200607 ŐszTéli sminktrend a lá Dévényi Kathy, sminkmester (november 5.)

Ki gondolná, milyen nehéz diktafon végre kapni egy profi sminkmestert a SYMA-ban, ahol a Beauty&Spa 2006-os kiállításon egymást érik a kiváló szakemberek?


A trendi smink most csillog és lila

Dévényi KathyKi gondolná, milyen nehéz diktafon végre kapni egy profi sminkmestert a SYMA-ban, ahol a Beauty&Spa 2006-os kiállításon egymást érik a kiváló szakemberek? A sürgés-forgás valóban nagy, ám a sietség is. Egyik színpadról irány a másik, hiszen 1 év alatt nem csak a technika finomodott, az alapanyagok száma is lassan az egeket verdesi. Így nem elég ismerni minden márkát, a rohamosan bővülő kozmetikai szerekből választani is tudni illik. Ebben, valamint az irányadó trendek megismerésében volt segítségünkre Dévényi Kathy, sminkmester.



Éppen csak véget ért a Profik Diadala Make-up Kupa a Syma rendezvénycsarnokban rendezett Beuty&Spa-n (11-05), a modellek még most is a színpadon állnak, fotósok tömkelege kíváncsi a frissiben született, szikrázóbbnál szikrázóbb versenysminkekre. A zsűri már elhagyta a színt, az emelvény mögötti sátorban Sipos Zitáék épp csak szusszannak egyet, aztán szaladhatnak is tovább. Sminkrevü, sminkrevü hátán. Dévényi Kathy is pakkokkal megrakodva érkezik az előtérbe, mentében szólítom meg, szolgáljon néhány használható tanáccsal. Nehezen áll kötélnek. Aztán amikor a 2006/07 Ősz/Téli sminktrendről faggatom - már amennyire ideje engedi -, egyre jobban belemelegszik a témába.

"Mindig az történik, hogy nyáron, ami trendet, divatot látunk, az az ősz/téli trendben nyomokban megmarad, ahogy az is biztos, hogy egy mélyebb tónusa lesz akkor a színeknek" – vezet be Kathy a trendek alakulásának mikéntjébe. "De elképzelhető, hogy a mélyebb tónus helyett, a színeknek egy aranyló árnyalata jelenik meg. Most az őszi trendben a lila, a liláknak a mélyebb árnyalata, a violet-barnák, a mély bronzos barnák lesznek uralkodóak, ahogy a petrol zöld, a petrol kék is hasonló eséllyel indul. A petrol kék egyébként a nyári türkizkéknek egy mélyebb árnyalata" – magyarázza -, "ami, mint az olaj, nehezen folyó. De ugyanúgy sláger lesz idén az olajos zöld, ahogy az olajos kékek és a bronzos barnák is. Amellett jön vissza a csillogás. Szájon, szemen, arcon, mindenhol megjelent az arany, az aranyfény, és az idősebbek körében az ezüst is."

Kérdezősködésemre elárulja, többek között, ezért lett a verseny kiírása is Retro Glamour ’80-as évek. "Manapság nagyjából ugyanazt éljük, mint akkor." – jegyzi meg. "Nem tudom elégszer mondani, jön vissza a csillogás, a csillogó darabok. A kifutókon, az utcán flitteres topokat, ugyanúgy flitteres fülbevalókat látunk, és persze kerülnek elő a nagy karika fülönfüggők is, minden, minden a csillogás jegyében áll. Ez arra készteti a nőket és a trendeket követőket, hogy egy kicsit, hacsak nyomokban is, de legalább ilyen szinten igyekezzenek a divatot követni. Merészségtől függően lehet a kiegészítőkkel játszani. Kinek, mi áll jól belőle, de a lila az, ami nagyon erősen benne lesz az ősz/téli trendben." – mondja búcsúzóul a sminkemster.

Ha a sminkrevün bemutatott, általa készített szalonban is eladható, party sminket szemléljük, a flitterek valóban bizton számíthatnak az ősz/tél slágereinek. Dévényi Kathy modelljének frizuráját, aki egyébként zöld flitteres topban feszít, a sokszor emlegetett, kék színű flitteres kendő takarja, és a csillogás az arcon is visszaköszön. A smink merészen játszik a kékkel, a zölddel és persze a lilával, a szájat egyszerű fény teszi ragyogóvá. Az aranyfényeket már Zichy Edinán, Sipos Zita sminkmodelljén láthattunk viszont. Az érzéki műszempillák körül merészen világított a csillogó por, ahogy a modell ruhája is az arany színében pompázott.

Ceruza helyett most egyébként is inkább a poroké a főszerep - a selyemporok úgyszintén a ’80-as évek felfedezettjei voltak -, de a szemöldököt különböző zselékkel, zsírokkal is szikrázóvá lehet varázsolni. Az alapanyagok, sminkszerek választéka óriási, ahogy arra Rikk Ágnes, sminkmester, a 2006-os moszkvai fodrász- és sminkverseny második helyezettje is felhívta figyelmünket a sminkrevü kapcsán rendezett beszélgetésen. A baj nem is ezzel van – mondta –, hanem hogy a különféle kencékhez nincs használati utasítás, egy-egy káprázatos make-up elkészítésekor nekünk, magunknak kell kitapasztalni, hogyan, miként működnek az egyes szerek. A választásnál a trendeken és saját ízlésünkön kívül más egyelőre nem igen befolyásolhat.

Végeredményben az azért elmondható, nemcsak a versenysminkesek esetében áll, hogy kellő szakmai alázat, folyamatos képzés, és maximalizmusra törekvés nélkül nem születhetett minden igényt kielégítő műalkotás, de ránk, egyszeri make-up készítőkre is tökéletesen áll a mondás, gyakorlat teszi a "mestert". Nem árt, ha otthon vagyunk a trendekben, ahogy az sem, ha egy-egy bulizós remek elkészítését alapos felkészülés, a bevetés előtt néhány próba előzi meg. Ahogy az sem, ha - legyen szó éppen a liláról, a sokat emlegetett kékről, vagy a petrol zöldről - a szokásosnál egy kicsit jobban odafigyelünk a részletekre.

Irány a fürdőszoba, elő a tükrökkel, lányok, lehet próbálkozni!


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-11






ALMAF