattervező 

Mindent a Diorról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-11-07






ALMAF