Zoób Katti egy építészeti, városrendezési műsor riportere volt

Zoób Katti egy építészeti, városrendezési műsor riportere volt


Tegnap (november 11.) késő este elcsíptem a Duna TV-n egy műsort, pontosabban annak második felét - melyben a stáblistában házigazdaként aposztrofált - Zoób Katti volt a műsorvezető-riporter.

A divattervezőnő építészeket és polgármestert (Rogán Antal, V. kerület) szólaltatott meg arról, hogyan lehetne élőbbé, szebbé tenni Budapestet.

Kérdései preoncepciózusak voltak, az igaz, dehát nem is azért vezette ő ezt a műsort, mert nem találtak objektivitásra szakmailag kötelezett riportert, hanem nyilván azért, hogy az általa képviselt esztétikum iránti igény prekoncepciójával járja körbe a témát.



Érdekes, informatív interjúk születtek, lényegük, hogy a régi épületeket nem kihalt, múzeumépítményekké kellene felújítani, hanem élettel teli használati tárgyakká tenni azokat, másrészt ha újat építünk Budapesten, az nem kell, hogy XIX. századi stílusú legyen, csak azért, mert a legtöbb épületünk akkor készült. Már csak azért sem, mert amikor épültek, akkor azok is modernek voltak.

Szó volt még egy évekkel ezelőtt felvetett építészeti ötletről: gyaloghíd a városközpontban, a Vásárváros és az azzal szemközti pesti terület között. Ezt szerintem minden fővárosi támogatná, valamiért nem születik meg mégsem. Talán majd. A Vár pedig szép-szép, de alig van benne élet - erre panaszkodtak a műsorban megszólalók - miközben a Rogán Antal által idézett statisztika szerint a hazánkba érkező külföldiek Magyarországból (!) két dolgot néznek meg: a Várat és a Váci utcát. És hát nem igen jönnek vissza, mondván egyszer már látták az épületeket, más úgysincs, akkor meg minek újrázni.

Én is prekoncepziózus vagyok. Szerintem igazuk van a műsor készítőinek.


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2007-12-12






ALMAF