Ec-pec kimehetsz - a Topmodell kiszavazásról

Mindig, minden kétesélyes. Persze ilyen „apróságokon” az embernek alapból nem érdemes felhúznia magát


Nem tudom, miért, mitől van, de számomra mindig, minden egyes adásban a kiszavazás jelenti a csúcsot. Nem, kéjes örömöt nem érzek, ha kiesik egy-egy, addig esélyesnek hitt lány, nem vagyok kárörvendő, mégis az összes adrenalin e végső tíz percben szökik az agyamba. Izgulok. A topmodell jelöltekért, a topmodell jelöltek helyett, leginkább, hogy mit fog mondani a zsűri a lányok háta mögött.Mert a hátuk mögött mindig mást mond, mint a szemükbe. Őszintébbek, kegyetlenebb a bírák, ha egymás közt vannak. Fruzsi például kis egér, és ezúttal csak a szürkét nem tették hozzá, Réka robosztus, de a pofijával mindent ellensúlyoz, Judit sokkal szebb a képeken, mint az életben (fotogén) és így tovább, nem sorolom. Van valami metszően hideg az állításaikban, amitől lúdbőrzik az ember háta, átfut rajta, mi lenne, ha róla mondanának ilyeneket, amikor nem hallja. A dolog csavarja meg, hogy a topmodell jelölt, ha akarja, később mégiscsak szembesülhet a „vádakkal”, hiszen az előre felvett TV műsort talán épp velem egyszerre nézi. Ha érzékeny, esetleg egy életre megsértődik, ha nem - s remélem a kiesők közül ők vannak többen - lerázza magáról a „szitkokat”, ahogy a homokot is lerázhatja testéről egy hosszúra nyúlt balatoni lubickolás után.

Mindig, minden kétesélyes. Persze ilyen „apróságokon” az embernek alapból nem érdemes felhúznia magát. Azért mondják, amit mondanak, mert... Segíteni szeretnének megváltozni. Elindítani azon az úton, ami valóban a topmodellség, a leendő álomkarrier felé vezet. És itt, ezen a ponton, igazat kell adjak a most kiszavazott Katának is, a divat világa tényleg nagyon kemény. Még keményebb, mint ahogy azt sokszor a műsorban láthatjuk, adásról adásra nyomon követhetjük. Egy-egy sikeresen elvégzett feladat után nem vár jutalomfalat, hátba veregetés, vagy legalábbis ritkán, nem úgy, ahogy azt a topmodell elképzelte, megérdemli, szeretné. Se csoki, se kockacukor, csak folytatódik a harc. Nem azért, hogy ki ne mosogasson, hanem az életben, a kifutón, címlapon maradásért.

Minden egyes munka elindíthatja, derékba törheti egy kezdő, de akár egy befutott topmodell pályáját is. Elég egy, a megrendelőnek nem tetsző aprócska fintor, mert szemünkbe sütött a nap, vagy tudom is én, mi bántott, mi történt velünk aznap, megette a fene. Többet nem hívnak szerepelni, se ők, se mások. Nyugodtan le lehet húzni a rolót.

Egy szó, mint száz, Herczeg Zoltánék nem fikáznak. Brémer se önszorgalomból jópofa, ahogy Sipos Zita sem bántó szándékkal őszinte. Az a dolguk, hogyha többnyire nyíltan csak egymás között, de így-vagy úgy mégiscsak a lányok tudomására hozzák, ki, miért nem. Aki elég ügyes, magától is kitalálja, min kellene alakítania még, ahhoz, hogy, esetleg... Sok mindenen. De nem ez a baj. Imitt-amott a hozzáálláson kéne változtatni. Aki megtette, Tita, Judit, sikerrel járt. Aki nem - például a Topmodell 7. részében kiszavazott Anna sem - előbb-utóbb megnézheti magát. Hisz ahogy a topmodellség, a tévés szereplés sem tart örökké. Ha helyesek a számítások, nemsokára jön majd az újabb Topmodell széria, újabb lányokkal, s a régiek, főleg akiknek fejükbe szállt a nem várt ismertség, szép lassacskán el lesznek felejtve.

A kiszavazás kijózanító mondatai, talán ezért érdekesek. Valahol, talán már a bukásra készítenek fel. A bukásra is... és persze, ami mögötte van, a nem várt újrakezdésre.


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-18


ALMAF