Transformers

A főtanulság pedig: mindig minden a gyakorlatban derül ki


Téved, aki a cím olvastán jelen esetben gyerekkorunk kedvenc autóból ember játékára avagy a mostanság futó mozifilmre gondol. A transzformáció kivételesen nem a fröcsöntött humanoiddal, egy, a Budapest Fashion Week zárónapján készített interjúvel esett meg.Rádiós gyakorlaton ugyanis azt a házi feladatot kaptuk, készítsen mindenki egy 2-3 perces riportot. Zsúfolt hétköznapjaimra hivatkozva, választásom a Kenguru által szervezett eseményen negyed ízben fellépő Orosz Rékára esett, a vele készült interjút "vágtam össze" két diktafon segítségével.

Gondoltam, kedves osztálytársaimat is tájékoztatom a hazai divat jelentős eseményiről, hadd kultúrálodjanak. Ha jelentős sikert nem is arattam, sajnos egy-két rossz helyen lenyomott rec és stop miatt fény derült turpisságomra, azért végeredményben nem végeztem rossz helyen a versenyben. Orosz Rékával együtt a második helyre szorultunk. Az otthon szülés témakörét feldolgozó felvétel vitte el a prímet.

A tanulság csak annyi: kérdezni nehéz, faggatózni tudni kell. Amihez persze elengedhetetlen a riportalanyra koncentráló teljes, totális figyelem, az empátia és még vagy féloldalon sorolhatnám mennyi, de mennyi minden. Hogy az Ybl Palota folyósóján úgy kellett vadászni a ricsajosabbnál kevésbé ricsajos helyet, ami lévén emberből az ember, még a legkitartóbbakat is igyekszik megzavarni a koncentrációban, a végeredmény tekintetében sosem lehet mentség. 100%-ból érdemes 110%-re törekedni és akkor még mindig közbejöhetnek gikszerek. Például, hogy az ember elfelejti bekapcsolni a diktafont, vagy a mikrofont. A jobbik eset még az, ha a bajt nem otthon veszi észre...

A főtanulság pedig: mindig minden a gyakorlatban derül ki. Hogy az idők folyamán az emberből jó riporter lesz-e, élesben válik el, az elméleti tudást nem olyan egyszerű kamatoztatni, mint elsőre hinnénk. Gyakorlat teszi a mestert! - így a közmondás, egyben a zárszó, mely hiszem, nemcsak a riporterekre, a Budapest Fashion Week divattervezőire is áll.


Írta: MZ , Dátum: 2007-12-05


ALMAF