2005 tavasz-nyár

Király Tamás Fashion Show a Sziget 2005ön

Király Tamás divatbemutató 2005A Trend Sziget királya meztelen

Király Tamás lesújtó véleménnyel van mai korunk társadalmáról. Szerinte a mindennapokat durván átitatja a szexus, és bárkiből lehet sztár, ha elég kevés hozzá a tehetsége. Divat-show-ja ennek állít görbe tükröt. A Sziget 2005 szombat (augusztus 13.) éjjel még bőven tele volt programokkal, mégis sokszázan tombolták végig, vagy bámulták leesett állal a Király Tamás Fashion Show-t. A produkciónak minden bizonnyal híre ment, mivel a megelőző péntek éjjel is Király Tamással zárt a Trend Sziget. Király Tamás nem az utcára tervez. Az ő show-i nem a ruháról, hanem a testről szólnak, és sajátos esztétikumuk – ha akarjuk – szociális mélységeket takar. A modellek alig viselnek valamit, vagy ha mégis, hát papírból vagy drótból. Látomások ők, de a rémisztgetős fajtából.


Sentiments Rózsák estéje a Művészetek Palotájában

Sentiments 2005Merészen, de elegánsan

Rózsák estéje az Üvegteremben. Nem, ez nem egy tündérmese címe, hanem a Joó Beatrix és Kovács Andor divattervező páros legújabb Sentiments kollekciójának bemutatója a Művészetek Palotájában. A „Rózsák estéjén” felvonulni láttuk - többek közt Epres Panni és Kátai-Pál Edina modelleken a szemérmes rózsabimbót, a büszke vöröslő szirmút, a kacéran kinyíltat, és a buján elomló rózsát. A virágnyílás eme fázisai egyszerre jelentek meg a Sentiments legújabb alkalmi ruha kollekciójában. A kollekció színei szintén a virágot idézik: rózsaszín minden mennyiségben, mindez pedig elegáns fekete alapon. A tervezőpárosnak minden bizonnyal nem kell a szomszédba mennie némi vagányságért. Ruháik az eleganciához ragaszkodó, exhibicionista nőknek készültek, akik büszkén vállalják, sőt, szívesen megmutatják testük minden porcikáját. 


A Múzeumok Éjszakáján divatbemutató lesz a Textilmúzeumban

Harisnyák

Bodza, Stigma és a harisnyák 

Az idén és tavaly végzett iparművészek Bodza és Stigma néven csoportosultak. A melegnek ígérkező 2005. június 25-e éjszakáján táncművészetisek tolmácsolásában mutatják majd be ’Mesélő Harisnyák – Hóbortos Holmik’ című divat-show-jukat. A Múzeumok Éjszakája nem újkeletű mulatság, de a Textilmúzeum először kapcsolódik be a folyamatba. Ez alkalommal számos csábító programmal invitálja a múzeumba járókat és a többieket óbudai falai közé. Ott van például a zoknikötés program, amely a sokat mondó ’Kösse-vigye’ címet kapta. Hogy kinek van kedve szombaton este zoknit kötögetni? Hát annak, akit megérint a történelem szele, és szívesen dolgozik olyan masinán, melyen legfeljebb csak ükanyjának kortársnői tehették. 


Szezon


Iparművész hallgatók bemutatója a 200 éves Iparművészeti Múzeumban

Iparművészeti vizsgabemutató 2005Régi és új

Milyen az, ha fiatal és öreg találkozik? Például olyan, mint az a bemutató volt, amelyen a 200 éves Iparművészeti Múzeum adott helyet az Iparművészeti Egyetem jelenlegi hallgatóinak a bemutatkozásra. A Szecessziós és Keleti stílusban épült káprázatos építmény méltó háza az iparművészeteknek. Annál is inkább, mert éppen kétszáz éve szolgálja ezt a művészeti ágat, jó és rossz időben egyaránt. Hogy ez a mostani milyen, arról azok az iparos hallgatók ’nyilatkoztak’, akik ennek az ódon épületnek az aulájában kaptak lehetőséget a véleménynyilvánításra. És ha már lehetőséget kaptak, hát, éltek is vele: ollót s textilt ragadtak, hogy formába öntsék érzéseiket. Akadt azonban olyan is, aki a textil helyett a kreppet, vagy a nejlont részesítette előnyben. De jó bőrök és csodás csipkék is vonultak a születésnapos oszlopai közt.


NeoRomantika divatshow lesz a Művészetek Palotájában (május 11.)

Romantika kora

Romantika? 2005-ben? Miért ne?!

A művészet új székháza, a Művészetek Palotájában ’Romantika Fesztivál’-nak ad otthont 2005. május 5-től 11-ig. A programsorozatot új-romantikus divatbemutató zárja. ’Milyen romantikus!’ - sóhajtunk egy gyertyafényes vacsorán, különösen akkor, ha velünk szembe ülő párunk haját szelíden borzolja a vízparti szél, és mindeközben valahonnan lágy dallamok szállnak. De miért és mióta hívjuk ezt a hangulatot éppen romantikusnak?


NeoRomantika divatshow a Művészetek Palotája Főlépcsőjén

NeoRomantika divat-showHét divattervező együtt a hazai divatért

Hét divattervező az élvonalból úgy döntött, megpróbálják együtt. Népszerűsítendő a hazai divatot itthon és külföldön, létrehozták a Magyar Divattervezők Szövetségét. A Művészetek Palotájának Főlépcsőjén ez alkalomból tartott divatbemutatón - mely záróakkordja volt a Romantika Fesztiválnak is - Konsánszky Dóra, Léber Barbara, S. Hegyi Lucia, Makány Márta, Németh Anikó, Sziráczky Brigitta, Joó Beatrix és Kovács Andor egyéni stílusukban fogalmazták meg, milyen a nő, ha neoromantikus. Az estét tovább színesítendő, a tervezők nem csupán kollekcióikat hozták el az estére, hanem egy-egy sztárvendéget is, saját ruhájukba bújtatva. Így került kifutóra Vincze Lilla, Tornóczki Anita, Pindroch Csaba, Szinetár Dóra és Rost Andrea is.





ALMAF